Hírek

2015.03.10. 18:13

Kezükben a jövő - Győri diákok agyagoznak Magyarszombatfán

Magyarszombatfa – Egyhetes szakmai tanfolyamon tanulhatják meg a diákok, hogyan kell bánni az agyaggal. A gerencsérek földjén a leghivatottabbaktól leshetik el a fazekasság rejtelmeit.

Szendi Péter

Ifj. Albert Attila polgármester, népi iparművész elmondta, a Hagyományok Házával közösen rendezik meg azt a tábort, amelyen most a győri Kovács Margit Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola végzős tanulói vehetnek részt. A vizsga előtt állók megismerkedhetnek az őrségi fazekasság formavilágával és stílusjegyeivel, valamint intenzív korongozáson vehetnek részt.

Csáktornyai Bence viszi égetni a héten készített termékeket. Fotó: Szendi Péter

– A mostani tábor egybevág azon törekvéseinkkel, hogy oktatási intézményt hozhassunk létre, hogy tudásunkat átadhassuk a jövő generációjának – hangsúlyozta a polgármester. – A mostani egy hét ennek a próbája is egyben. Nemcsak korongozással ismerkedhetnek a tanulók, hanem a szakma elméleti részével is, valamint korongozás technikai képzésen is részt vesznek, különböző formákon gyakorolhatnak. A program során megismerhetik az Őrséget, kirándulásokat teszünk, és más fazekasok munkájába is bepillanthatnak. A fiatalok meglepve tapasztalják, hogy meg lehet élni a szakmából, a lehetőség a két kezükben van.

Kedd délután különleges lehetőséget is kaptak a diákok: az eddig elkészített munkáikat fatüzelésű kemencében égethették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!