Hírek

2015.05.27. 19:21

Ezek kerültek be újonnan a vasi kincsestárba - Díjat alapítanak a legjobb gyűjtőknek

A megyei értéktár bizottság ma négy korábban beérkezett javaslatról döntött. Kettőt elfogadott, kettőt nem.

Merklin Tímea

Most elfogadták megyei értéknek a Rumba korábban visszaadott javaslatot, amely az Indóházról szólt: a fűtőházat ki kellett egészíteni a vasúti végpontállomással, az újra beterjesztett komplexum így lehetett megyei érték.

A rumi Indóház a vasúti végállomással együtt kerülhetett be a megyei értéktárba (Fotó: Merklin Tímea)

Hasonló a helyzet a most beadott Nádasdy-órával, amely nem önmagában lehet megyei érték, hanem a Nádasdy család Vas megyei örökségét kérik beajánlani újra, kiemelve a fontosabb objektumokat, köztük az órát. A sárvári Nádasdy-vár viszont vita nélkül bekerült a megyei értéktárba.

A Nádasdy-óra nem önmagában lehet megyei érték, hanem a Nádasdy család Vas megyei örökségét kéri az értéktár bizottság beterjeszteni, amibe beleértik az órát is (Fotó: Unger Tamás)

A sárvári Nádasdy-vár vita nélkül bekerült a megyei értéktárba (Fotó: Unger Tamás)

Egy vállalkozó ajánlotta az őrségi tökmagolajat, az olajütés hagyományát. Ezt magánszemély megteheti, de a fellelhetőségnél a saját portája szerepel, ami a saját termékre utal. A bizottság megyei értékként nem egy konkrét terméket találna elfogadhatónak, hanem az őrségi tökmagolaj-készítés módszerét, hagyományát.

Az őrségi tökmagolaj-készítés módszere, hagyománya lehet megyei érték, nem csak egy készítő konkrét terméke (Fotó: Unger Tamás)

A megyei értéktárba bekerült „kincsekről” a külön ezek számára létrehozott honlapról lehet tájékozódni. A visszautasítottak levélben kapnak értesítést, indoklással.

A következő bizottsági ülésen 41 javaslatot vitatnak meg (hacsak addig nem érkeznek újabbak), ezek többsége az elmúlt pár napban érkezett, válaszul egy olyan kiküldött levélre, amely felvázolta egy augusztusban kiadandó könyv lehetőségét a Vas megyei értéktárba bekerült anyagokból. A könyv jó motivációnak bizonyult, szerencsére sokan szeretnék megmutatni az értékeiket. Akik még szeretnének bekerülni ebbe a kötetbe, a következő egy hónapban elkészíthetik a javaslataikat, beadva a június 21-én esedékes következő bizottsági értékelés előtt. Az augusztusban megjelenő kiadvány az addig megyei értéknek nyilvánított objektumokat tartalmazza majd, de az ajánlatok sorát lehet majd folytatni.

Tausz István, a megyei értéktár bizottság elnöke elmondta: Vas megyében jelenleg 63 településen működik helyi értéktár bizottság. Az első hungarikum pályázaton 22 település több mint 30 millió forintot nyert. A nagy érdeklődést keltő, rendkívül sikeres Vas megyei értéktár konferencián több mint 70 településről 165 résztvevő volt, köztük polgármesterek, helyi értéktár bizottságok, civil szervezetek vezetői. Új hír, új motiváció: megyei érték-díjat alapítanak, amit olyan közösségek kaphatnak, amelyek kimagasló értékgyűjtést végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!