Hírek

2012.06.24. 16:59

Szent Iván-éji vigasságok, tűzijáték Vas megyében

Szombathely - Június 24-e, a nyári napforduló ideje, Szent Iván éjszakája, amikor bármi megtörténhet. Sok helyen ünnepelték a napfordulót.

Némethy Mária

Az idén is gazdag volt Szombathelyen a Szent Iván-éji program. Juniális sportvetélkedő volt a Tófürdőn, Sárkányvár, azaz interaktív játszóház királyfik és királylányok számára a szigeten, vásár, mutatványosok a Bartók Béla körúton, a nagyszínpadon táncbemutató, az Edda nagykoncertje, majd legvégül az emlékműnél 11 órától elkezdődött a hagyományos tűzijáték.

Horvátok Szent Ivánja

A délelőtt a sporté, a délután a kultúráé, az este egészen hajnalig a zenéé, a bulié volt szombaton Horvátzsidányban.

– Szent Iván búcsúját évszázadokon át ünnepelték elődeink, én régóta törkedtem arra, hogy a falunap és ez az egyház ünnep egybeessen, sikerült elérni – hallom Krizmanich István horvátzsidányi polgármestertől, aki délután egymás után konferálta a kulturális műsorszámokat.

A rock and rollosok léptek fel, egy tehetségkutató versenyen bronzérmet nyert kislány, Kelemen Fanni horvátul énekelt, a tánccsoport horvát táncokat adott elő, a női és férfi énekkar is szép horvát dalokkal szórakoztatta a közönséget, volt tamburazene is bőven, valamint tűzoltóbemutató és lovasíjászat is.

Egy horvát faluban gyökereket ápoló ünnep a falunap, a búcsú. Rokonok, ismerősök, Horvátzsidányból elszármazottak gyűltek össze. 400 embert vendégeltek meg vadpörkölttel, sokan mulattak egészen hajnalig. Előbb a Pentatone, majd a Betyárok együttes szórakoztatta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!