Hírek

2009.03.27. 03:27

Továbbra is rendet akarnak Répcelakon

Répcelak - Megpróbálja távol tartani a városiakat a nagy közfelháborodást kiváltó, és a lakosság biztonságérzetét negatívan befolyásoló eseményektől a rendőrség. Kiszámítható és kiegyensúlyozott közbiztonsági viszonyokat igyekeznek teremteni.

Simon Erzsébet

A korábbi évekhez viszonyítva csökkent a település területén elkövetett bűncselekmények száma - hangzott el a tegnap esti testületi ülésen, ahol Takács Zoltán rendőr főhadnagy, a Répcelaki Rendőrőrs megbízott parancsnoka ismertette a kisváros bűnügyi, közbiztonsági és közlekedési helyzetét a tavalyi év tükrében. A helyi rendőrök tevékenységének célja a korábbiakhoz hasonló: a lakosság biztonságérzetét negatívan befolyásoló események megelőzése, felderítése, a vagyon elleni bűncselekmények növekedési ütemének mérséklése - különös tekintettel a gépkocsi-feltörésekre, a betöréses lopásokra, az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértésekre. Fontos szempont számukra a városka békés arculatának megőrzése, az ifjúságot megszólító célirányos propaganda- és nevelőtevékenységgel a kábítószer-fogyasztás és -terjesztés elleni határozott fellépés, valamint a közlekedés rendjének fenntar- tása.

Tavaly mindössze egy személy elleni bűncselekményt regisztráltak, ez zaklatás volt. A köznyugalom, közbizalom elleni bűncselekmények száma elenyésző: egy garázdaság és egy állatkínzás esetében intézkedtek a rendőrök. A köznyugalmi állapotot a látható rendőrséggel kívánják megőrizni, ez azt jelenti, hogy gyakorta láthatók a városban gépkocsizó, illetve gyalogosan portyázó járőrök. Folyamatosan ellenőrzik a kiemelten veszélyeztetett objektumokat - posta, benzinkút, takarékszövetkezet, üzletek környezete - a bűncselekmények meg-előzése, illetve megszakítása érdekében. Tucatnál több személyt fogtak el így, tizenegyet tetten értek szándékos bűncselekmény elkövetésén.

Csökkent a vagyon elleni jogsértések száma: nyolc lopást, három rongálást, egy csalást regisztráltak tavaly. A rongálások közterületen történtek, a polgármesteri hivatal sérelmére: díszoszlopokat, út- és utcanévjelző táblákat döntöttek ki garázda elemek. A tetteseket csak részben sikerült felderíteni. Öröm az ürömben, hogy a rendőrök elfogták a legsúlyosabb cselekményt elkövetőket, akik megtérítették az általuk okozott kárt. A városban elkövetett bűncselekmények miatt indított 25 büntető eljárás során 17 esetben sikerült felderíteni az elkövető kilétét - közülük tízen répcelakiak -, így a korábbiakhoz képest a rendőrség felderítési eredményessége javuló tendenciát mutat.

A közlekedésbiztonsági helyzetet értékelve Takács Zoltán kiemelte: nem történt a város területén halálos és súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset. Anyagi kárral járó karambolnál ötször intézkedtek a rend őrei. Szabálysértési eljárást 10 helyi és 39 idegen személy ellen kezdeményeztek. Helyszíni bírságot több mint egymillió forint értékben 124 emberre szabtak ki. A renitens közlekedők legtöbbször nem vették figyelembe a közlekedési lámpa tilos jelzését, gyorsan hajtottak, vagy megszegték az előzés szabályait. Kilenc ittas sofőrt is kiszűrtek a rendőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!