Hírek

2014.05.14. 10:01

További vízszintemelkedésekre kell számítani Vas megye folyóinál

Vas megye - Körmendnél jelenleg II. fokú készültség van érvényben. Szentgotthárdnál I. fokú árvízvédelmi készültségben védekeznek.

Kedden a Rába vízgyűjtőjén is folytatódott a csapadékos időjárás, gyenge intenzitással esett az eső. Szerdán csapadék nem várható.

A Rába vízgyűjtő területére területi átlagban 10-15 mm eső esett, de a külföldi vízgyűjtő déli területére (Raab, Feistritz, Lapincs déli része, Strém) 25-30 mm csapadék hullott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelzése alapján az elkövetkező két napban  a Rába vízgyűjtőjén összességében 50 mm körüli eső várható területi átlagban, egyenetlen megoszlásban (30-70 mm között).  A Marcal vízgyűjtőjére 65-70 mm eső is leeshet!

Rába:

A folyó kedden Körmendnél kora délután tetőzött 448 cm-rel, szerda reggelre már  több, mint 40 cm-t apadt a vízállás. A III. fokú árvízvédelmi készültséget a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megszüntette, jelenleg II. fokú készültség van érvényben. Körmend alatt jelentős völgyi elöntések keletkeztek.

Hétfőn és kedden a déli területekre lehullott 25-30 mm eső hatására a Raab, a Lapincs és a Strém újra áradni kezdett. Ennek következtében Szentgotthárdon kedden megállt az apadás és az újabb árhullám következtében a délutáni órákban ismét közel 2 métert emelkedett a víz szintje. Kedd este 9 órakor tetőzött 278 cm-rel. Szentgotthárdnál I. fokú árvízvédelmi készültségben védekeznek.

Az érkező második árhullám Körmendnél is reggelre megállította az apadást, újabb vízszintnövekedés várható. A hidrológusok számításai szerint az újabb tetőzés nem fogja meghaladni a keddi III. fokot meghaladó értéket. 440 cm közelébe várható a visszaemelkedés.

A második árhullám Rum-Kám térségében utol fogja érni az első árhullámot. Rum térségében szerda késő délután valószínű a tetőzés.

A vízügyi szakemberek becslése alapján a folyó sárvári szakaszán csütörtökön a déli órákban várható a tetőzés.

A csütörtök–pénteki előre jelzett csapadék hatására további jelentősebb áradásra lehet számítani csütörtök éjszakától, várhatóan fokozat feletti vízállásokkal.

Gyöngyös, Répce, Pinka

A szerda reggelig lehullott csapadékok nem befolyásolják a helyi vízkárral érintett vízfolyások vízjárását, apadás lesz a jellemző. A csütörtök-péntekre előre jelzett nagy mennyiségű csapadék azonban a hétfőihez hasonló mértékű vízszintemelkedéseket okozhatnak.

A helyi vízkár készültség keretében a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi ügyeletet lát el és továbbra is figyelőszolgálatot tart a területen. Az árvíz okozta károk (partszakadások, uszadékok, torlaszok eltávolítása, feliszapolódások megszüntetése) felmérése folyamatban van.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a meteorológiai helyzet alakulását folyamatosan és kiemelten figyeli, és ennek függvényében pontosítják majd a várható helyzetjelentésünket.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon már 75 fő vízügyi szakember látja el az árvízvédekezési  feladatokat.

Az árvízi védekezés továbbra is az előírásoknak megfelelően, rendben zajlik. A vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a helyszíneken éjjel-nappal folyamatosan védekeznek fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. Az érintett önkormányzatokkal állandó kapcsolatban állnak, szükség esetén műszaki irányítással segítik a védekezési munkálataikat

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tart. Hidrológus munkatársaik folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. Hidrológiai mérőcsoportjaik folyamatos vízhozam mérést végeznek. Gátőreik és műszaki szakembereik a területünkön állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

Kapcsolódó hírek:

Árvízi helyzetkép Vas megyében

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki Vas megyében

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Árvíz - OVF: több folyó vízgyűjtőjén jelentős mennyiségű csapadék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!