Hírek

2010.04.17. 03:12

Magyarországon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre a hamufelhő

Magyarországon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre a hamufelhő, mivel a hamu a magasabb légrétegekben van, s várhatóan ott is marad - mondta el Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa pénteken.

MTI

Páldy Anna kifejtette, hogy országunk feletti rétegekben a hamu már csak apróbb szemcsékben, úgynevezett aeroszol jellegű halmazállapotban jelenik meg, így közvetlen egészségkárosító hatással nem kell számolni. Hozzátette, hogy a hamu a légtér magasabb rétegeiben van, de még a héten jellemző esős, zivataros időjárás esetén sem száll hatezer méter alá.

A hamufelhő az asztmások vagy más légúti betegségben szenvedők tüneteit sem fokozza, nem jelent rájuk nézve lényeges veszélyt - tette hozzá.

Vasárnapra várhatóan elhagyja országunkat a hamufelhő: ez az a nap, amikor a fővárosban a Vivicittá városvédő futást tervezik megrendezni. Páldy Anna az MTI kérdésére elmondta, hogy még a hamufelhő jelenléte esetén sem jelentene semmilyen kockázatot a verseny részvevőinek a szabadtéri futás. A főorvos ezért nem tart indokoltnak megelőző óvintézkedéseket.

Az izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő az éjszakai órákban, várhatóan éjfél és hajnali négy között érheti el Magyarország északi részét - mondta az MTI kérdésére Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa pénteken.

Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolta az európaiaknak, hogy az Izlandon kitört vulkán légkörbe került hamujának aláhullásakor lehetőleg maradjanak fedett helyen. David Epstein, a WHO szóvivője azt közölte: a szervezet szakemberei még nem tudták felmérni, milyen mértékben lehet ártalmas az egészségre a vulkáni hamu. A szóvivő azonban jelezte: a hamufelhő mikroszkopikus méretű, s a belélegzett szemcséi megtámadhatják a tüdőt, és légzési panaszokat okozhatnak. Különösen az asztmában és légúti betegségekben szenvedőket veszélyeztetheti a vulkáni felhő - hívta fel a fegyelmet az ENSZ szakosított szervezetének a szóvivője.

Eurocontrol: péntek délelőtt a transzatlanti járatoknak csak egyharmada szállt le

Péntek délelőtt csak mintegy száz interkontinentális járat érkezett Európába a nyugati féltekéről, holott ilyenkor rendszerint ennek a háromszorosa érkezik - közölte az Eurocontrol, az európai légi közlekedés biztonságáért felelős brüsszeli székhelyű szervezet.

Az ugyancsak brüsszeli székhelyű Európai Légi Társaságok Szövetsége (AEA) becslése szerint a polgári repülési ágazatot naponta több mint száz millió euró kár éri a légtérzárlat miatt.

Brüsszelben, ahol szombatig meghosszabbították a repülési tilalmat, mintegy kétszáz bangladesi rekedt a repülőtéren. Nagy-Britanniába tartottak volna, és mivel nincs schengeni vízumuk, csütörtök óta összezsúfolva rostokolnak a tranzitváróban. A belga Vöröskereszt alkalmi fekvőhellyel, vízzel, étellel látja el őket.

Ennél is rosszabbak a körülmények az amszterdami Schiphol repülőtéren, ott 1500 ember alkalmi elhelyezését kénytelen megoldani a Vöröskereszt.

A repülési tilalom általában nem vonatkozik a légimentők kisgépeire. Ezek most ezer lábnál alacsonyabban repülnek, mert a hamufelhő ennél magasabban van.

A rendkívüli helyzet százezrek útitervét hiúsította meg Európában. Az Európai Bizottság pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján a szóvivők semmi bizonyosat nem tudtak mondani azzal kapcsolatban, hogy a látogatókat sűrűn fogadó, illetve sokat utazó uniós apparátus tevékenységét miként, mennyire borítja fel légtérzárlat.

Szükség esetén több kocsival közlekedteti vonatait a Máv

Több kocsival közlekedteti a Máv a szerelvényeit, ha a nemzetközi vonatforgalomban növekedne az utasok száma a légiforgalmi korlátozások miatt - közölte a Máv-Start pénteken az MTI-vel.

Budapesten a nemzetközi pénztárak és a József Attila úti menetjegyiroda is meghosszabbított nyitva tartással üzemel, a személyes ügyfélszolgálati irodákban pedig külön is megtervezhetik az útvonalat az utasok - olvasható a közleményben.

Az európai légi járatok több mint 50 százaléka nem indul el pénteken az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő terjedése miatt, s előrejelzések szerint a felhő még legalább 24 órán át korlátozni fogja a kontinens légi forgalmát.

Ferihegyet egyelőre nem érinti a vulkánból származó por, a késő délutáni, kora esti órákban dől el, hogy lezárják-e a légteret. Erről a Légügyi Igazgatóság dönthet majd.

Áradásokkal fenyeget az izlandi vulkánkitörés

Áradás fenyegeti az izlandi vulkánkitörés környékén élőket, s ezért 48 órán belül másodszor kellett kitelepíteni a lakosság egy részét.

Mintegy 700 embert költöztettek a tűzhányóhoz közeli, településektől távol eső lakóhelyéről a Hvolsvollur nevű kisvárosba - számolt be honlapján a BBC News.

Az Eyjafjallajökull gleccser alatt működésbe lépett vulkán megolvasztotta maga körül a jeget, s ettől a Markarfljot folyó szintje annyira megemelkedett, hogy tartani lehet attól, elsodor egy hidat.

Helyi lakosok a BBC-nek elmondták, több helyen át kellett vágniuk a tengerparton vezető utat, hogy a felgyülemlett, hordalékkal telített vizet leeresszék, s a híd megmeneküljön.

A farmokon és az utakon is súlyos károk keletkeztek.

Az izlandi televízió felhívást tett közzé, otthonaik elhagyására biztatta a környék lakóit, miután a kitörés következtében a gleccseren újabb hasadék keletkezett.

Izland keleti részén vulkáni hamu hullott, és félő, hogy ha változik a szélirány, a hamufelhő Reykjavík irányába mozdul tovább.

A tűzhányó közelében élőket figyelmeztették, hogy hamuhulláskor viseljenek maszkot. A kitörés a háziállatokra nézve is veszélyes: a belélegzett vulkáni hamu felhalmozódhat a tüdejükben, s egy idő után nem tudnak lélegezni, és elhullanak.

Fennáll a veszélye egy újabb, az elsőnél is hevesebb kitörésnek abban az esetben, ha a közelben lévő, szintén jéggel borított Katla vulkán működésbe lép.

 

OLDALTÖRÉS: Este lezárják az osztrák légteret is

 

 

 

Este lezárják az osztrák légteret is

Péntek este hét órától Ausztria légterét is fokozatosan lezárják a forgalom elől az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő terjedése miatt - közölte az osztrák légi irányítás egyik szóvivője.

 19 órától az északi országrész légterét zárják le, majd 20 órától a Bécs melletti schwechati, valamint a linzi és a salzburgi repülőteret is. Az ország déli részének légterére később kerül sor. A grazi és a klagenfurti légikikötőket lehetőség szerint megpróbálják minél tovább nyitva tartani - mondta Peter Schmidt szóvivő.

Korábban azt közölte az Austro Control, hogy péntek délutántól kezdődik a légtér fokozatos lezárása a forgalom elől. Egyelőre nem tudni, mikor oldják fel az intézkedést.

A schwechati repülőtéren a délelőtt folyamán mintegy ötven érkező és ugyanennyi induló járatot töröltek. Főként londoni, brüsszeli, párizsi, oslói, helsinki, varsói, krakkói járatok maradtak a földön. Az utasok fegyelmezetten vették tudomásul a járattörléseket. Az osztrák hírügynökségnek egy magyar turistacsoport vezetője azt mondta, "a nyaralók megértik, hogy a biztonság az első". A Dominikai Köztársaságba tartó csoport Amszterdamon át repült volna. Most más útvonalat választanak, az is elképzelhető, hogy repülőgép helyett egyelőre busszal indulnak tovább.

A grazi, klagenfurti és linzi repülőtéren is töröltek délelőtt járatokat. Ahogy Schwechatról is, a légitársaságok ezekről is megpróbálják az utazókat más, "kerülő" útvonalon eljuttatni úticéljukhoz.

Hosszú sorok alakultak ki viszont a bécsi Nyugati pályaudvaron (Westbahnhof), mert sokan vasúttal indulnának tovább. A rendszerint üresen tátongó váróteremben most a kasszáktól a peronokig állt a sor. Az osztrák szövetségi vasúttársaság (ÖBB) a rendkívüli helyzet miatt megsokszorozta a személyzet létszámát, és különvonatokat indít.

Az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) tájékoztatása szerint a hamufelhő kora este ér Ausztria fölé, s várhatóan reggelre hagyja el az országot. A szakemberek elmondták, hogy több ezer aggódó telefonhívást kaptak. A meteorológiai intézet szakemberei szerint az ország felett 3-500 ezer méteres magasságban elvonuló hamufelhő az egészségre teljesen ártalmatlan. Veszélytelen az az eső is, amely a hamufelhőből eshet. A járattörléseken kívül a földről nem érzékelni semmit a jelenségből - tették hozzá.

Szombat délelőtt 10 óráig zárva maradnak a belga repülőterek

Szombat délelőtt 10 óráig mindenképpen zárva maradnak a belgiumi repülőterek - közölte Brüsszelben Etienne Schouppe belga közlekedési államtitkár.

Az országban csütörtökön függesztették fel a polgári légi közlekedést annak következtében, hogy egy izlandi tűzhányó kitörése miatt - miként más, főként észak-, illetve nyugat-európai országokban is - a repülés biztonságát veszélyeztető por-, illetve hamufelhő keletkezett a légtérben.

Schouppe elmondta: az európai légi közlekedés biztonságára ügyelő Eurocontrol azt tanácsolta ugyan, hogy a repülési tilalmat szombaton 14 óráig hosszabbítsák meg, de a belga illetékesek úgy döntöttek, hogy egyelőre csak délelőtt 10 órág tartják fenn a légtérzárlatot. Szombaton reggel újból elemzik a helyzetet, és határoznak a továbbiakról.

A szomszédos Luxemburgban szintén légtérzárlat van érvényben.

A brüsszeli repülőtéren több százan a tranzitváróban töltötték a csütörtökről péntekre virradó éjszakát, mert járatukat törölték, és nem volt Belgiumba szóló érvényes belépési engedélyük.

Orosz szakértők szerint a vulkanikus felhő kizárja a repülést

Az izlandi vulkánkitörés nyomán a levegőbe került vulkáni hamufelhő feltétlenül szükségessé teszi a repülés leállítását, mert előidézheti a repülőgépek hajtóműveinek leállását - szögezte le az orosz Központi Aerohidrodinamikai Kutató Intézet pénteki közleménye.

A szakértők szerint ezek a  vulkáni felhők habkő, homok, vulkáni üveg és hamu apró részecskéiből állnak össze, és éppen 9-10 kilométer magasságban lebegnek, ott ahol az utasszállító repülőgépek közlekednek. Nemcsak a látást akadályozzák, hanem zavarokat idézhetnek elő a  repülőgépek fedélzeti elektronikájában és a rádiókapcsolatban is.

A legsúlyosabb következményként azonban leállhatnak a hajtóművek, mert a rotorok lapátjain üvegszerű bevonat képződhet, továbbá eltömődhetnek a hajtómű különböző részeibe levegőt juttató csatornák.

Oroszország felett pénteken délutánig nem zavarta a légi közlekedést a hamufelhő, a Roszaviacija repülésügyi főhatóság szerint nem kellett korlátozásokat bevezetni a repülésben. A Roszaviacija azt is közölte, hogy a felhőt már délelőttre Moszkva fölé és később az urali Jekatyerinburg légterébe várták, de az előrejelzések tévedtek. A meteorológusok szerint estére eljut a hamufelhő az ország észak-nyugati része fölé.

A Föld megfigyelésével foglalkozó tudományos intézet azt közölte, hogy a felhőt több orosz szputnyik is figyeli és fényképezi.

Arkagyij Tyiskov, a Földrajzi Intézet kutatója az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a felhő némi hatással lehet az időjárásra, részecskéi kicsapódhatnak savanyú esőben, és gondot okozhatnak a légzőszervi és emésztőrendszeri megbetegedésben szenvedőknek. Hozzátette azonban, hogy ezek a hatások Oroszországban előre láthatólag nem lesznek jelentősek. 

Tyiskov megjegyezte azt is, hogy az izlandi vulkánkitörés hamufelhője azért keltett ekkora figyelmet, mert Európa sűrűn lakott térségei felett lebeg, az orosz Távol-Keleten lévő Kamcsatkán gyakoriak az ennél nagyobb hamufelhőt kilövellő vulkánkitörések is.

Pénteki bejelentés szerint Kamcsatkán kitört a Kljucsevszkoj és a Sivelucs vulkán: mindkettő hamuból, gőzből és gázokból álló felhőt lövellt ki mintegy 6,5-7 kilométeres magasságba. A két vulkán szeizmológiai aktivitása az utóbbi napokban fokozódott, a Kljucsevszkoj kődarabokat repít 200 méteres magasságba, a lejtőin láva folyik, a Sivelucs kráterkupolája felett fény látható. Az orosz tudományos akadémia kamcsatkai geofizikai intézetének közlése szerint a két vulkán által kibocsátott hamufelhő akadályozhatja a repülést, de az illetékes hatóságok egyelőre nem korlátozták a térségében a légi forgalmat.

 

OLDALTÖRÉS: Vulkánkitörés: Jön a hamufelhő, lezárhatják Ferihegyet

 

 

 

Vulkánkitörés: Jön a hamufelhő, lezárhatják Ferihegyet

Az izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő az éjszakai órákban, várhatóan éjfél és hajnali négy között érheti el Magyarország északi részét. A kora esti órákban dől el, hogy lezárják-e a maygarországi légteret.

Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa elmondta, számításaik szerint, a vulkáni hamu terjedését vizsgáló, Volcanic Ash Advisory Center londoni központja ezt jelezte előre.

Bozó János azt mondta, hogy miután apró szemcsékről van szó, ha némi nedvesség is található a légkörben, akkor a térségben éjszaka fátyolfelhősebb lehet az ég, illetve kevésbé lehet majd látni a Holdat. Hozzátette, miután a felhő koncentrációját nem ismerik pontosan, ezért nem lehet tökéletesen megmondani, hogy mennyire homályosítja el az eget, de a jelenlegi műholdfelvételek alapján nem okoz majd teljes borultságot.    

A felhő pillanatnyilag Németország északi harmada és Lengyelország felett jár. A repülésmeteorológus azt mondta, hogy a nagyobb részecskék feltehetően kiülepedtek az óceán fölött, de nem zárható ki, hogy kisebb mértékű ülepedés Magyarország felett is előfordulhat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hamufelhő folyamatosan hígul, ráadásul a széttartó áramlások miatt semmiképpen sem olyan koncentrációban ér Magyarország fölé, mint amilyet jelenleg Németország felett tapasztalnak.

A felhő Magyarország felett 10,5 kilométer magasságig terjedhet fel, várhatóan 6-7 kilométeres magasságban a lesz a legsűrűbb. Szombaton tovább haladva várhatóan eléri a déli országrészeket is. A meteorológusok várakozása szerint vasárnapra változik az áramlás iránya, a felhő valószínűleg akkorra elhagyhatja az országot.

Szilágyi Károly, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA) kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy jelenleg még nyitva van a repülőtér és a késő délutáni, kora esti órákban dől el, hogy lezárják-e a légteret. Erről a Légügyi Igazgatóság dönthet majd.

Lezárták a prágai nemzetközi repülőteret, Szlovákiában délután várható intézkedés

Lezárták a prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret pénteken délben, miután az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő elérte Csehországot is.

Az intézkedés visszavonásig marad érvényben. A hatóságok közlése szerint délután két órától kezdve pedig az összes csehországi repülőteret lezárják, s az egész ország felett repülési tilalom lép érvénybe. "Ez azonban nem érinti a elsősegély-szolgáltatást nyújtó gépeket és a sportrepülőket" - pontosított a válságstáb.

A csehországi légi közlekedés történetében ez az első eset, hogy porfelhő miatt kell leállítani a repülőgépek forgalmát. Michaela Lagronová, a ruzynei légikikötő szóvivője bejelentette: a légitársaságok a pénteki nap folyamán mintegy 180 érkezést és ugyanannyi indulást kénytelenek törölni a repülőtéren a kedvezőtlen időjárás miatt. 

Ruzynén sok ezer ember rekedt, akik hosszú sorokat alkotnak az egyes légitársaságok irodái előtt, hogy más utazási dátumot találjanak, illetve visszaváltsák repülőjegyeiket. Néhány légitársaság már a helyszínen visszatéríti az utasoknak a repülőjegy árát. Mindezek ellenére a repülőtéren a helyzet nyugodt - mondta a szóvivő.

A pozsonyi légiforgalmi hatóság azzal számol, hogy a délutáni órákban Szlovákia légterét is eléri a hamufelhő, így szükség lehet légi járatok felfüggesztésére és repülőterek bezárására.  "Minden a szlovák meteorológiai intézet jelentéseinek, tehát a helyzet alakulásának függvénye" - jelentette ki Peter Bruna, a légiforgalmi hivatal igazgatója. Szerinte a helyzet konkrét alakulása alapján születik döntés arról is, hogy melyik repülőteret kell bezárni, illetve a repülési tilalom az ország egész légterére kiterjed-e.

Franciaországban több, mint húsz repülőteret lezártak a hamufelhő miatt

Franciaország északi részének valamennyi repülőterét, köztük a párizsi Roissy-Charles de Gaulle és Orly termináljait péntek este 8 óráig lezárták az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő terjedése miatt.

Az intézkedés összesen 24 francia repülőtérre vonatkozik, a fővárosba érkező járatok leszállását ugyanakkor dél és délután négy óra között engedélyezték a hatóságok.

A párizsi repülőtereken már csütörtökön este életbe léptek a korlátozások: utasok tucatjai rekedtek a tranzitokban, ahol a légi közlekedés reggeli megindulásának reményében várakozással töltötték az éjszakát. A légitársaságok az utasok egy részét a repülőterek környékén található hotelekben szállásolták el, de a helyszíni tudósítások szerint a Charles de Gaulle utasvárói így is leginkább óriási hálótermekhez hasonlítottak.

Az ország északi részén található repülőterek teljes lezárásáról - a kisebb észak-európai országok hasonló jellegű intézkedését követően - a hamufelhő terjedése miatt határoztak a francia hatóságok. Ezzel párhuzamosan az Air France légitársaság törölte minden, Párizsból induló és oda érkező pénteki járatát. 

A polgári légiközlekedési igazgatóság szerint Franciaország valamennyi repülőterén fennakadások várhatók a korlátozások miatt, ezért arra kérik az utasokat, hogy a légitársaságoknál érdeklődjenek járataikról, mielőtt elindulnak a repülőterekre. 

A légi közlekedés leállásának hírére sokan megrohamozták az autókölcsönzőket. Franciaországban ugyanis tíz napja a vasúti közlekedésben is fennakadások vannak a mozdonyvezetők és az ellenőrök sztrájkja nyomán. Emiatt a franciák előszeretettel vették igénybe a belföldi légi járatokat. 

A nemzetközi vonatokat azonban nem érinti a munkabeszüntetés. A London és Párizs között közlekedő Eurostar pénteken három kisegítő járatot indít, de ezekre már kora reggel lefoglaltak minden helyet. Romániában több mint 40 repülőjáratot töröltek

OLDALTÖRÉS: Romániában több mint 40 repülőjáratot töröltek

 

 

 

Romániában összesen több mint 40 repülőjáratot töröltek amiatt, hogy a nyugat-európai repülőtereken komoly fennakadásokat okozott az izlandi vulkánkitörés nyomán keletkezett hamufelhő.

A román közlekedési minisztérium adatai szerint a bukaresti Otopeni repülőtéren 34 járatot töröltek, nyolcat pedig a másik fővárosi légi kikötőben, Baneasán. Emellett Kolozsvár és Temesvár repülőterein is elhalasztották néhány járat indítását. A Fekete-tenger partján fekvő Constanta és a kelet-romániai Iasi városok repülőtereiről induló gépeket nem befolyásolta az izlandi vulkánfelhő, ott egyetlen járatot sem kellett törölni.

Az európai légi járatok 60 százalékáét törlik a hamufelhő miatt

Az Eurocontrol közleménye szerint az európai légtér átlagosan napi 28 ezer kereskedelmi repülőjáratából pénteken mintegy 11 ezer indulhat csak útnak. Csütörtökön még ennek közel a duplája, 20 334 járat közlekedett.

A fennakadás miatt utasok tízezrei vesztegelnek Európa repülőterein. Az európai hatóságok közleményben figyelmeztették az utazni készülőket, hogy előre érdeklődjenek a reptér-üzemeltetőktől a járatok indításáról.

A legfrissebb előrejelzés alapján Ausztria légterét is fokozatosan lezárják péntek délutántól - jelentette be az osztrák légi irányítás szóvivője. A cseh légteret várhatóan 13 órától fogják lezárni.

A lengyel légtér szinte egészét lezárták már reggel 8 órától újabb értesítésig, kivételt csak két dél-lengyelországi város, Krakkó és Rzeszów repülőterének forgalma képez. A lengyel elnöki hivatal szerint a korlátozás késedelmet okozhat a légibalesetben elhunyt Lech Kaczynski elnök hét végére tervezett temetésében, amelyre számos külföldi vezetőt várnak.

Litvánia légterét teljesen lezárták pénteken. Az Izland felől terjeszkedő hamufelhő közeledése miatt Németország 16 repülőteréből 11 nem indít és nem fogad repülőgépeket, köztük a hatalmas forgalmú frankfurti és düsseldorfi légikikötő. Berlin, Hamburg és Köln reptere sem fogad - közölte a német légi irányítás, a DSF. A meteorológiai előrejelzések alapján szakértők úgy vélekednek, hogy a korlátozás huzamosabb ideig eltarthat.

Hollandiában délelőtt jelezték, hogy a közeli órákban még biztosan nem fogad és nem indít járatokat az Amszterdam melletti Schiphol repülőtér. Hogy meddig tart a zárlat, nem tudták megmondani. A KLM légitársaság délután 14 óráig biztosan nem indít járatot.

A belgiumi repülőterek péntek este 18 óráig mindenképpen zárva maradnak - közölte a brüsszeli média. A szomszédos Luxemburgban szintén légtérzárlat van érvényben.

Dánia egyelőre szombat hajnali 2 óráig biztosan fenntartja a légtérzárlatot. Svédország és Norvégia ugyanakkor megkezdte pénteken a repülőterek forgalmának fokozatos újraindítását a két ország északi, illetve középső részein.

A brit országos légi irányítási központ (NATS) - közép-európai idő szerint 20 óráig - ugyancsak meghosszabbította a rendes körülmények között hatalmas forgalmat bonyolító brit légtér zárlatát.

Csütörtöktől kezdve az észak- és nyugat-európai országok sorra függesztették fel a polgári légi közlekedés jelentős részét, annak következtében, hogy egy izlandi tűzhányó kitörése miatt a légi forgalmat veszélyeztető hatalmas hamufelhő keletkezett.

Az európai repterek egyre kiterjedtebb zárlata miatt az orosz Aeroflot légitársaság pénteken mintegy 20 európai járatát volt kénytelen törölni. A természeti katasztrófa miatt az Egyesült Államokból induló transzatlanti légi járatok mintegy felét is törölték.

Ausztria is fokozatosan lezárja légterét

A péntek délutántól Ausztria is fokozatosan lezárja légterét a forgalom elől az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő terjedése miatt - közölte az osztrák légi irányítás egyik szóvivője.

"A legfrissebb előrejelzések alapján most már nyilvánvaló, hogy péntek délutántól fokozatosan le kell majd zárnunk az ország légterét" - mondta Markus Pohanka, az Austro Control szóvivője.

Az osztrák légtérlezárás várható ütemezésére vonatkozó információval azonban nem tudott szolgálni.

Péntek estig mindenképpen zárva maradnak a belga repülőterek

Péntek este hat óráig mindenképpen zárva maradnak a belgiumi repülőterek - közölte a brüsszeli média.

Az országban csütörtökön függesztették fel a polgári légi közlekedést annak következtében, hogy egy izlandi tűzhányó kitörése miatt - miként más, főként észak-, illetve nyugat-európai országokban is - a repülés biztonságát veszélyeztető por-, illetve hamufelhő keletkezett a légtérben.

Péntek délután dönt a belga közlekedési minisztérium arról, hogy este feloldják-e a repülési tilalmat. A szomszédos Luxemburgban szintén légtérzárlat van érvényben.

A brüsszeli repülőtéren több százan a tranzitváróban töltötték a csütörtökről péntekre forduló éjszakát, mert járatukat törölték, és nem volt Belgiumba szóló érvényes belépési engedélyük.

 

OLDALTÖRÉS: Egyre nagyobb a káosz a német repülőtereken

OLDALTÖRÉS: Egyre nagyobb a káosz a német repülőtereken

Egyre nagyobb a káosz a német repülőtereken

Az izlandi tűzhányó kitörése nyomán a légkörbe került vulkáni hamu terjedése pénteken reggel a német légtér jelentős részének lezárásához vezetett.

A hatóságok közlése szerint a kora reggeli órákban lezárták a frankfurti nemzetközi repülőteret is. Ennek következtében már Németország legnagyobb nemzetközi légikikötője sem indít, illetve fogad járatokat. Ugyancsak kora reggel zárták le a lipcsei repülőteret is.

Továbbra is teljes a zárlat a berlini Tegel, valamint Schönefeld repülőtereken, továbbá a hamburgi, a hannoveri, a brémai, a münsteri, az osnabrücki és a düsseldorfi repülőtereken. A hírek szerint az Egyesült Államokból kora délután haza érkező Angela Merkel kancellár repülőgépe a berlini Tegel helyett Münchenben száll majd le.

A német repülésügyi hatóságok óvatosak annak megítélésben, hogy a zárlat meddig tarthat. A meteorológusoknak a vulkáni hamu terjedésére vonatkozó előrejelzései alapján szakértők úgy vélekednek, hogy a korlátozás huzamosabb ideig eltarthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!