Hírek

2014.01.19. 17:10

Megújult a kultúrház

Nagysimonyi - Éveken át tanított Balogh József költő-tanár Nagysimonyiban, ahol szombaton a róla elnevezett művelődési házat avatták fel ünnepélyes keretek között.

Németh András

Lábos András, a település polgármestere emlékeztetett, életveszélyes volt az épület villanyhálózata, elöregedett a vízrendszer, a fiatalok is alig látogatták a kultúrházat, mivel nem voltak megfelelő klubhelyiségek. A polgármester elmondta, már 2009-ben megnyerték a pályázatot, azonban nem tudtak nekiállni a munkálatoknak, hiszen a beruházás összegét csak utólag kapta volna meg a település. Az adósságkonszolidációnak köszönhetően elindulhatott a fejlesztés.

- Nagy megtiszteltetés az egész falunak, hogy emléket állíthatunk a hosszú ideig itt tanító Balogh Józsefnek - emelte ki a polgármester.

A megnyitón részt vett Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke, aki hangsúlyozta, az 1984-ben épült kultúrház harminc évvel ezelőtt Balogh József, az akkori nagysimonyi tanár aktív kulturális munkásságának köszönhetően jött létre. Ágh Péter országgyűlési képviselő személyesen is ismerte Balogh Józsefet:

- Nem csupán az irodalomra oktatott, hanem az életre nevelte a verseken keresztül a lelket. Személye, művei hiányoznak a megyéből - fogalmazott a képviselő. A politikus felhívta a figyelmet a kormány adósságátvállalásának fontosságára, mint mondta, enélkül nem újulhatott volna meg ez az épület sem. lehessünk.

- Amikor azt hallják, hogy Magyarország jobban teljesít, akkor például az ilyen sikerekre gondoljanak - mondta Ágh Péter. Hozzátette, a pályázat nem csak a kultúrház megújulását tette lehetővé, a felújítás részeként napelemrendszert telepítettek az óvoda konyhájához, amelyek az épület villamosáram és meleg víz igényét ellátja. Másfél évvel ezelőtt a kultúrház udvarán játszótér épült, így az elmúlt időszak beruházásai összesen 70 millió forinttal gyarapították Nagysimonyi vagyonát.

- Ha hozzáírjuk az adósságjóváírást, láthatjuk, hogy az önök faluja 90 millió forinttal gyarapodott - emlékeztetett Ágh Péter.

A rendezvény végén a helyi plébános és lelkész megáldotta, felszentelte az épületet, majd a nagysimonyi óvodások, általános iskolások, és a képviselő-testület tagjai adtak elő Balogh József által írt verseket, tisztelegve a költő-tanár emléke előtt. Balogh Józsefre emlékezett barátja, Devecsery László költő-tanár, az ünnepségen ott volt a költő özvegye és két fia is. Az özvegy meghatódva mondott köszönetet a névadásért, majd két verset adott át bekeretezve a polgármesternek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!