Hírek

2010.09.25. 20:28

Kamera Hungária: a közönség Sebestyén Balázst és a Barátok köztöt kedveli

Összesen 7407 perc műsoridőt kitevő 284 pályaművet neveztek, a kategóriazsűrizést követően a döntőbe jutott 91 művet a versenyzsűri bírálta el az idei Kamera Hungária Fesztiválon. A díjazottak között van a Puskás film, a Szeretem a testem Csillag születik, a Házon kívül Sebestyén Balázs és a Barátok közt is.

Vas Népe

 

A Kamera Hungaria  nyertesei

Szórakoztató műsorok I. (Heti minimum háromszori sugárzás): A Széf – 2009. március 13.
Szórakoztató műsorok II. (Heti egyszeri vagy annál ritkább sugárzás): Beugró 4/6 – 2009. november 20.
Dokumentumfilm, -műsor: Az idő sodrában – Nádudvari krónika 1988-2008.
Életrajzi, portréfilm: Puskás Hungary
Népszerű, tudományos és ismeretterjesztő műsor: Bence meg a többi jómadár
Színes riport: Panoráma – Háborús napló
Tényfeltáró, oknyomozó riport: Célpont – Guberátorok
Interjú, stúdióbeszélgetés: Egyenes beszéd Kálmán Olgával – Best of 2009.
Magazinműsor: Teknőc a láthatáron – Bábu vagy!
Dramatikus művek: Hajónapló ’89-09 – Levegőt venni
On-air promotion: 50 magyar film a Filmmúzeumon
Műsorarculat: Szeretem a testem – 2. epizód
Online audiovizuális tartalom - Így élünk mi: Jobb érzés, mintha egy nővel lefeküdnék
TV: Online / Offline: Csillag születik - Webcsillag

Alkotói díjak
A műsorkészítő stáb: Csillag születik stábja
A műsorkészítő stáb: Házon kívül szerkesztősége

Különdíj
Online audiovizuális tartalom: Az Index Videó Zrt. alkotói műhelye
Dokumentumfilm, -műsor: Záporeső, szebeni szél...
Életrajzi, portréfilm: Euro taxi – Radu Mihaileanu
Operatőr: Dala István
Népszerű tudományos, ismeretterjesztő műsorok: Múlt-kor történelmi magazin – NDK menekültek titkos kimenekítése
Tényfeltáró, oknyomozó riport: Riasztás – Az enyingi balhé

Közönség díj
Legkedveltebb televíziós személyiség: Sebestyén Balázs
Legkedveltebb televíziós műsor: Barátok közt

 

OLDALTÖRÉS: Kamera Hungária: kiemelkedő hírműsorok versenyeztek

 

 

 


Kamera Hungária: kiemelkedő hírműsorok versenyeztek

A Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztiválon a színes riport, hírműsorok kategóriában több kiemelkedő munkával szembesült a zsűri, egy riport pedig világszínvonalúnak nevezhető - mondta Belénessy Csaba, a kategória zsűrielnöke a szombati díjkiosztó gálaest előtt.

A Magyar Televízió Panoráma műhelyének munkája, amely a Gázai-övezetben dúló háborúról szól és a szíriai származású, ám Magyarországon élő Al Ghaoui Hesna készítette, világszínvonalú produktumnak nevezhető - tette hozzá a zsűrielnök, megjegyezve, hogy első díjat nyert a háborús riport.
   
Belénessy Csaba elismeréssel szólt az ATV-nél dolgozó Kálmán Olgáról is, aki - mint mondta - a magyar televíziózás egyik meghatározó alakja; okos és nem enged kibúvót az interjúalanyainak. Kiemelte azt is, hogy a Hír TV-nél az elmúlt években felnőtt egy olyan riportergárda, amely "a rendszerváltozáskori rámenős magyar rádiózás hagyományainak egyenes folytatója"; komoly szakmai felkészültséggel "mennek az ügyek után" és valóban hírműsorokat készítenek.
   
A zsűrielnök ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy technikailag jól felkészült alkotók jelentkeztek a versenyre, ám a tartalmi, szakmai háttér egyeseknél gyengébb volt, s emiatt "egyenetlen lett a mezőny".
   
Belénessy Csaba, az MTI alelnöke úgy fogalmazott: sok a tehetség, ám a hírműsorok, riportok készítői számára a bátorság, a higgadtság és a gyorsaság a legfontosabb, ezen alapjellemzők nélkül ugyanis nem érdemes hírműsorokat gyártani.

 

OLDALTÖRÉS: Fórum a hírgyártásról, az online-hírközlésekről

 

 

 

Fórum a hírgyártásról, az online-hírközlésekről


A Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál szombati szakmai programjában Veszprémben szó volt a hírgyártás és a közösségi média kapcsolatáról, a közösségi site-okról, az online-média hírközléseiről. A beszélgetést Baló György műsorvezető, televíziós szerkesztő vezette. A résztvevők egyetértettek, hogy az internet kiegészíti a televíziózást, de az ott fellelhető hírek hitelességét le kell ellenőrizni.
A szakmai vitában részt vett Kálmán Olga (ATV), Gajdics Ottó (HÍR TV), Kert Attila (MTV), Kotroczó Róbert (RTL Klub), Weyer Balázs (Origo), Bódis Gábor (Duna TV) és György Bence (TV2).
   
Weyer Balázs szerint a tévés nézettséggel versenyképes lesz a webes, mobilos nézettség, s különösen az utóbbi lesz "nagy ugrás". Kotroczó Róbert szerint "egy az egyben nem lehet átvenni" az internetes site-közléseket, ugyanis nem tudni honnét származnak, milyen szándékból készültek, hitelesek-e egyáltalán. Teljes tévedésnek nevezte azt a vélekedést, hogy nem lesz szükség tudósítókra, ha ugyanis ez így lenne, akkor "ellenőrizetlen és hiteltelen információk fognak cikázni".
  
Bódis Gábor azt mondta, még fel sem tudjuk mérni, hogy az internet milyen mértékű fejlődésbe kezdett, szerinte "a 21. század legnagyobb forradalmáról van szó". Gajdics Ottó úgy fogalmazott, hogy az internet komoly segítséget nyújt a napi munkában, de ugyanakkor nagy mennyiségű "szeméttel is eláraszt bennünket". Munkánk jelentős részét teszi ki az, hogy ellenőrizzük a netre felkerült információk hitelességét - tette hozzá, megjegyezve azt is, hogy ezután "sokkal több  híradót adnak" és minél gyorsabban.
   
György Bence szólt arról, hogy rendszeresen "kérnek el", illetve vásárolnak tartalmakat internetes hírportáloktól. Szerinte az internetes mozgóképes hírtartalom "felpörgette" a piacot. Mint mondta: a közösségi site-kon megjelenő információkat és a bloggerek szövegeit úgy kell kezelni, mint az ismeretlen betelefonálókat. Jó, hogy van ilyen, van egy "hírünk", de  ellenőrizni kell, hogy igaz-e, hiteles-e.
    
Kálmán Olga azt mondta, hogy nem lát semmiféle ellentétet az online és az úgymond hagyományos televíziózás között. Megjegyezte: a televíziósok munkáját az online erősíti. Számára evidencia, hogy egy blogger által megfogalmazott "hírt" nem emel át hírműsorba, de ötletet adhat, utána lehet nézni. Hangsúlyozta: attól hiteles egy hírműsor, hogy megvannak a saját tudósítói.
   
Kert Attila szerint is evidencia, hogy az interneten fellelhető hírközléseket le kell ellenőrizni. Kijelentette, hogy tőlük nem vesz el nézőt az internet.

 

 A fesztivált kiadónk, a Pannon Lapok Társasága támogatja, médiatámogató a Napló.


Részelek a veszprémi Napló honlapján. Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!