Hírek

2011.01.29. 18:09

Leleményükkel, tehetségükkel szolgálnak

Átadták a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület Közösségi Kultúráért Díjait január 29-én, szombaton délután az MMIK-ban. A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen, Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt. A programban felléptek a kitüntetettekhez tartozó amatőr közösségek.

Merklin Tímea

- Kultúráról beszélni egy kulturális egyesület éves díjátadó ünnepségén egy kulturális intézményben, a magyar kultúra napja tiszteletére - ez  igazi kihívás egy politikusnak. Szakemberek, kitüntetettek és kitüntetendők  előtt csak igazi magyar észjárással, sajátos magyar gondolkodással merek megszólalni - fogalmazott Majthényi László az ünnepi beszédében. - Több ezer év műveltségét, tudását és tudományát, leleményét és gyakorlatát, nyelvi kultúráját hordozzuk egyénként és közösségként is magunkban. Egyik legfrissebb ünnepünk, a nemzeti Himnuszunk születésnapjára emlékeztető magyar kultúra napja jó alkalom arra, hogy ma és most én erre hívjam fel tisztelt hallgatóim figyelmét azzal, hogy korántsem teljes leltárt készítsek. Csak néhány példa a leleményeinkre. Amikor azt mondjuk, hogy kocsi/szekér, fazekaskorong, nyereg alatt puhított hús (húspor?), nehézeke, visszacsapó íj vagy telefonközpont, akkor csak néhány távoli s közeli példát sorolunk leleményeinkre.

A Dr. Kiss Gyula Egyesület azokat tünteti ki minden évben, aki közösségeiket tartották össze leleményeikkel, tehetségükkel, odaadó munkájukkal, nagy energia-befektetésekkel, sok ötlettel.

Egyénileg kiérdemelték a díjat:

Janászek Ferenc, a Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar vezetője.
Bolfán Csaba, a Lukácsházi Biofarm vezetője, tulajdonosa,
Szőnye Péter és Bodnár Piroska, a Holdfényliget tulajdonosai,
Debreceni Attila, a kőszegi mazsorettek vezetője,
Sabáli Lászlóné, a Körmendi Vegyeskar vezetője, karnagya,
dr. Lakner János, a Körmendi Agrárszakemberek Klubjának vezetője,
Elisabeth Ledersberger-Lehoczky (Daraboshegy), a Körmendi Fafaragó Tábor szervezője,
Zágorhidi Czigány Ákos, az Oszkói Hegypásztor Kör képviseletében,
Schimmer Roberta, sárvári tanár, drámapedagógus,
Gömböcz Róbert, a Répcelaki Nyitott Tér elnökségi tagja.

Közösségi díjat kaptak:
a Rábafüzesi Német Nemzetiségi Asszonykórus – Unger Magdolna vezetésével,
 a Kápolnai Boszorkányok (Sorkikápolna).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!