Hírek

2011.03.15. 16:53

Március 15.: huszárokkal, fúvósokkal ünnepeltek a szombathelyiek

Verőfényes napsütésben ünnepelhettek kedden Szombathely lakói, akik délelőtt több helyszínen is emlékeztek a százhatvanhárom évvel ezelőtt kirobbant forradalomra.

Nagy Ildikó

Gróf Batthyány Lajos 48-as téri szobránál kezdődött az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulója alkalmából rendezett szombathelyi ünnepségsorozat. A szobornál a megye és a város vezetői  a  Vas Megyei Kormányhivatal képviselői, a megyei közgyűlés elnöke és alelnökei, valamint Szombathely város polgármestere és képviselői  helyezték el az emlékezés koszorúit. A Fő térre  verőfényes napsütésben vonultak be a díszes huszárok, az ott összegyűlt kisgyermekek nagy örömére. Az ünnepség a Március 15. téren folytatódott, ahol katonai tiszteletadás mellett vonták fel az országzászlót. A Bercsényi  Miklós Általános Iskola diákjai verssel, tánccal és énekkel idézték meg a 163 évvel ezelőtti dicsőséges forradalom eseményeit. Az ünneplő szombathelyiek a városi fúvószenekar, valamint a huszárok mögé felsorakozva vonultak át a Petőfi-szoborhoz. A polgármesteri hivatal versmondó stúdiójának tagjai reformkori öltözetben léptek a mikrofon mögé. A verses-zenés összeállításhoz  az Ungaresca Táncegyüttes tagjai  is csatlakoztak, a talpalávalót a Boglya Népzenei Együttes szolgáltatta. 
 
1848 március 15-e az a nap, amelyre minden magyar büszke. Büszke a százhatvanhárom  évvel ezelőtti márciusi ifjakra, büszke a tizenkét pontra, büszke a vér nélkül diadalmaskodó forradalomra és a szabadságharcra  kezdte ünnepi beszédét dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. A politikus utalt Magyarország  új alkotmányára is, amelyet  ahogy fogalmazott   szintén  áthat 1848 szelleme. Majd idézte azt az  1848-ban megfogalmazott  mondatot - Legyen béke, szabadság és egyetértés -, amely a készülő alkotmányban is szerepel.
Dr. Puskás Tivadar ünnepi beszédét követően átadta a város jelképes kulcsát Kurucz Hellának, Szombathely diákpolgármesterének.
- Diákpolgármesterként  sok egyéb dolog  mellett arra is  törekedni fogok, hogy az ünnepeinket közelebb hozzuk a fiatalokhoz - mondta a Bolyai gimnáziumban tanuló, néhány napja újraválasztott szombathelyi diákpolgármester, aki egyúttal a fiatalok irányába tanúsított bizalmat is megköszönte az igazi városvezetőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!