Hírek

2016.09.30. 18:46

Bucsui útügy: önmagukra hívták fel a figyelmet a sportolni vágyók

Szombathely/Bucsu - Több mint száz sportoló vágott neki pénteken a régi bucsui útnak, hogy felhívják a figyelmet saját magukra.

Budai Dávid

Éppen hat héttel azután, hogy augusztus 19-én egy internetes petíció látott napvilágot a sebességkorlátozás érdekében, pénteken 17 órakor több mint száz sportoló lepte el a régi bucsui utat. Gyalogosok, futók, görkorisok és bringások rendőri felvezetéssel vágtak neki az útnak. - Csak szigorúan a KRESZ szabályai szerint - kért mindenkit Bodorkós Horváth Kata, az esemény szervezője, aki elmondta, cikkünk nyomán több fenyegetést is kapott, ám ennek ellenére nem adja fel. A pénteki közös sportolás célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az úton nemcsak autók közlekednek, hanem fokozottan figyelni kell a gyalogos és kerékpáros forgalomra is. Megtudtuk, amióta napirenden van a kezdeményezés, vagy az van, hogy jobban lelassítanak és jobban lehúzódnak az autósok, vagy ellenkezőleg, látványosan megpróbálják leszorítani az útról a sportolókat - ez a két véglet a leggyakoribb.

Most azonban a verőfényes napsütés és a késő nyári idő szinte feledtette a résztvevőkkel, mi minden történt az elmúlt másfél hónapban. Miután Bodorkós Horváth Kata megírta a petíciót, rövid időn belül nagyon sok támogatóra talált. A Közút szakemberei szeptember 8-án hozták meg határozatukat, amelyben azt írták, 40 kilométer/órás korlátozást vezetnek be az út teljes, csaknem hét kilométeres szakaszán, hogy a sportolók nagyobb biztonságban lehessenek. Csakhogy a sebességkorlátozásra azóta sem került sor, mivel a környező településeken óriási felháborodás kísérte a tervezetet. Bucsu polgármestere, Horváth Tímea egy héttel ezelőtt kijelentette nem egyeznek bele a sebességcsökkentésbe. Itt tartunk most, de az ügynek még koránt sincs vége, az ellenérdekelt felek október 5-én ülnek le tárgyalni, és akkor talán döntés is születik az útról kapcsolódó anyagok itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!