Hírek

2017.02.24. 06:46

A kőszegszerdahelyiek értek először az erdőtűzhöz

Hólánc is kellett és a fenyvest védték elsősorban.

Bakos Ágnes

– Mi értünk ki elsőként, azonnal a fenyőerdőt védtük, nehogy arra terjedjenek a lángok – számolt be a Kőszegi-hegységben csütörtök éjszaka pusztított tűzről a Kőszegszerdahelyi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnöke, Mersich Miklós.

Ők 13-an vonultak, három autóval – de csak gyalogosan tudták megközelíteni a tűz fészkét, annyira felázott a talaj, úttalan az út arrafelé.

Csak a cákiak tudtak autóval is közelebb menni a tűzhöz – ők hóláncot szereltek a járművükre, annak segítségével jutottak közel.

Fotó: Unger Tamás

Mersich Miklós kiemelte a szelet: nehezítette az oltást, a lángok megfékezését az olykor viharos erejű légmozgás.

Személyi sérülés nem történt a tűznél, nem volt senki az erdőrészen, amikor felcsaptak a lángok.

Kérdésünkre hangsúlyozta azt is, hogy lábon álló fa nem égett: csak a száraz aljnövényzet és egy-két tuskó a már kitermelt területen.

A helyismeretüket hangsúlyozta a kőszegszerdahelyi elnök, nagyon hasznos volt, hogy ismerték a területet a Kőszeg-hegyaljai önkéntes egységek.

Azt is elmondta, hogy nem emlékszik ilyen méretű erdő-oltásra.

– Ekkora tűz nem volt itt, az biztos – mondta.

Kiemelte, hogy nem csak ők vonultak több mint tíz emberrel, hanem a többi önkéntes egység is mozgósított, akit lehetett: a cákiak, a velemiek, a kőszegdoroszlóiak, a bozsokiak, és a kőszegiek is hamar követték őket a helyszínen.

Szerinte a gyors beavatkozás volt a kulcs abban, hogy nem lett nagyobb baj, hogy nem terjedtek át a lángok a fenyvesre - vagy akár tovább.

A kőszegszerdahelyiek és a többi önkéntes egység pénteken szabadnapot tart: letisztítják az eszközeiket és kipihenik a mozgalmas éjszakát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!