Hírek

2017.05.09. 18:42

Előbb jönnek a fagyosszentek – Vas megyében is nagyon hideg lesz a szerda reggel!

Szombathely – Fagyosan kezdődhet május 10-e Vas megyében, figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vas Népe

Sarkvidéki eredetű hideg levegő érte el a Kárpát-medencét, hatására a szerdára virradó hajnalon több helyen talaj menti fagyra kell számítani. Sőt helyenként kétméteres magasságban is lehet fagy: itt, a Dunántúl nyugati felén is fagypont alá hűlhet a levegő.

A hideg levegő helyzete az ECMWF modell alapján 2017. május 10. hajnali 2 órakor.

Jelentős lehűlést jelent a fagyos hajnal, hiszen kedden 9,6 °C volt, talaj mentén is csak 9,2 °C-ig hűlt a levegő. Hétfőn kicsit nagyobb volt a különbség: 10,3 °C volt kétméteres magasságban, talaj mentén pedig 6,7 °C-ot jegyzett fel Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

A fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint a Pongrác, Szervác és Bonifác napjai, vagyis május 12-e, 13-a és 14-e, Orbán napja, május 25-e. A fagyosszentek idején Észak-nyugat-Európában rendszerint légnyomási maximum van, míg keleten és délkeleten alacsony a légnyomás. A légnyomás-minimum közepe Magyarország, ahol az Alföld ebben az időben erősen fölmelegszik. A lehűlés jelenségét nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is megfigyelték.

A hideg levegő helyzete az ECMWF modell alapján 2017. május 10. 17 órakor, térségünkben már meleg-advekció.

A sarkvidéki eredetű levegő szerdán napközben már keletebbre helyeződik – vagyis melegszik majd a levegő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!