Hírek

2012.10.29. 19:08

Moran Magal és Gerendás Péter a pódiumon

Szombathely - Bosszankodásból jött létre az a páros, amely a hétvégén az Óperint utcai Magház-KultúrKocsmában lépett föl: a pódiumon Moran Magal és Gerendás Péter.

Ölbei Lívia

Gerendás Pétert annyira felbosszantotta egy énekesnő, hogy a zeneszerző-előadó a tervezett közös koncertet is lemondta. Ekkor ajánlották a figyelmébe a többszörös díjnyertes fiatal izraeli énekesnő-zongorista-zeneszerzőt, Moran Magalt. Ő meg arra gondolt, hogy ebből csak nem lehet baj: a koncert után Moran úgyis elutazik Budapestről.

Igen ám, de Gerendás Péter azt vette észre, hogy egyre erősebben kínozza a gondolat: Hát akkor ennyi volt? Így született meg benne a közös, több koncertes projekt gondolata, amely Moran Magal tetszését is elnyerte. A hétvégén a szombathelyi Magház-KultúrKocsmában lépett föl a páros, és nem túlzás azt mondani, hogy elvarázsolta a közönséget.

Bemelegítésképpen Gerendás Péterrel Pál T. Gábor beszélget. Az épp télbe hajló őszi estén az élet nagy kérdései kerülnek szóba: siker, identitás, értékek, menni vagy maradni. Hogy a siker mennyire relatív. Mert ki tudná azt megmondani, hogy melyik a fontosabb: telt házas koncertet csinálni egy arénában; vagy egy olyan kicsi klubban föllépni, mint a Magház, értő közönség előtt. És mindenképpen itthon, Magyarországon, ahol Gerendás Péter csak azért is a józan észre apellál a rasszizmus ellenében: akár őt éri atrocitás zsidósága ürügyén, akár mást (akár másért: a címke változik, a címkézés örök). Primer identitása  magyar - ebbe a kultúrába született bele, ez az anyanyelve -, szilárd meggyőződése antifasiszta; ehhez pedig nincs szükség pártkötődésre.

Hát még a zene befogadásához. A csodálatos, rokonszenves Moran Magal a billentyűkhöz ül, Gerendás Péter gitárt fog, és mit nekünk szél, eső. Az énekesnő hangja borzol, simogat, átmelegít.

 

Szerda, Czutor Zoli

Az Óperint utcai  Magház KultúrKocsma következő vendége Czutor Zoltán (képünkön), a Belmondo frontembere, aki a beatboxos Jammal társaságában érkezik. A zenélgetés, beszélgetés október 31-én 20 órakor kezdődik, a moderátor Büki László. Az est a Magház és az Agora sorozatának része: M-Agora-program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!