Hírek

2011.03.01. 07:32

Líbia: Kadhafi menesztette kémfőnökét

Moammer Kadhafi líbiai vezető menesztette a hírszerzés főnökét, aki kulcsszerepet játszott a rendszerellenes tüntetések elfojtásában - közölte a Kurina című líbiai lap.

MTI

Az ellenzéki városban, Bengáziban kiadott újság internetes kiadásában azt írta hétfőn, hogy Kadhafi menesztette Abdullah al-Szanuszit, és egyik testőrét, Manszúr al-Kahsit jelölte a kémszervezet élére. Hivatalos forrásból nem erősítették meg ezt a hírt.

Az újság szerint Szanuszi a líbiai vezető féltestvére. A kémfőnök Kadhafi "jobb kezének" számított, és kulcsszerepet játszott az ellenzéki tüntetések elfojtásában. A lap szerint ő felelős az 1996-os tripoli börtönlázadás leveréséért, amelyben több mint ezer fegyenc vesztette életét.

Az újság szerint Abdullah al-Szanuszit távollétében súlyos börtönbüntetésre ítélték Franciaországban az UTA légitársaság egyik gépe elleni támadásban játszott szerepéért. Az eset 1989-ben történt Niger légterében. Szanuszi emiatt nemzetközi körözés alatt áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!