Hírek

2016.12.30. 21:21

Útdíjköteles lesz Vas megye, és közkincs lesz a Happy Birthday – Mutatjuk, mit hoz az új év

Fizetésben, áfában, nyugdíjban, temetésben, ügyintézésben, de még a születésnapi köszöntésekben is hoz újdonságokat a 2017-es év. Soroljuk.

Bakos Ágnes

BEVÉTELEK

Jövőre 15 százalékkal emelkedik a minimálbér, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő. Nettóban ez a minimálbér esetében 85 ezer, a garantált bérminimumnál 107 ezer forint.

Többet keresnek a polgármesterek januártól: a díjazásukat ezentúl nem a helyettes államtitkárok, hanem az államtitkárok alapilletményéhez igazítják, ez most havi bruttó 997 ezer forint.

Jövőre a cafeteria részeként 100 ezer forint készpénz adható majd.

Aki gépkocsival jár munkába, az többet kap költségtérítésre: kilométerenként 9 forint helyett 15 forintot. A kétgyermekesek családi adókedvezménye gyerekenként 5 ezer forinttal, 15 ezer forintra nő 2017-ben.

Január 1-jétől 1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak, valamint az árvaellátás, a szolgálati járandóság, az özvegyi járadék, a rokkantsági ellátás, a baleseti járadék, a rehabilitációs ellátás és a vakok személyi járadéka.

KIADÁSOK

A baromfihús, a friss tej, a tojás áfája 27 százalékról öt százalékra csökken.

Az éttermi szolgáltatások áfája 27-ről 18 százalékra csökken, ez a közétkeztetésre nem vonatkozik.

A vendéglátóhelyen szolgáltatott élő zene költsége után adókedvezményt lehet igénybe venni januártól. A nettó költség fele lehet a kedvezmény.

Az internet-előfizetések áfa-kulcsa 27 helyett 18 százalékos lesz. Drágulnak a dohánytermékek: a cigarettán 16 ezer 200 forint lesz az adó ezer darabonként. Január 1-jétől jövedéki adó terheli az e-cigarettát. A töltőfolyadék milliliterjét 55 forint terheli, az egyszer használatos termékek adója 10 forint lesz darabonként.

Éttermekben is több munkája lehet Horváth Pika Tibornak, hiszen 2017. január 1-jétől jelentős adókedvezményt lehet igénybe venni a vendéglátóhelyen szolgáltatott élő zene költsége után
Fotó: Szendi Péter

FIATALOK, IDŐSEK

Lazulnak a családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a csok szabályai.

Például a tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhető lesz a támogatás, már az ingatlan használatba vétele előtt. Változás az is, hogy a gyermeket 25 éves korig, a magzatot pedig a korábbi 24 hetes helyett már 12 hetes korától figyelembe lehet venni az igénylésnél.

Emelkedik jövőre a nyugdíjkorhatár: hat hónappal. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló már csak akkor mehet nyugdíjba, ha betölti a 63 és fél évet. Vagyis 2017-ben az 1954 első felében születettek mehetnek nyugdíjba, méghozzá legkorábban július 3-ától.

Módosulnak a temetés szabályai, változott a temetkezésről szóló törvény. Januártól az eltemettető kérelmére megfelelő körülmények és engedély birtokában 15 napon túli koporsós temetés is lehetővé válik.

ÜGYINTÉZÉS

A Magyar Államkincstár kezeli január 1-jétől a terület-alapú és a vidékfejlesztési támogatásokat, hiszen jelenlegi formájában megszűnik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal - és ezzel együtt 25 intézmény szűnik meg és alakul át.

Több intézmény feladatainak egy része kerül át megyei, így Vas megyei ügyintézési szintekre, és megyéken belüli átszervezéseket is hoz a 2017-es év.

Például a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól átveszik az állampolgársági és névváltoztatási feladatokat a megyei kormányhivatalok.

Az átszervezéshez hivatalon belüli létszám-átcsoportosítások tartoznak. Vas megyében a legutóbbi ismert tervek szerint megyei szinten 588 helyett 339-en dolgoznak majd a kormányhivatalban. A szombathelyi járási hivatalnál lesz a legnagyobb létszámváltozás: a mostani 196 dolgozó helyett 437 fővel látják el a bővülő feladataikat. A körmendi járási hivatal kivételével mindegyikben emelkedik a dolgozói létszám.

KÖZLEKEDÉS

Január 1-jétől útdíjköteles lesz Vas megye, hiszen októberben átadták a Hegyfalu-Csorna szakaszt, amellyel Szombathelyig teljes hosszban elkészült az M86-os út, így a vasi megyeszékhely is bekapcsolódhatott a gyorsforgalmi hálózatba.

Három új autóbuszvonalat jelölt ki Szombathelyen az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ, és hat vonalon lesznek változások a menetrendben.

ÚJ KÖZKINCSEK

Közkinccsé válik egy szellemi tulajdon akkor, ha az utolsó szerzője halála után eltelik hetven év - ez a szabály az Európai Unióban, Magyarországon is. Vagyis az 1946-ban meghalt szerzők munkái szabadon felhasználhatók 2017. január 1-jétől. Ilyen például Moholy-Nagy László fotográfus, festő, ipari formatervező munkássága, valamint Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német író munkái. A tudományos-fantasztikus műfajba sorolható műveiről ismert angol író, H. G. Wells is 1946-ban halt meg - az ő művei is közkinccsé válnak. És nem utolsósorban a Happy Birthday to You című dal. A szerzőjének tekintett Patty Smith Hill 78 éves korában, 1946-ban hunyt el. A dal, illetve a dallam használata egyébként magánrendezvényeken eddig is ingyenes volt, csak a filmes és zenei felhasználásokat, feldolgozásokat érinti az évforduló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!