Hírek

2017.01.30. 17:15

Habár a keresleti dömping megszűnt, elkelnek az ingatlanok

Szombathely - Nagyon sok lakásépítési beruházás indult el 2016-ban, de idén tavasszal is kezdődnek nagy volumenű építkezések.

Vadas Krisztina

Szinte nincs olyan része Szombathelynek, ahol ne találkoznánk új, vagy éppen épülőfélben lévő társasházakkal. A csok megjelenése óta megszaporodtak az ingatlan-beruházások, bár a kereslet már előtte is nagyobb volt, mint a kínálat. A kedvezmény viszont még inkább elindította a keresleti növekedést, ez pedig felbátorította a beruházókat is arra, hogy belevágjanak a társasház-építési projektekbe. Az első csok-hullámos építkezések közé tartozott az oladi, Simon István utcai beruházás, ahol 52 új lakást alakítottak ki - ezek 2016 nyarán már mind elkeltek. Ez a projekt volt a csok legnagyobb nyertese. De azóta sem csökkent a vásárlói kedv, szinte minden beruházásra van kereslet.

Gábor Árpád, az egyik ingatlaniroda vezetője egy belvárosi projektet is értékesít, 14 lakás épül a Vörösmarty utcában. Elmondta, hogy már nincs az a dömpingszerű kereslet, mint tavaly ősszel volt, de abszolút eladhatóak a lakások, csak kicsit lassabb ütemben.

Zsigmond Balázs ingatlanszakértőtől megtudtuk, hogy most a hatvan négyzetméter körüli lakások a legkeresettebbek, a nappali plusz kétszobás elrendezés a legideálisabb a vásárlók szerint. - Persze vannak, akik a kisebbeket keresik, de van olyan is, aki nappali plusz négyszobásat szeretne. A vásárlók csaknem ötven százaléka a klasszikus, kétszobás variációt szeretné, a másik ötven százalék az, aki kisebb vagy nagyobb lakást választ - mondta a szakértő.

Mák Károly kivitelező vezetett végig minket a Vörösmarty utcai építkezésen, 14 lakás lesz itt Fotó: Szendi Péter

Természetesen a méret mellett az ár is befolyásoló tényező. Mák Károly, az egyik projekt kivitelezője elmondta, hogy nagyon árérzékenyek a vásárlók. - Nem a négyzetméterárat, hanem a tényleges árat nézik az emberek. Hiába alacsonyabb egy 160 négyzetméteres lakás ára visszaosztva, nem ez lesz a döntő, hanem a végösszeg. Lehet, hogy magasabb négyzetméteráron adják a kisebb lakást, de mégis kevesebb lesz a végén fizetendő - mondta Mák Károly.

Zsigmond Balázs szerint jelenleg 22-23 millió forintnál van a lélektani határ. Ez az az összeg, ameddig szívesen elmennek a vásárlók. Persze van kereslet efölött és alatt is, de az a kisebb hányad. - Most azok a jó projektek, ahol széles a portfólió, tehát mindenféle méretű és típusú lakásból választhatnak az érdeklődők. Azok kevésbé kelendőek, illetve lassabban eladhatók, ahol egyformák a lakások - mondta Zsigmond Balázs.

Választék most van bőven, jelenleg csaknem 370 lakás értékesítése van piacon - tudtuk meg a szakértőtől. Ezek csak társasházi lakások, ebben az ikerházak és családi házak nincsenek benne. - Ezeknek a negyven-ötven százalékát már el is adták, de mire befejeződnek az építkezések, valószínűleg mindnek lesz tulajdonosa. Vannak népszerű és kevésbé népszerű projektek, a vásárlók most válogathatnak az ingatlanok között - emelte ki. A közeljövőben újabb, csaknem száz lakás értékesítését kezdik meg, így mintegy ötszáz lakás vár majd új tulajdonosra. Ezek csak azok a beruházások, amelyek már biztosan elindulnak. Habár már ez is óriási számnak tűnhet, Zsigmond Balázs szerint a jövőben még indulhatnak új beruházások, azoknak is lenne felvevőpiacuk. Még nem billenne át a mérleg: továbbra is egyensúlyban lenne a kereslet és a kínálat. - Hat-hét évvel ezelőtt volt olyan, hogy már készen voltak a lakások, de még nem voltak eladva. Ma nincs olyan, hogy bemehetünk egy lakásba körülnézni, még a befejezés előtt elkelnek az ingatlanok. Jelenleg párhuzamosan zajlik az értékesítés az építkezéssel.

Megtudtuk, hogy nincs preferált része a városnak, a Parkerdőtől a KISZ lakótelepig, mindenhová szívesen költöznek az emberek. A kevésbé kedvelt környékekre pedig nem is építenek. Érdekesség, hogy a szakértő szerint a lakásokat zömében szombathelyiek vagy helyi kötődésűek vásárolják meg. A munkaerő-piaci vándorlást ők nem tapasztalják. De nem jellemző a klasszikus befektetői felvásárlás sem az új lakás piacon, mint Győrben, Sopronban vagy Budapesten - ott ugyanis sokan azért vesznek ingatlant, hogy aztán bérbe adják. Természetesen a használt piacon a befektetői vásárlás továbbra is aktívan jelen van városunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!