Hírek

2006.02.14. 19:50

Románia: újabb fertõzések

Már több mint harminc faluban azonosították a vírust felbukkanása óta.

Mórocz Zsolt

Hivatalos forrásból megerõsítették kedden Romániában, hogy a madárinfluenza vírusát hordozták a fekete-tengeri Constanta kikötõváros közelében elhullott szárnyasok, egyúttal bejelentették: újabb kóresetet fedeztek fel a délkelet-európai országban, ezúttal a bolgár határ közelében.Szerte Romániában 31 faluban azonosították a vírust azóta, hogy tavaly októberben elõször felbukkant a Duna-deltában.

rn

- A Topraisar faluban talált elhullott tyúkokból vett mintákon elvégzett vizsgálatok megerõsítették a madárinfluenza jelenlétét  - közölte Nicolae Stefan, a romániai állategészségügyi intézet igazgatója. - Az elõírásoknak megfelelõen karantén alá helyezzük a falut, és levágjuk az összes háziállatot a településen - fûzte hozzá.

rn

Elmondta még, hogy a Constanta kikötõvárostól 20 kilométernyire délnyugatra fekvõ faluban felvett mintákat az angliai weybridge-i laboratóriumba továbbítják, hogy kiderüljön, a vírusnak a H5N1 jelû törzse okozta-e a fertõzést. A román hatóságok bejelentették azt is, hogy gyanús elhullásokat tapasztaltak egy tanyán a Constanta megyei Vlahiban, 25 kilométerre északra a bolgár határtól. A tájékoztatás szerint a tanyán lévõ valamennyi baromfit levágták, s erre a sorsra jut a falu összes szárnyasa, ha bebizonyosodik, hogy az állatok madárinfluenzában pusztultak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!