Hírek

2013.05.15. 10:22

Őzekre lőnek a temetőben

Meglehet, több esetben nem is rosszemberek okoztak károkat a szombathelyi Jáki úti temetőben, hanem az elszaporodott őzek. Erre utal, hogy péntektől vadászat kezdődik a köztemetőben.

Kozma Gábor

A területileg illetékes Jáki-Sorok Vadásztársaságnak jutott feladatul a gyérítés, amely nem egyszerű feladat. A Hunting Press vadászati szaklap hivatkozik Jancsóné Sárdi Katalinra, aki elmondta: a temetőt látogató hozzátartozók jelezték, hogy őzek teszik tönkre a sírokat, idén már több mint tízet.

Lelegelik a virágokat, állítólag a krizantémot nem szeretik, a fehér szegfűt viszont igen. Van, hogy dísztárgyakat is összetörnek. A vad a rozoga, hiányos kerítésen át jut a temetőbe. A mostani tulajdonosnak rendbe kellett volna hozniuk, mert ez feltétel volt, amikor megkapták a területet. Ám eddig erre nem került sor.

A Jáki-Sorok Vadásztársaság elnökétől, dr. László Győzőtől megtudtuk: az egyesület a lehető legkörültekintőbben jár majd el, együttműködve minden érintettel. Iszak Rajmund Miklós, a társaság vadászmestere hangsúlyozta, hogy a legnagyobb elővigyázatossággal lövik ki a vadat, felderítés után. A vezetők szerint a legjobb megoldás persze az lenne, ha a kerítést végre rendbe tennék és ebben is partnerek.

Vadőrük megmutatja a kritikus részeket, némi építőanyaggal is hozzá tudnak járulni a vad okozta kár megelőzéséhez. Hiszen, amint azt hangsúlyozzák, ez is egy lehetőség megmutatni a civileknek: a vadászat, a vadgazdálkodás nem csak a vad elejtéséről szól.

Információink szerint a kilövésekre május 17-24-én és június 3-9-én, este tíz és hajnali öt óra között kerül majd sor. A vadászmester véleménye szerint a temető korábbi vezetésével olajozottabban mentek a hasonló vadászatok, mivel még január-februárban léptek. Így nem kellett takarásban gyéríteniük a vadat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!