Hírek

2013.07.24. 19:56

Már lehet böngészni a neten a ponthatárokat

Szombathely - Lehullt a lepel, már lehet böngészni a felvételi ponthatárokat a vaol.hu-n is.

Bajdó Bettina

Felvételi ponthatárok 2013 A – D

Felvételi ponthatárok 2013 E – K

Felvételi ponthatárok 2013 M – O

Felvételi ponthatárok 2013 P – ZS

Szerda este nyolc órakor hozták nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az idei felvételi eljárásban a diákok által elért összpontszám alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott szempontok figyelembevételével határozzák meg a ponthatárokat. Ezek alapján állapítják meg, hogy a diákot felvették-e, és ha igen, hová. A ponthatárok már nyilvánosak, az Oktatási Hivatal e-mailben tájékoztatja a jelentkezőket. Azokat, akik sikerrel felvételiztek, az egyetem vagy főiskola levélben is értesíti. Akiket most nem vesznek fel, a pótfelvételin újra jelentkezhetnek majd.

A legnépszerűbb szak a testnevelő-edző volt, erre 248-an jelentkeztek. Ezt követi 190 jelentkezővel a rekreációszervezés és egészségfejlesztés. Grafika: Kelemen Attila

Az NYME szombathelyi karainak képzéseire több mint 1700-an 2872 jelentkezést nyújtottak be. Ebből 730-an első helyen jelölték be a helyi képzéseket. A Nyugat-magyarországi Egyetem egészét tekintve 2803-an jelentkeztek első helyen. Ez alapján a szombathelyi képzéseket célozta meg az összes jelentkező 26 százaléka, tehát minden negyedik NYME-re jelentkező hallgató szombathelyi képzést választott. Horváthné dr. Molnár Katalin, az egyetemi központ elnök-dékánja korábban elmondta, hogy az országos tendenciákhoz viszonyítva a helyi képzések esetében is várható volt a jelentkezők számának csökkenése. A hallgatói jelentkezések csökkenése legerősebben a vidéki intézményekben érződött. Szombathelyen a csökkenés mértéke kedvezőbb volt, mint az országos átlag. Országosan a csökkenés 40-45 százalékos, míg Szombathelyen 38 százalék. 2012-ben 1181 első helyes jelentkező volt, míg idén 730.

Az első helyes jelentkezések közül a legnépszerűbb szak a testnevelő-edző volt, erre 248-an jelentkeztek. Ezt követi 190 jelentkezővel a rekreációszervezés és egészségfejlesztés, majd 171 jelentkezővel harmadik helyre került az anglisztika. A listán szerepel a műszaki menedzser képzés is, erre 138-an jelentkeztek. Az első helyes jelentkezéseknél is a testnevelő-edző került a lista élére, ide 57-en adták be adataikat. Ezt követi az anglisztika (43 jelentkező) és a műszaki menedzser képzés (43). Rekreációszervezésre és egészségfejlesztésre első helyen 33-an jelentkeztek.

Az egyetem jövőjét a tanárképzésre is alapozzák. Az osztatlan tanárképzés bevezetésével kapcsolatban még voltak bizonytalanságok a jelentkezések idején. Az azonban bizakodásra ad okot, hogy a 730 első helyes jelentkezőből 236-an (32 százalék) valamilyen tanárszakot jelöltek meg. A jelentkezési adatokból kitűnik, hogy az NYME-n belül Szombathely a pedagógusképzés tekintetében vezető szerepet tölt be, ezt igazolja az tény is, hogy az egyetem Pedagógusképző Központja is itt jött létre. Szombathelyen osztatlan tanárképzésben 45 szakpárra lehetett jelentkezni. Országosan 1200 jelentkezőből 11 százalék a szombathelyi képzést jelölte meg (131 tanuló).

Az idén az általános felvételi eljárásban 95 ezer 237-en adtak be jelentkezési kérelmet felsőoktatási intézménybe. Az első helyen a legtöbb jelentkező az Eötvös Loránd Tudomány Egyetemet jelölte meg. Azoknak sem kell elkeseredniük, akik most nem jutottak be. A pótfelvételi július végétől várhatóan augusztus közepéig tart majd. Szombathelyen felvételi pontot is üzemeltetnek, várják az érdeklődők kérdéseit.

Van, ahol az emelt szintű érettségi előírás

A felvételi előtt állóknak nagyon sok múlt az idei érettségi vizsgákon. A teljesítményük alapján juthattak be a felsőoktatási intézményekbe.

Az Oktatási Hivatal irányításával a Vas Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztálya közreműködésével sikeresen befejeződtek a tavaszi érettségi vizsgák. A tanév rendjében meghatározott ütemterv szerint zajló vizsgára Vas megyében 31 érettségiztető telephelyen 3117 érettségizőt rögzítettek, akik 86 érettségi vizsgabizottság előtt adtak számot tudásukról. Középszinten 48 vizsgatárgyból 10 ezer 204 tanuló, emelt szinten 22 vizsgatárgyból 856 diák vizsgázott. Évek óta emelkedik az emelt szintű vizsgára jelentkezők száma, a legtöbben – 197-en –az angol nyelvet választották, németből 89 diák vizsgázott emelt szinten. Továbbra is sokan választották a biológia (117), a történelem (133), a matematika (98), a kémia (84) tantárgyakat.

2013-tól egyébként csak azok kapják meg az 50 pluszpontot az emelt szintű érettségiért, akik legalább 45 százalékos eredményt értek el (korábban a határ 30 százalék volt). Többletpontot egyébként csak azokból a tárgyakból tett emelt szintű vizsgáért számítanak, amelyek az adott szakon kötelezőek vagy kötelezően választhatók.

Történelem szakon például kötelező volt az emelt szintű történelem érettségi, emellett választható érettségi tárgy volt a földrajz, a latin nyelv, a magyar vagy egy idegen nyelv (ezekből nem kötelező az emelt szint). Pluszpontot az érettségiért akkor kaphattak az érettségizők, ha ezekből a tárgyakból tettek emelt szintű vizsgát.

A Vas Megyei Kormányhivatal már ki is jelölte a 2013/2014-es tanév őszi érettségi vizsgahelyszíneit: a Nagy Lajos Gimnázium, a Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium. Érettségire ősszel ezekben az oktatási intézményekben lehet jelentkezni, illetve a Vas Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályán (Hollán Ernő utca 1.).

Közel ötszáz hallgató fejezte be a tanévet

498 tanuló tett sikeres államvizsgát a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában, 328-an oklevelet vettek át.

Az idei tanév végén az egyetemi központban közepes minősítéssel 34 diplomát adtak át, jó minősítéssel pedig 131 dokumentumot állítottak ki. Kiváló diplomát 122 hallgató vehetett át, míg kitüntetéssel 41-en fejezték be tanulmányaikat a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában. A diplomaátadó ünnepségen (korábbi záróvizsgákkal együtt) 349-en jelezték előre részvételüket, közülük 233-an oklevelet, 116-an pedig igazolást kaptak a kezükbe. Alapképzésben 150-en kaptak diplomát kézhez, 106-an pedig igazolást. Mesterképzésben ez az arány a diplomák irányába tolódott: 82-en kapták kezükbe a végzettségüket tanúsító oklevelet, míg nyelvvizsga hiányában nyolcan vehettek át igazolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!