Hírek

2012.06.06. 15:06

Több lett a kintlévőség Kőszegen

Kőszeg - A kőszegi képviselők legutóbbi ülésükön számba vették az önkormányzat kintlévőségeit. Megállapították, hogy az egyre több, ráadásul jelentős részük újratermelődik.

Némethy Mária

2009. április 30-án összegezték legutóbb Kőszegen az önkormányzat kintlévőségeit. Most újra megtették, s kiderült: az szinte minden területen növekedett.

Az akkori 69 millió 816 ezer forinthoz képest most 88 millió 196 ezer forint tartozást tartanak nyilván. Ehhez még hozzájön az önkormányzati tulajdonú Városüzemeltető Kft.-nél számon tartott mintegy 100 milliós hátralék.

Miből tevődik mindez össze? Adókból (építmény, telek, kommunális, idegenforgalmi, iparűzési, gépjármű), lakástámogatásból, ingatlanértékesítésből, elmaradt lakbérekből, közüzemi díjakból, a szemétszállítás meg nem fizetéséből.

A képviselők már korábban intézkedési tervet fogadtak el a behajtásra, ezt folyamatosan hajtják végre, csakhogy a hátralékkal rendelkezők száma növekedett, a kintlévőségek nagy része újratermelődik. A Városüzemeltető Kft. igazgatója jelezte: a megtérülések az ismert bírósági gyakorlat és a romló fizetőképesség miatt évekig elhúzódhatnak, így időközben újabb kintlévőségek keletkeznek.

Mint minden területen, a bérlakás értékesítésnél, a lakásvásárlási támogatásoknál, és a közműfejlesztési hozzájárulásoknál is érezhető a gazdasági válság hatása, a befizetők anyagi helyzetének, fizetőképességének romlása.

A hátralékok beszedése érdekében a jogtanácsos 16 tartozó kőszegi esetében tett intézkedést, az ő számuk is emelkedett az előző kimutatáshoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!