Hírek

2013.01.09. 15:38

Nyárra megszépül a Jurisics-vár

Kőszeg - Szerda délelőtt rendkívüli ülésen tárgyaltak a képviselők a vár felújításának befejezéséről. Szeretnék, ha a nyárra a várudvar is megszépülne.

Némethy Mária

A kőszegi Jurisics-vár turisztikai fejlesztésének első üteme elakadt, mert a kivitelező szakmai észrevétele alapján a Kulturális és Örökségvédelmi Iroda kezdeményezésére áttervezték a várépület üvegburkolatos acéllépcsőjének és üveghídjának eredeti tervét. Tűzgátló festéssel lesz ellátva az acél tartószerkezetes lépcső, és tűzgátló üvegfödémmel a közlekedő folyosó.

 

Fotó: Szendi Péter

 

Szerda délelőtt a kőszegi önkormányzat képviselői rendkívüli ülésen döntöttek arról, hogy elfogadják az üveghíd és az acéllépcső kivitelezésének hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárását, nyertesként kihirdethető a várfelújítás fővállalkozója. Döntöttek arról is, hogy a hiányzó pénzügyi fedezetet, bruttó 30 millió 419 ezer forintot a város biztosítja a kötvény kibocsátási bevétel terhére. A kivitelezés nettó összege 48 millió 451 ezer forint lesz, a vállalt kivitelezési határidő március 19.

A Jurisics-vár felújításának első üteme 950 millió forintba kerül, erre 800 millió forintot pályázat útján nyert a város, 150 millió forint az önrész.

- Szeretnénk, ha most tavasszal lezárulna a vár felújítása, az első ütem, ugyanakkor lobbizunk azért, hogy legyen folytatás is, ezért 140 millió forintra pályáztunk még - hallottuk Huber László polgármestertől.

A kőszegiek közös óhaja, hogy a hajdani turistaszálló teljes egészében megújuljon. Azok a részei is, ahol majd a civil szervezetek próbálhatnak. A 140 millió forintból az udvart is rendbe akarják hozatni. Remélik, hogy a nyáron már így fogadhatja a vendégeket a megszépült Jurisics-vár, s nem hepehupás, gödrös udvaron át lehet majd oda bejutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!