Hírek

2015.08.03. 17:31

Menekültek tartoztattak fel egy autót a vasi határátkelő közelében - megszólal egy szombathelyi szemtanú

Bucsu – Húsz-harminc menekült kényszeríthetett egy magyar autót megállásra a bucsui határátkelőnél. Vas megyében ilyen még nem fordult elő.

Budai Dávid

Sikerült beszélnünk azzal a szombathelyi fiatalemberrel, aki még múlt héten hétfőn posztolt egy bejegyzést a Facebookon, miszerint: „Eddig nem foglalkoztam vele, de ma félelmetes volt! 6.30h Ausztria (Rohonc) elkerülő! Kb.20-30 Bozótharcos menekült a kukoricásból ki, vadkerítésen átugorva megrohamoz egy magyar Autót! Csak remélem, aki mögöttem jött nem járt így!”

Grafika: MTI

Megtudtuk, Vad József korábban kint focizott, másfél éve pedig dolgozni jár ki Ausztriába, 2000 óta rendszeresen megfordul osztrák szomszédainknál, de olyat, ami július 27-én történt vele, még nem tapasztalt. Másfél éve minden reggel fél hétkor lépi át a határt Bucsunál. Azon a bizonyos napon is így történt, a határtól aztán két kilométerre a gyorsforgalmi úton látta, hogy pár autó feltorlódott, ami furcsa volt, hiszen ezen a szakaszon ez nem jellemző. Mikor 150 méterre megközelítette a helyszínt, akkor látta, hogy egy magyar rendszámú sárga színű Renault Trafic típusú gépkocsi összes ajtaja nyitva van, és migránsok ülnek be a kocsiba. Mikor közelebb ért, akkor látta, hogy az út menti kukoricásból a vadkerítésen ugrálnak át a menekültek. Mint kiderült, az ő autóját is megpróbálták leinteni, de ő a kormányt félrerántva kikerülte az embereket és továbbhajtott. Bár nagyon gyorsan történt minden, Vad József úgy emlékszik, körülbelül húsz-harminc menekültet látott, akik mind fiatalok, olyan 20-30 évesek lehettek. Farmert, sportcipőt, baseballsapkát és hátizsákot viseltek. Azt nem lehetett megállapítani, hogy vajon a magyar rendszámú autó önszántából állt-e meg, vagy megállásra kényszerítették, bár szerinte az utóbbi a valószínű. Vad József nehezen tudja elképzelni, hogy pár száz euróért magyar rendszámú autóval szállítson valaki menekülteket külföldön, mivel szinte biztos lehet benne, hogy meg fogják állítani a kocsit. Feltehetően most is ez történt, mivel az eset helyszínétől egy kilométerre szembejött egy osztrák rendőrautó villogó lámpákkal. Vad József elmondta, egy kamionos ismerőse arról számolt be, hogy többször tapasztalta külföldi útjai során, hogy úgy kényszerítik megállásra a kamionokat a menekültek, hogy köveket raknak az útra. Az, hogy pontosan mi történt egy héttel ezelőtt a bucsui határátkelőnél, nem tudni, viszont Vad József szerint azoknak az embereknek, akik Afrikából ide eljutottak nincs vesztenivalójuk, ezért nem lehet tudni, hogy mire számíthat az, aki találkozik velük egy ilyen helyzetben.

Vas megyében naponta fognak el menekülteket, a legtöbbször a szombathelyi vasútállomáson és környékén igazoltatnak olyan külföldieket. Sokszor érvényes vonatjeggyel utaznak, ám kiderül, illegálisan tartózkodnak Magyarországon. Júliusban naponta átlagosan két-három illegálisan hazánkban tartózkodó menekültet fognak el a megyében. Legutóbb, augusztus első napjaiban Celldömölkön kettő, a szombathelyi vasútállomás területén három afgán állampolgár került rendőrkézre. Közúton egy-két Vas megyei esetről tudni, akkor is gyalogosok elfogásáról szóltak a hírek a 89-es főúton, nem pedig kocsival csempészett menekültekről mint az ország másik felében, vagy akár az autópályákon.

Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: atrocitásról, határsértők támadásáról nem tudnak Vas megyében.

Információink szerint Szentpéterfánál is láttak már határsértőket, azonban Skrapitsné Jurasits Ágnes polgármester még nem hallott ilyen esetről a környéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!