Hírek

2015.01.16. 15:05

Érdeklődés hiányában nem sikerült testületet alakítani, most viszont igazi verseny várható Tanakajdon

Tanakajd - Az országban Tanakajd az egyetlen település, ahol a kellő érdeklődés hiányában nem sikerült sem képviselő-testületet állítani, sem polgármestert választani múlt év októberében. Vasárnap bezzeg igazi verseny várható.

Ölbei Lívia

A mintegy 700 fős település választási névjegyzékében 618 polgár szerepel: nekik van joguk dönteni arról, hogy kikre szeretnék bízni az elkövetkezendő (majdnem) öt évben a község ügyeinek intézését. A péntek délelőtti napsütésben elsőként Hersics Juditot kérdezzük: eldöntötte-e már, hogy kire szavaz vasárnap. A válasz határozott és mosolygós igen. Judit azt mondja, a hat polgármesterjelölt közül ketten nem álltak elő semmiféle programmal, de a többiek igyekeztek megszólítani - elsősorban szórólapokkal - a választókat. A legsürgősebben megoldandó feladatok között a falu úthálózatának fejlesztését említi, de hozzáteszi, hogy a jó közérzet megteremtését illetően nem elég a testületre, a polgármesterre (bárki legyen az) mutogatni: a falu közösségének is hozzá kell tennie a magáét. Fontosnak tartja, hogy az itt élők büszkék legyenek arra, hogy tanakajdiak .

Dénes Mónika a babakocsiban békésen szuszogó kisfiával, Doriánnal sütkérezik az udvaron. Tanakajdi - és nem is vágyik sehova, szeret itt élni. Persze hogy elmegy szavazni, de hogy kinek, kiknek a neve mellé húzza be a ikszet, még nem döntötte el. Azért a fülkébe már határozott elképzelésekkel lép be, nem ott fog gondolkodni: Van két napom, hogy eldöntsem.

Dénes Mónika elmegy szavazni, de még nem tudja, ki mellett teszi le a voksát (Fotó: Tímár Gergely)

Szerinte két helybeli polgármesterjelölt között várható igazi verseny, ő maga is két jelölt között ingadozik, de még mérlegel. Azt mondja, a közelgő időközi választás beszédtéma a faluban (utcán, boltban, kocsmában), de igazán nyíltan senki nem áll elő a véleményével. Volt idő, amikor mindent kimondtak, megbeszéltek egymás között, de valami okból ma jellemzőbb a rejtőzködés. Ő maga sok falubelit már nem is ismer: az utóbbi években egyre többen többen vannak a betelepülők. Egy hölgy, aki neve elhallgatását kéri, annyit azért elmond, hogy természetesen elmegy vasárnap szavazni. Bár igazán nem érti, hogy mire föl ilyen nagy az érdeklődés a polgármesteri szék iránt: Aki indul a választáson, szerintem nem tudja, mire vállalkozik. a semmiből nem lehet főzni. Pedig akadt olyan ajánlkozó is az ország túlsó végéből , aki a Facebook-on kereste föl a tanakajdiakat azzal, hogy szívesen lenne itt polgármester.

Gáspár Tivadar, a vasszécsenyi közös önkormányzati hivatal jegyzője érdeklődésünkre elmondta: a tanakajdi képviselő-testületet 4 képviselő és a polgármester alkotja. Októberben polgármesterjelölt egyáltalán nem volt, a 4 képviselői helyre 3 főt vett nyilvántartásba a választási bizottság a szükséges 4 helyett. Ehhez képest most van hat polgármesterjelölt, mindannyian függetlenként indulnak a választáson. Függetlenként méreti meg magát a 11 képviselő-jelölt is; közülük egy jelenleg is képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!