Hírek

2010.02.16. 14:10

H1N1: sok oltóanyag maradt meg

Egyre kevesebb fogy a H1N1 elleni oltóanyagból, a patikákban szinte senki nem keresi már a szérumot.

Bajdó Bettina

Lecsengőben van az influenzajárvány, de március végéig még lehetnek megbetegedések. Az oltópontok bezártak a megyében, már csak az ÁNTSZ Sugár úti épületében lehet a szérum beadását kérni. A patikákban sem keresik már az influenza elleni oltóanyagot, s a budapesti központi raktárban is jelentős mennyiségű szérum maradt.
 
Dr. Dudus Balázs, a Gondviselés patika vezetője elmondta, hogy év eleje óta alig van kereslet az oltóanyag iránt. Hozzátette, hogy nagy problémát jelent a patikáknak a nyakukon maradt oltóanyag. A gyártó ugyanis húszas kiszerelésben csomagolta a vakcinát, s azt a dobozt, amelyiket felbontották, már nem lehet visszaküldeni. A vezető hangsúlyozta, hogy a ki nem bontott dobozok visszavételére sincs gyakorlat, s ez minden évben problémát jelent a patikáknak. 

Dr. Fülöp Gyulánál, az Isis patika vezetőjénél sem érdeklődnek sem az új, sem pedig a hagyományos influenza elleni szérum iránt. A gyógyszerész elmondta, hogy náluk is van még raktáron a szérumból, s nem tudják, hogy mi lesz a sorsa. Hozzáfűzte: minden évben a patika vállal rizikót a szérumok miatt, ugyanis az ő veszteségük, ha a raktár polcain marad az oltóanyag.
 
Még nem tudni, hogy lesz-e második hulláma az influenzajárványnak  új megbetegedésekről mindenesetre érkeznek hírek , a vakcinát azonban a gyártástól számított egy éven belül, tehát legkésőbb idén novemberig fel kell használni.

Címkék#H1N1

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!