Hírek

2015.12.18. 12:07

Idén egy nappal rövidebb lesz a tél!

Négy nap múlva beköszönt a csillagászati tél, miután túlestünk az év leghosszabb éjszakáján, már hosszabbodni fognak a nappalok.

Budai Dávid

Rábahídvéget belepte a hó. Idén egy nappal rövidebb lesz a tél

Most már csak tényleg pár nap és itt a karácsony. Az ünnepi forgatag és a karácsonyi láz sokakkal elfeledteti, hogy valami – pár nappal karácsony előtt – megváltozik. Beköszönt a csillagászati tél. Ez a nap a téli napforduló. Ilyenkor jön el az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. A téli napfordulókor van az év legrövidebb nappala és következésképpen a leghosszabb éjszakáját is ilyenkor kell átvészelnünk. Ebből azonban az is következik, hogy a csillagászati tél beköszöntével másnap már hosszabbodnak a nappalok és rövidülnek az éjszakák.

Naplemente Gémeskúttal  Meggyeskovácsiban. 23-ától már rövidülnek az éjszakák

A téli napforduló az északi féltekén általában december 21-én köszönt be, négy évente azonban 22-én. 2015 éppen egy ilyen év, márpedig ez azt jelenti, hogy egy nappal rövidebb lesz az idei tél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!