Hírek

2015.03.10. 16:09

Nagy szombathelyi kakaós csiga-teszt – hol vernek át minket?

A kakaós csigákat teszteltük: igazán jót nem, viszont nagyon drágát és nagyon olcsót ettünk. Annyit mondhatunk: ha jót akar, nem szupermarketben, hanem pékségben veszi meg a reggelijét!

Budai Dávid

Ezúttal a kakaós csigák nyomába eredtünk Szombathelyen. Tíz különböző pékség és áruházlánc csigáit versenyeztettük. Mind a minőségben, mind pedig az árakban nagy volt a szórás. Kakaós csigát lehet venni 99 és akár 170 forintért is. Az ár némileg tükrözi a minőséget is: az olcsó szinte biztos, hogy nem jó.

A kakaós csigákkal kapcsolatban mindenkinek komoly elvárásai vannak, hiszen gyermekkorától mindenki a szájában hordozza a tökéletes ízt. Ha esetleg nagymama készített házilag is, akkor a bolti csigák az esélytelenek nyugalmával indulnak. Sorrendet persze így is fel lehet állítani. Mi pedig fel is állítottunk. Azt nem áruljuk el, hol vettük tesztalanyainkat, de azt igen, hogy áruházlánc vagy pedig pékség termékét vizsgáltuk. Öten vettünk részt a csigatesztben és összesen 10 pont volt adható, így akár 50 pontot is kaphatott a legkiválóbb péksütemény. Persze erre ezúttal sem volt példa.

A tesztelők: Varga Nóra, Kelemen Attila, Vincze Bence, Mehlhoffer Tamás. Fotó: Budai Dávid

A kakaós csiga esetében mindenki a töltelék-tészta-frissesség hármasát vizsgálja, így mi sem bonyolítottuk túl. A kakaós csiga-fogyasztók markánsan két táborra oszthatók. Az elenyésző kisebbség, a cro-magnoni ősemberhez hasonló módon úgy kezdi el habzsolni a csigát, mint ha kenyér lenne. A magát csigaszakértőnek mondó többség pedig kívülről befelé haladva fejti le a tésztát, hogy aztán elérjen a beteljesüléshez, ami a puhaságból és a töltelék mennyiségének túlcsorduló voltából fakad. A csalódás legtöbbször persze itt ért minket, a földöntúli élmény elmaradt, pedig bennünk a remény az utolsó falatig megvolt. És akkor most jöjjenek a csigák sorban.

Az első csigát egy pékségnek köszönhetjük 119 forintos árához kevés íz és roppanós tészta társult, bár voltak olyan vélemények miszerint tökéletes összhangban van a tészta-töltelék arány. Abban megegyeztünk, hogy igazán friss volt ez a csiga, végezetül 38 pontosra értékeltük úgy, hogy volt olyan, aki a maximális tíz pontot adta. Ekkor még nem tudtuk, de ezzel egy csapásra meg is nyerte a versenyt, ez után csak rosszabbak jöttek.

A második csiga volt a legdrágább, 170 forintért jutottunk hozzá ehhez a mirelit termékhez. Fő hibája, hogy túl édes volt, sokaknak viszont bejött a fagyasztott tészta. Mint a tucat termékek általában ez is elég műízű volt, sőt akadt olyan vélemény miszerint olyan, mint ha sportszeletet olvasztottak volna a tésztába. A 33 pont miatt úgy véljük, erősen túlárazták ezt.

A harmadik csiga ismét szombathelyi pékek alkotása. Volt, akinek ez bizony 10 pontot ért, mivel a klasszikus csigát látta benne. Mások a töltelék keserűségét és a porcukor hiányát rótták fel neki, viszont a tészta tömöttségét és frissességét is megemlítették. A jó helyezés eléréséhez mindez elég is volt, mivel nálunk 37 pontot ért ez a 135 forintos termék.

A negyedik darab is helyi pékek terméke, azonban itt már komoly fenntartások akadtak. Száraz, morzsálódó tésztájára és a minimális töltelékre érkezett a legtöbb panasz, igaz ez utóbbi akár pozitívum is lehet, hiszen az a kevés kakaó túl édesre sikerült. Akadt, aki a leveles tészta rémét is felfedezni vélte. A csiga megkapta a magáét: 21 ponttal büntettük ezt az olcsó valamit, amiért 100 forintot fizettünk.

Amikor azt gondoltuk nincs ennél lejjebb, akkor lepett meg minket az ötös számú tesztalany. A bolthálózat kakaós csigája mindent egyesített, amit egy rossz kakaós csigáról el tudtunk képzelni. Kemény, csúnya és keserű, gyakorlatilag ehetetlen. Egy pozitívuma van, hogy nem émelyítően édes, persze mi is lenne az benne, amikor erősen töltelék híján volt. A hiányosságokat még a mindent megoldó porcukorral sem próbálták elfedni. A legmagasabb pont, amit kapott, az ötös volt, így nem lepődtünk meg a 18 pontos végeredményen, ami csupán az utolsó helyre volt elég. Száz forintunkat kidobott pénznek éreztük.

Az előző sokkból szerettünk volna magunkhoz térni, ezért örültünk, hogy a hatos számú versenyző ismét helyi pékségből származott. Az öröm korai volt. A kakaós csigához egyáltalán nem illik a rumaroma íze, nem is értettük erre mi szükség volt. Az már jobban megosztotta a tesztelőket, hogy most jó az, hogy puding van benne, vagy sem. Mivel a tészta nem volt igazán friss, a 140 forintos csiga végül 35 pontot zsebelt be.

A hetedik is pékségből érkezett 160 forintunkért sokat vártunk. A töltelék kevés volt és édes, a tészta viszont sós, ám a frissességgel nem volt gond. A sok negatívum ellenére meglepetésünkre 31 pontot szedett össze végül.

A porcukor szó szerint mindent vitt a nyolcadiknál, még az ízt is magával ragadta, túl édes lett. Kár érte, mert ez végre egy igazán finom csiga lehetett volna 115 forintért. Azért így is dobogós lett a 36 ponttal, de lehetett volna első is.

Az utolsó kettő külföldi szupermarketláncok csigái voltak, annyira egyformák, hogy együtt kezeljük őket. Mindkettő ehetetlen, mindkettő 99 forint, és mindkettőnél az émelyítő édes íz dominált. A kilencedik 20, a tízedik 22 pontot ért. Hibát követtünk el, hogy ezeket hagytuk a végére. Az elmaradhatatlan végkövetkeztetés pedig a következő: ha jót akarunk, vagy pékségben vegyük, vagy szóljunk a nagyinak, mert egy rossz kakaós csiga az egész napot tönkreteheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!