Hírek

2017.02.28. 17:25

Nyakon csípték a tavaszt

Celldömölk - Most már kimondhatjuk, hogy régi-új hagyomány született: harmadik alkalommal gyűltek össze kicsik és nagyok a Celldömölk belvárosát és Alsóságot összekapcsoló szabad térségben, hogy máglyagyújtással űzzék el a telet. Remélhetőleg sikerrel jártak.

Gyuricza Imre

Celldömölk és Alsóság között, a Ság hegy adta természetes háttér előtt immár harmadik alkalommal gyűltek össze vasárnap délutáni télbúcsúztatóra a két városrész lakói.

A színpadon a helybeli Gombolyag együttes húzta a talpalávalót (elvégre Gregorich Zsófia csellóművész, színpadi ember, az Ádám Jenő Zene- és Művészeti Alapiskola tanára nélkül nem lehetséges Cellben kulturális esemény). Miközben a muzsikát hallgatták, a jelmezbe öltözött fiatalok és idősebbek is készenálltak a színpadi mutatkozásra. És elérkezett a pillanat, amikor Noel, az oroszlán, Zalán, a transzformer, Ákos, a bohóc, valamint az egyik helybeli vendéglátóegység teljes személyzete kalózként, illetve apácaként színre léphetett.

Karneváli hangulatban engedték útjára a hideget a celli gyerekek, végül mindenki jutalmat kapott a szigorú, de igazságos zsűritől
Fotó: Gyuricza Imre

A szigorú zsűri (mert zsűri - az kell!) persze ezúttal is nehéz helyzetben volt, és végül bölcs döntést hozott: minden jelmezes gyermek és felnőtt jutalomban részesült a művelődési központ és az önkormányzat által szervezett eseményen.

Ezek után nem maradt más hátra, mint lángra lobbantani a telet messzire űző máglyát. A megtisztelő feladatot két önkormányzati képviselő: Karádi Mihály és dr. Kovács Zoltán, valamint Finta Zoltánné, a Városgondnokság vezetője végezte el. A Városgondnokságnak fontos szerepe van a télbúcsúztatóban: a vízkereszt óta összegyűjtött, kiszolgált, elszáradt karácsonyfákból raknak ilyenkor máglyát.

Karádi Mihály képviselő lángra lobbantja a nagy máglyát
Fotó: Gyuricza Imre

A vendégeknek közben forralt bort, forró teát szolgáltak föl (hiába, a tél még itt ólálkodott), a gyerekek többsége azonban semmi mással nem törődve csodálta az óriási, ropogó tüzet. Mintha a mesebeli tűzokádó hétfejű sárkány kelt volna életre a Ság hegy alatt.

Viszont mese nincs: a tavasznak jönnie kell. A hagyományteremtésen, pontosabban a régi hagyomány újraélesztésén túl a celldömölki télbúcsúztatónak van praktikus jelentősége is. Méghozzá az, hogy a Celldömölköt (Celldömölk) belvárosát Alsósággal (hivatalosan az alsósági városrésszel) összekapcsoló, részben ma is beépítetlen területet így sikerül bevonni a közösségi életbe. Egy ideje szeptemberben ide települnek ki a "búcsúsok" - és most már a tavasz első pillanatát is itt csíphetik nyakon a celliek. És ha egyszer nyakon csípték, biztos el sem eresztik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!