Hírek

2012.10.17. 16:40

Kétszáz éve szolgál a bálványos prés

Sótony - Divat lett a retro. Szeretünk visszaemlékezni a múltra, a múltunkra, amikor jó néhány évvel fiatalabbak voltunk. Szeretjük kiállítani, nézegetni a régi tárgyakat, és akad olyan, aki dolgozni is szeret velük.

Benkő Sándor

Rövid Tibor Sárváron lakik és dolgozik, hétvégi birtoka viszont Sótonyban van. Pontosabban felesége felmenői tulajdonában van a négyezer négyzetméternyi terület a Kobak hegyen, de ez csupán a tulajdonviszonyokat jelzi, hiszen mindketten szívesen kijárnak a hegyre dolgozgatni. Korábban csak segíteni a szülőknek, ám Tibor édesapja 17 évvel ezelőtti halála után már rendszeresen, hiszen minden munka rájuk vár. A szőlőt felújították, új telepítés hozza a termést. Még csak kevés szőlőt tudtak a saját szüretelésből feldolgozni, ezért valamennyit vásároltak hozzá. Bíznak abban, hogy az olaszrizling, a sauvignon blanc, a cabernet sauvignon, a kékfrankos egy idő után bőségesen ellátja „belevalóval” a kétszáz éves pince boroshordóit. Tiborék munka mellett hobbiként gondozzák a főleg szőlőből álló birtokot. Azt mondja, mindig megdobbant a szíve, ha valahol, jártábankeltében megakadt a szeme egy-egy, az út mellé kiállított régi, fából készült présen. Rácsodálkozott a mementóra, ám azonnal felötlött benne, hogy azon kellene inkább csodálkoznia, hogy miért nem használják ezt az öreg szerkezetet. A sótonyi, egykor zsúpfedeles pince ugyanis rejteget egy legalább kétszáz éves bálványos szőlőprést, amin még mindig dolgoznak. Vásároltak ugyan tartalékba egy fémcsigás álló prést is, de az bizony ott porosodik a pince sarkában. Ottjártunkkor is a régivel préselték a kékfrankos szőlőt. Bogyózás után egy nagy tárolóba teszik az anyagot, onnan töltik az ősi tölgyfa szerkezetbe. Már a dédszülők is ezzel préselték a hegy levét.

A galériáért kattintson a képre!

Tiborék emlékeznek arra, hogy egy időben még a múzeum is szemet vetett rá, szerette volna elcserélni egy akkor modernnek számító présgépre, de a tulajdonosok nem mentek bele. Azóta is működik, bár az idő vasfoga rágcsálja rendesen. Néhány helyen elrepedt, az egyik kosarat le is kellett állítani, de a másik tökéletesen dolgozik. Előnye, hogy nemcsak akkor van nyomás alatt, amikor húznak rajta, hanem ha feltekerik, kihúznak néhány távtartót, a bálvány négy mázsás súlya alatt folyamatosan dolgozik a prés. Akár éjszakára is otthagyhatják, és reggelre megtelik a vödör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!