Hírek

2015.07.16. 15:40

Jóváhagyták a Haladás Sportkomplexum terveit a szombathelyi képviselők

Szombathely – Egyhangúlag támogatta a szombathelyi képviselő-testület az új Haladás Sportkomplexum terveit, a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen. A Rohonci úti új létesítményben a Haladás VSE mind a 12 szakosztálya új otthonra talál majd.

Bakos Ágnes

Szeptembertől teljes egészében rendelkezésre áll a kormányzati forrás a sportkomplexum építésére. A felülvizsgálat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányításával megkezdődött és szeptember 6-áig megköthetik az egységes szerkezetű támogatási szerződést.

Európában egyedülálló módon, az új létesítményben két különböző funkciót alakítanak ki: egy labdarúgó stadiont a kiegészítő helyiségeivel és egy, az egyéb sportok számára kialakított sportcsarnokot. A csarnokban kettő kézilabdapálya lesz: az egyik edzőcsarnok, a másik egy 450 fős lelátóval kerített pálya. Itt lesz a birkózó-, az ökölvívó- és a konditerem is, valamint a Haladás új múzeuma és egy szurkolói shop.

A jóváhagyott tervek szerint a Haladás szurkolók és sportolók egy nemzetközi mérkőzések megrendezésére is alkalmas, teljes egészében fedett lelátójú, mintegy 8600 ülőhelyet biztosító arénát vehetnek birtokba. A hazai szurkolók 5678 helyet kapnak, ebből 1430 hely a B közép szektora, a vendég szurkolóknak 876 férőhely jut a lelátókon. A komplexum stadion része megfelel majd az UEFA IV. kategória követelményeinek.

Bordás Péter vezető tervező mutatta be a terveket a közgyűlésen. Kiemelte a rengeteg parkolóhelyet: 155 plusz 99 helyre parkolhatnak majd az ide érkezők. A nemzetközi követelményeknek megfelelően két szinten kapnak majd helyet a VIP és üzleti páholyok.

Több képviselő is az üzemeltetési, fenntartási költségekre kérdezett rá a tervekről szóló vitában. Illés Károly alpolgármester azt válaszolta: jelenleg az engedélyeztetési tervezésnél tart a projekt, pontos számok, költségek akkor láthatóak majd, ha meglesznek a kiviteli tervek.

Az építési engedélyezési tervdokumentációban nem szerepel jégpálya – ezt hiányolta dr. Ipkovich György képviselő. A jeges létesítmény kialakítására három lehetőséget is megvizsgált a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft., azt is, ha az épületen belül, azt is, ha a parkolók helyén és azt is, ha a tetőn helyeznének el jégpályát. Egyik megoldás sem az igazi, ezért kimaradt a tervekből. Dr. Ipkovich György a kiszolgálólétesítményeket is hiányolta: szállodát, sporthotelt a leendő létesítmény körül, mert szerinte a többi vasi város szállásadói profitálnak egy szombathelyi nagy rendezvényből.

A stadion és multifunkcionális sportcsarnok nem „csak" sportolásra lesz alkalmas, hanem akár koncerteknek is helyet adhat Szombathely új létesítménye.

A jelenlegi létesítményt 1923-ban adták át, a mostani sportpályák arculatát meghatározó munkálatok pedig 1969-ben kezdődtek el, 1975-ben került a fedett lelátó a Haladás pályája fölé. A következő, a tervek szerint fél évszázadra szóló mérföldkő az lesz, amikor elkészül az új multifunkcionális komplexum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!