Hírek

2010.09.16. 20:25

Mi vagyunk az unió: tévésorozat családi vállalkozásban?

A Mi vagyunk az unió című ismeretterjesztő sorozat szakanyagainak előkészítéséhez a Külügyminisztérium ajánlotta a Horváth Televízió Bt.-t, "a Duna Televízió vezetésének pedig nem volt és nem is lehetett tudomása arról, hogy a cégvezetőnek milyen rokoni kapcsolatai vannak" - olvasható a Duna TV csütörtöki közleményében, amelyben a közmédium Szabó Lászlónak, a Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány a Fidesz által delegált tagjának állítására reagál.

MTI

A testületi tag csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón ugyanis azt állította, hogy Horváthné Fekszi Márta még a Gyurcsány-kormány Külügyminisztériumának kabinetfőnökeként közbenjárt egy, az Európai Uniót népszerűsítő műsorsorozat érdekében, s minthogy az általa pártfogolt produkciót a politikus férjének és fiának vállalkozása gyártotta le, Horváthnéval szemben szerinte felvetődik "a befolyással üzérkedés" gyanúja.

"Közszolgálatibb feladatot nem is láthatott volna el" a Duna Televízió, mint hogy a Külügyminisztérium és az Európai Unió magyarországi képviselete 2009-es felkérésének eleget téve Mi vagyunk az unió címmel ismeretterjesztő sorozatot készít - olvasható a Duna TV csütörtöki közleményében, melyben azt is kifejtik: annak idején örömmel fogadták a minisztériumi megkeresést, hiszen így "az állampolgárok tájékoztatását szolgáló közszolgálati tartalmú műsort állíthattak elő". A dokumentum rámutat: a produkció költségei nem terhelték a tévé büdzséjét, "sőt munkát és külön juttatást is biztosíthatott munkatársainak a külügy által megnevezett szakértők segítségét igénybe véve".

Az ügy előzménye, hogy Szabó László a sajtó képviselői előtt azt állította, a Külügyminisztérium és az Európai Unió magyarországi képviselete 2009 júniusában 84 millió forint értékben kötött szerződést a Duna Televízióval a kérdéses sorozatra. A szerződést tavaly novemberben meghosszabbították 2010-re, bruttó 153 millió forintért. Ugyanakkor a Duna TV 104 millió forint értékben megbízta a Horváth Televízió Bt.-t a produkció legyártásával - közölte csütörtökön Szabó László.     

Hozzátette, hogy a cég két tulajdonosa Horváth Miklós Arzen és Horváth Miklós, a Gyurcsány-kormány külügyi államtitkárának, majd kabinetfőnökének, Horváthné Fekszi Mártának a férje és a fia. A szerződések megkötésekor Horváthné Fekszi Márta a külügyi tárca kabinetfőnöke volt - hívta fel a figyelmet.

A Duna TV közleménye ezzel kapcsolatban azt írja, hogy a közreműködő Horváth Televízió Bt. feladatait a szerződés melléklete részletesen tartalmazza. "A szakanyagok előkészítéséhez a Külügyminisztérium ajánlotta a Horváth Televízió Bt.-t, a Duna Televízió vezetésének pedig nem volt és nem is lehetett tudomása arról, hogy a cégvezetőnek milyen rokoni kapcsolatai vannak." 

A közlemény ismerteti, hogy az Orbán-kabinet külügyi tárcája Magyarország közelgő EU-s elnökségére való tekintettel - lakossági tájékoztatás céljából - megrendelte a sorozat folytatását a Duna Televíziótól, ám olyan feltételekkel, hogy az európai uniós magazinműsor költségei nem haladhatják meg a bruttó havi kétmillió forintot. A Külügyminisztérium ezért a korábbi szerződés közös megegyezéssel való megszüntetését kérte, és új megállapodást szorgalmazott. A sorozat újabb epizódját a televízió szeptember 24-én tűzi műsorra.

"A fentiekre tekintettel a Duna Televízió menedzsmentje értetlenül áll a közmédium jó hírnevét sértő állítások előtt" - zárul a közlemény.  

A Hungária Televízió Közalapítvány Fidesz által delegált tagja csütörtök délelőtt azt is elmondta: mivel a stáblista szerint a Mi vagyunk az unió című produkció elkészítésében a Duna TV számos munkatársa közreműködött, szerinte "két dolog történhetett, az egyik, hogy az ötvenmillió forintból a Duna TV kifizette a munkatársait, azaz valójában velük gyártatta le a műsorsorozatot", a másik pedig az, hogy a Horváth Televízió Bt. fizetett nekik. Szabó László kifejtette: az előbbi esetben az a kérdés, hogy a bt. mire kapott 104 millió forint közpénzt, az utóbbi esetben pedig az, hogy a Duna TV mire használta fel a nála maradó ötvenmilliót. 

Szabó László a délelőtti sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy a műsorsorozatban több alkalommal sugároztak interjút - az akkor már Magyarország New York-i ENSZ-misszióját vezető - Horváthné Fekszi Mártával, és beszámoltak külföldi kitüntetéséről is.

A Fidesz-delegált az ügyben a kuratórium elnökségének összehívását kezdeményezte. Hozzátette azonban: nem hiszi, hogy a kuratórium megteszi a szükséges jogi lépéseket, mivel a testület szocialista, szabad demokrata és MDF-es tagjai a nyáron a Duna Televízió külső gyártású produkcióival kapcsolatosan napvilágra került, szerinte több százmillió forint érdemi munkavégzés nélküli kifizetését alátámasztó szerződésekkel sem kívánnak érdemben foglalkozni.

Horváthné Fekszi Márta 2006 júliusától 2009. április 21-ig a Külügyminisztérium államtitkáraként, 2009 májusától decemberéig a tárca kabinetvezetőjeként dolgozott, 2010 januárjától augusztusig pedig Magyarország New York-i Állandó ENSZ-képviseletét vezette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!