Hírek

2013.05.23. 14:58

Mi lesz az iskolával?

Fennállása 50. évfordulójának ünneplésére készül a kőszegszerdahelyi iskola. Keserédes lesz ez az ünnepség, hiszen szó van arról, hogy megszűnik a felsőtagozata.

Némethy Mária

- A Klebelsberg Központtól úgy értesültünk, hogy május végén tisztázódik majd, mi lesz az iskolával, akkor kerül nyugvópontra az ügy - hallom Takács Pétertől,  Kőszegszerdahely polgármesterétől. 

Az elmúlt évek során többször került már bajba ez az iskola, a község előző polgármestere is sokat küzdött érte. Arra kérte a szülőket: ne Kőszegre, vagy Szombathelyre vigyék magukkal munkába menet iskolába a gyerekeiket, éljenek a lehetőséggel, járassák Kőszegszerdahelyen iskolába csemetéiket, csak így maradhat fenn a falu fontos gyermekintézménye. Nem nagyon hallgattak rá.

- Most az a helyzet, hogy összesen 60 gyerek jár az iskolába - magyarázza Takács Péter. - Ez nagyon kevés. Előírás, hogy egy osztályban legalább 14 diáknak kell tanulnia, nálunk viszont van olyan felsőtagozatos osztály, ahová 5-7 gyerek jár. Ezért a Klebelsberg Intézet meg akarja szüntetni itt a felsőtagozatot.

Bilics Milán, Molnár Dzsesszika, Hajdó Bianka a helyi iskola  fotó- és iskolatörténeti kiállításán (Fotó: Kiss Teodóra)

Már volt szülői megbeszélés, a szülők azt kérték, hogy ez ne egyszerre történjen meg, hanem fokozatosan. Azt szeretnék: a szeptembertől 6. osztályos diákok még itt fejezhessék be az iskolát.  - A klebelsbergesek egyelőre arra hajlanak, hogy szeptembertől a 8. osztályos diákok még biztosan itt tanulhatnak. Lehet, hogy ők lesznek ebben az iskolában az utolsó felsőtagozatosok - hallom a polgármestertől.

Plusz két évről van szó, május végére várható döntés. Ennek ellenére a Kőszegszerdahelyi Általános Iskola május 25-én, szombaton jubileumi napot tart, ezt az iskola 50. éves fennállása alkalmából szervezik.

10 órakor sportrendezvénnyel indul a nap, 15 órakor ünnepi műsor, 19 órakor bál kezdődik. Ugrálóvár, büfé áll a gyermekek, a vendégek és a résztvevők rendelkezésére. A fotó- és iskolatörténeti kiállítás június 15-éig tekinthető meg. Bizonyára sok nézője akad majd. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!