Hírek

2013.01.18. 06:36

Harc a széllel és a hóval Vasban

Vas megye - Kemény arcát mutatta a tél pénteken: az átfúvások miatt sokakat kellett menteni a hó fogságából. A mentőknek is nehéz dolguk volt: egy vajúdó kismamával akadtak el Nemesbődnél.

MTI

Harc a széllel és a hóval Vasban - Pénteki összefoglaló

Pénteken 16 órakor 18 megközelíthetetlen település volt Vas megyében. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon már reggel felállították a megyei védelmi bizottság operatív törzsét, a megye minden részéből oda futottak be az információk. Négy helyi védelmi bizottság ülésezett: Kőszegen, Sárváron, Szombathelyen és Vasváron. A katasztrófavédelmi igazgató utasítására már reggel készenlétbe helyezték az Őrség Mentőcsoportot, berendelték a szombathelyi tűzoltó-parancsnokság szabadnapos állományát. Dolog volt bőven. Egy vajúdó sárvári kismamát hoztak a mentők péntek reggel a Markusovszky kórházba, de a mentőautó Nemesbődnél elakadt a hóban, majd egy hómaró nyomában haladva értek be a kórházba. Péntek délutánig Szombathely határában tíz kilométer hosszan 300 kamiont, Körmend környékén 110 kamiont, Kőszegen a 87-es főúton a határátkelőig 47, Vasvár után a 74-es főúton a zalai megyehatárig 104 kamiont várakoztattak.

Fotóriporter kollégánk egy hótolóban töltötte a péntek délelőttöt. Sárvár és Celldömölk között is áldatlanállapotok uralkodtak: amit eltolt a gép, annak a többszörösét hordta vissza a szél az útra. Fotó: Benkő Sándor

A betegszállításban is a katasztrófavédelem és a rendőrség segített: délutánig 18 vesebeteget szállítottak be a művese állomásra, ahol 24 órás ügyeletre álltak át. Velembe a tűzoltók vittek kenyeret, a többi elzárt településen is igyekeztek megoldani a lakosság ellátását. A közútkezelő 97 gépjárművel és 145 munkatársával állt helyt, estig négy nagyobb teljesítményű hómarót és hóekét is kaptak az ország más, „békésebb” részeiből.

Fotóriporter kollégánk, Benkő Sándor egy hótolón töltötte a délelőttjét, Sárvár és Celldömölk között.

– A közúti igazgatóság legnagyobb hótolójával indultunk el a sárvári telephelyről. Laczi Gábor gépkocsivezető feladata a Celldömölk környéki utak felszabadítása volt. A sárvári hegyben lévő körforgalomban a rendőrség zárta le az utat, senki nem hajthatott be. Nagysimonyiig egy kamiont láttunk félig az árokban, őt a pápai tűzoltók próbálták kimenteni. Utána a helyzet keményre fordult, szinte semmit nem lehetett látni. A szél vízszintesen hordta a havat, akkora erővel, hogy a gépkocsivezető kezéből kitépte az ajtót, amikor a jéggé fagyott ablaktörlőt akarta tisztítani. Tokorcsnál szinte semmit sem lehetett látni, az út szélét jelző karóknak a teteje sem látszott ki. Celldömölkön a rendőrség lezárta az utat. A veszteglő kamionokat egy nagy parkolóba terelték be, miután a Tatra hótolóval Laczi Gábor megtisztította. A visszafelé tartó út még kegyetlenebb volt. Tokorcsnál az összkerékmeghajtás és a felező bekapcsolása után is nehéz dolga volt a kezelőnek, ráadásul újabb autókkal találkoztunk. Rejtély, hogy kerülhettek oda, és mi vezérelhette a sofőrjüket arra, hogy ilyen időben elinduljanak... Éppen csak elfértünk a szemből érkező kamion mellett, a behajtott tükrök súrolták egymást. Nem sokkal előtte jártunk a másik oldalon, ellenkező irányban, de ez alatt az idő alatt is közel másfél méteres falakat épített a szél az útra – számolt be élményeiről kollégánk.

92 esetben mentettek Vasban

A csütörtöki és a pénteki nap folyamán összesen 148, ebből csak a pénteki napon 18 óráig 92 esetben mentettek hóban rekedt járműveket a megye tűzoltó egységei, és több mint 100 személyt mentettek ki a hó fogságából.

Vas megyében a három hivatásos tűzoltóság egységei, az öt önkormányzati tűzoltóság és hat önkéntes tűzoltó egyesület egységei folyamatosan végzik a mentési munkálatokat.

Jelenleg 6 beavatkozás van folyamatban.

Az operatív törzs biztosította a rumi beteg gyerekek kenyérellátását, valamint folyamatban van a kenyérellátmány szállítás Rábatöttösre is. A szállítást a Vasi Mester Bt. tulajdonosa, Magyar Gergely vállalta, és részt vesznek a hó-eltakarítási munkálatokban is.

Újabb dialízises betegekről kaptak bejelentést, akik beszállítása közös erőkkel folyamatban van.

Szombatra, január 19-re is megszervezték a megerősített szolgálatot.

Péntek reggel 8:30-tól felállították a Vas Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzsét, amely folyamatosan működik. Az áramszolgáltató, a rendőrség, a közútkezelő, volán és a katasztrófavédelem szakemberei közös erővel dolgoznak.

Délelőtt Szombathelyen hét utcában megszakadt az áramszolgáltatás, az operatív törzs intézkedett a szolgáltató felé, mely a hibát elhárította.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke koordinációs megbeszélést tartott az operatív törzs működési helyén, és felhívta a figyelmet, hogy különös gondot fordítsanak az öregek, betegek ellátására. Kéri a lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek egymásra, és lehetőség szerint segítsenek egymásnak.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója utasítására 8:30-kor készenlétbe helyezték az Őrség Mentőcsoportot.

Szombathelyen, Kőszegen, Sárváron, Celldömölkön, Vasváron ülésezett a járási védelmi bizottság. A bizottság döntése alapján Szombathelyen megnyitottak több iskolai kollégiumot, amik hétvégén is üzemelnek. A Sárvári és Celldömölki Védelmi Bizottság felszólította az illetékességi területéhez tartozó települések polgármestereit, hogy zárják le a településeket, és készüljenek fel a településen rekedtek ellátására.

A megyében összesen 561 kamion tartózkodik a kényszervárakoztató helyeken.

Az operatív törzs intézkedett a közútkezelő gépjárműveinek átcsoportosítására. A közútkezelő jelenleg közel 100 gépjárművel és 150 fővel dolgozik az utak tisztításán. A közútkezelő a késő esti órákra az ország más részeiből négy darab nagy teljesítményű hómaró és hóeke segítséget kap.

A szolgálat megerősítésére berendelésre került a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szabadnapos állománya, valamint mind a Szombathelyi, mind a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságokon két további tartalék szer került beállításra. Megerősített szolgálatot lát el továbbá a megyei főügyeleti és műveletirányítási központ is.

A vesebetegek szállítását a katasztrófavédelem és a rendőrség együttes erővel végzi. Ez idáig 18 vesebeteget szállítottak kezelésre a művese állomásra.

A regionális mentőszolgálat kérésére az operatív törzs intézkedett egy szülő nőt szállító mentőgépjármű soron kívüli kimentésére és felvezetésére.

Magyar Vöröskereszt a melegedőhelyeken tartózkodók ellátásában nyújt segítséget. Celldömölki és sárvári melegedőhelyeken meleg teát osztanak.

Velem községbe a kenyérellátást a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság biztosította, és folyamatos az ellátás megszervezése a további elzárt településen is.

Felhívást adtak ki a szombathelyi vasútállomásnak, hogy tájékoztassák az állomáson rekedt diákokat, hogy ha úgy döntenek, hogy nem vállalják az utazást, Szombathelyen a kollégiumok hétvégén is nyitva tartanak.

A veszélyesáru-szállítók és a fuvarozó cégek is kiértesítésre kerültek, hogy ne indítsanak szállítmányokat.

A Vasi Volán buszjáratai jelentős késésekkel, de folyamatosan közlekednek. Felhívák az utazók figyelmét, hogy a Vasi Volánnál tájékozódjanak az autóbuszok közlekedését illetően. A Vasi Volán Zrt. 16:30-kor Vát-Szeleste-Répceszentgyörgy irányába mentesítő járatot indított.

Folyamatosan lakosságtájékoztató közlemények és felhívások kerülnek kiadásra.

A megyében jelenleg 16 megközelíthetetlen település van: Acsád, Tormásliget, Mesterháza, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Kőszegpaty, Nemescsó, Vasszilvágy, Vassurány, Nemesládony, Nagygeresd, Csernelházadamonya, Meszlen, Keléd, és Bő. A közútkezelő folyamatosan dolgozik az útviszonyok helyreállításán.

A Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse folyamatosan szervezi a mentési munkálatokat, és megtette a szükséges lépéseket a hóhelyzet okozta gondok megoldásának koordinálására.

Több település kenyérellátását is megszervezték Vasban

Eddig három, a hó miatt nehezen megközelíthető településre szervezte meg a kenyérszállítást a Vas Megyei Védelmi Bizottság operatív törzse, s a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézményben gondozott beteg gyerekek ellátásáról is gondoskodtak - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője péntek este az MTI-vel.

Balogh Nikoletta elmondta: mostanáig három település - Rábatöttös, Velem és Rum - jelezte az operatív törzsnek, hogy nem érkezett meg hozzájuk a szokásos kenyérszállítmány, ezért siettek a segítségükre; a szállítások még folyamatban vannak. A szóvivő hozzátette, hogy ha más településekről is hasonló problémát jeleznek, vagy az elzárt településekről érkezne hasonló kérés, azt is igyekeznek teljesíteni.

Közlése szerint az elzárt települések száma Vas megyében 18-ról 16-ra csökkent, jelenleg még Acsád, Tormásliget, Mesterháza, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Kőszegpaty, Nemescsó, Vasszilvágy, Vassurány, Nemesládony, Nagygeresd, Chernelházadamonya, Meszlen, Keléd és Bő megközelíthetetlen, a közútkezelő folyamatosan dolgozik az utakon.

Több száz kamion vesztegel, 18 település megközelíthetetlen Vasban

Több száz kamion kényszerül várakozni Vas megyében, azon belül Szombathely, Körmend és Vasvár közelében, egészen a megyehatárig a havazás miatt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője péntek délután az MTI-vel, hozzátéve: a megyében jelenleg 18 település megközelíthetetlen.

Balogh Nikoletta elmondta: a vesebetegek szállítását a katasztrófavédelem és a rendőrség együttes erővel végzi, eddig 18 beteget szállítottak kezelésre a műveseállomásra.

A szóvivő tájékoztatása szerint felhívást adtak ki, hogy a szombathelyi vasútállomáson tájékoztassák a diákokat arról: Szombathelyen a kollégiumok nyitva tartanak, ezért ha úgy döntenek, a közlekedési nehézségek miatt akár a kollégiumokban is maradhatnak a hétvégére.

Kitért arra, hogy Sárváron és Celldömölkön az ott rekedt embereknek a melegedőkben a Magyar Vöröskereszt munkatársai teát osztanak.

Velem községben a kenyérellátást a szombathelyi hivatásos tűzoltóság biztosította, és folyamatos az ellátás megszervezése a többi elzárt településre is.

Balogh Nikoletta kiemelte: a katasztrófavédelem megyei főügyeletére téves információként futott be, hogy a Vasi Volán Zrt. nem indít buszjáratokat. A valóság az, hogy a buszok jelentős késésekkel közlekednek, sőt mentesítő járat is indult, ezért felhívják az utazók figyelmét arra, hogy a Vasi Volánnál tájékozódjanak az autóbuszok közlekedéséről - tette hozzá a szóvivő.

A megyében 18 település megközelíthetetlen, időközben Keléd községet is elzárta a hó. A közútkezelő jelenleg is dolgozik az útviszonyok javításán, s az éjszaka újabb segítséget kap, négy nagy teljesítményű hómaró és hóeke érkezik az ország más területeiről - tette hozzá a tűzoltó zászlós.

Hóhelyzet nálunk és sógoréknál

Bezzeg a sógoroknál minden fekete! - ez dicséret akar lenni minden olyan honfitársunktól, aki a burgenlandi hóhelyzetre figyel. Lássuk, mi a különbség. Részletek itt >>>

Nincs fennakadás a sürgősségi ellátásban Vas megyében

A havazás miatt lassabban jutnak el a betegek a szombathelyi Markusovszky kórházba, de a sürgősségi betegellátásban nincs érzékelhető fennakadás - mondta Gecsei Győző, az osztály ügyeletes orvosa péntek délután az MTI érdeklődésére.

Nagy Lajos, a kórház vezérigazgató főorvosa azt közölte: a havazás miatt nem állt elő rendkívüli helyzet intézményükben, a tervezett műtétek rendben lezajlottak. Olyan eset előfordult, hogy a mentők egy-egy beteget nem hozzájuk, hanem olyan kórházba vittek, ahová könnyebb volt eljutni, és olyan páciensek is akadtak, akik a hófúvások miatt nem vállalták az utazást, és telefonon lemondtak egy-egy megbeszélt vizsgálatot.

A közútkezelő a megyében a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel együttműködve konvojokat alakít ki, így segíti a mentők és az autóbuszok közlekedését, átjutását a hótorlaszokon. Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta: a hótolókat egy rendőrautó követi, majd olyan járműveket próbálnak így célba juttatni, amelyek különösen fontosak.

Hozzátette, hogy több autóbuszt is sikerült így elindítani péntek délután Szombathelyről, de mentőautónak is segítettek már ezen a módon, és a kenyeret szállító teherautóknak is a segítségükre lehetnek.

A szóvivő kitért arra, munkatársaik megfeszített munkáját megnehezítette a viharos erejű szél, de abban bíznak, hogy ez az esti órákra alábbhagy és az éjszaka megtisztíthatják a főutakat. Mivel azonban szombatra nagyon hideg időt, mínusz 10-15 fokot jeleztek, valószínűleg a már letisztított utakon is előfordulhatnak majd síkossá váló szakaszok - fűzte hozzá.

Hóhelyzet Sárvás és Celldömölk környékén

Havazás esetén a megyében Sárvár és Celldömölk közötti, illetve a Celldömölk környékének útjai válnak járhatatlanná. Ez történt pénteken is. A közúti igazgatóság legnagyobb hótolójával indultunk el a sárvári telephelyről. Laczi Gábor gépkocsivezető feladatéppen az előbb említett celldömölki környék útjainak tisztítás, mint kiderül felszabadítása volt. A sárvári hegyben lévő körforgalomban a rendőrség zárta le az utat, senki nem hajthatott be. A hótoló természetesen kivétel.

Nagysimonyiig csupán egy kamiont láttunk félig az árokban, őt a pápai tűzoltók próbálták kimenteni, nem sok sikerrel. Nagysimonyi után a helyzet keményre fordult, szinte semmit nem lehetett látni a tejföllé alakult helyzetben. Az orkán szerű szél vízszintesen hordta a havat akkora erővel, hogy a gépkocsivezető kezéből kitépte az ajtót, amikor a jéggé fagyott ablaktörlőt akarta tisztítani. Mögöttünk egy kamion próbált Celldömölkre érni. Addig nem is volt gond, ameddig szemből a celldömölki önkéntes tűzoltóság kocsijával nem találkoztunk. Ők két személyautót próbáltak menteni. A járhatatlan bedugult szakaszt a közút egyik hóekéje szabadította meg a hó fogságából. A hősies tűzoltók arcára ráfagyott a lehelet, a hó.

Tokorcsnál szinte semmit sem lehetett látni, az út szélét jelző karóknak még a teteje sem látszott ki.

Celldömölkön a rendőrség szintén lezárta az utat, A veszteglő kamionokat egy nagy parkolóba terelték be, miután a három tengelyes Tatra hótolóval Laczi Gábor megtisztította.

A vissza út még kegyetlenebb volt. Tokorcsnál az összkerék és felező bekapcsolása után is nehéz dolga volt a kezelőnek, ráadásul újabb személykocsikkal találkoztunk. Rejtély hogy kerülhettek oda, és még nagyobb kétség merül fel, mi vezérelheti a sofőrjüket arra, hogy ilyen időben nekiinduljanak a veszélyes útnak. Éppen csak elfértünk a szemből érkező kamion mellet, a behajtott tükrök súrolták egymást. Ezt a járművet a celldömölki tűzoltók már kétszer kihúzták az árokból. Nem régiben jártunk a másik oldalon ellenkező irányban, de ez alatt az idő alatt is közel másfél méteres falakat épített a szél az útra.

Visszaérve Sárvárra a hótoló megfordult, és ismét belevetette magát a láthatatlan járhatatlanságba. A városban viszonylag nyugalom van az utakon, szinte nem is gondolnánk, hogy néhány kilométerre a külterületen világvége van.

Videó:

Teljes útzár Jánosháza térségében

A 8-as számú főúton, Jánosháza térségében két kamion csúszott az árokba, ezért az adott útszakaszon a műszaki mentés idején teljes útzár van érvényben - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrök a kamionokat a Vasvár és Győrvár, valamint a Kőszeg és az államhatár közötti útszakaszon is félreállítják!

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy ne induljon útnak!

Útlezárások Vasban

Úgy tudjuk, nyolc utat már lezártak  a megyében, és nem csak kisebb szakaszokat: Sárvárról egyik irányban sem engedik ki a járműveket. A hótolók dolgoznak ugyan, de sok értelme nincs: amit letolnak, azt azonnal vissza is fújja szél.

Laczi Gábor gépkocsivezető a befagyott ablaktörlőket tisztítja Nagysimonyinál

A mentőknek is nehéz dolguk van: reggel Sárvárról hoztak egy szülő nőt, akinek már a mentőautóban tízperces fájdalmai voltak. Nemesbődnél elakadtak, a katasztrófavédelem járműve vontatta be a mentőautót a szombathelyi kórházba. Dr. Lórántfy Mária, az OMSZ regionális orvosigazgatója érdeklődésünkre elmondta, most azon dolgoznak, hogy  Kenyeriből egy nyílt végtagtörést szenvedett beteget, és Celldömölkről két súlyos beteget behozzanak a Markusovszky kórházba.

Ahogy tudnak, segítenek az úton rekedteknek Hegyfalun is. Az Önkormányzat dolgozói forró teával kínálják a faluban rekedt turistákat, kamionosokat. Melegedőt biztosítanak a Művelődési Házban, ahol kényelmesebb körülmények közt várhatják az úton maradottak az utak felszabadítását. Ezzel együtt faluban és falun kívül a helyi vállalkozók próbálják megszüntetni a hófúvásokat.

Juhász Árpád fotója (Hegyfalu)

Próbáltak segítséget kérni a honvédségtől, ám a honvédségi helikopter a magas páratartalom miatt nem repülhet. Budapestről viszont elindult egy önkéntes mentőszervezet terepjárója, talán ők eljutnak Kenyeribe és Celldömölkre a betegekért. A betegszállítás is megoldandó feladatokat ad a mentőknek: a művesekezelésre szorulókat behozzák Szombathelyre, ám vissza már nem viszik őket: a szombathelyi művese állomáson 24 órás szolgálatot tartanak, és gondoskodnak a kezelésre szorulók ellátásáról.

A megyében négy helyen (Szombathelyen, Kőszegen, Sárváron és Celldömölkön) összeült a helyi védelmi bizottság, és a katasztrófavédelemnél létrehozott operatív törzs is ülésezett, tájékoztatást későbbre ígértek. Hegyfalun is cudar világ van: a falu főutcáján kamionok és személyautók vesztegelnek. Kálmán József polgármester elmondta: a helyiek ahogy tudnak, segítenek az úton rekedteknek. Az önkormányzat dolgozói forró teával kínálják a faluban rekedt turistákat, kamionosokat. Melegedőt biztosítanak a művelődési házban, ahol kényelmesebb körülmények közt várhatják az úton maradottak az utak felszabadítását. Ezzel együtt a faluban és a falun kívül a helyi vállalkozók próbálják megszüntetni a hófúvásokat. Akinek gépe van, mindenki az utakat tisztítja. 

Úgy tudjuk, hogy az LuK szombathelyi üzeméből hazaküldték a dolgozókat és a vaskeresztesi MAM cumigyárban sem lesz délutános műszak. A legtöbb szombathelyi iskolából hazaküldték a bejáró tanulókat.

A nagy havazás és erős szél megnehezítette az iskolák dolgát is. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában a vizsgaidőszak kellős közepén sok diákot és tanárt érintett az ítéletidő - tudtuk meg dr. Czetter Ibolya oktatási dékánhelyettestől.

Hozzátette, hogy a vizsgákról elvileg előző nap délig lehet lejelentkezni, akik ezt nem tették meg, s nem tudtak megjelenni a vizsgán, elégtelent kaptak. Az oktatási dékánhelyettes kiemelte, hogy az interneten sok információ volt az időjárásról, illetve telefonon is lehetett érdeklődni a közlekedési helyzetről, ezért fel lehetett készülni a várható helyzetre. Azok, akik vizsgára elindultak, s útközben akadtak el, ha visznek igazolást (rendőrségtől, volán- és vasúttársaságtól), akkor gond nélkül megismételhetik a vizsgát.  

A Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a hideg káros hatásának mérséklésére  jó tanácsokkal  szolgált. Többek között azzal, hogy  a tömény alkoholos italok fogyasztását kerüljük,  mert növelik a végtagok hőleadását, elősegítik ezáltal a kihűlést.   Ha fázunk, vacogunk, fájdalmat vagy zsibbadást érezünk, ezek már lehetnek a kihűlés vagy a fagyás előjelei is. Meg kell előzni  a további lehűlést testmozgással, vagy menjünk belső térbe melegedni. A katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján elérhető a melegedőhelyek listája.


A megyében sok helyet   főként iskolákat, kollégiumokat, polgármesteri hivatalokat, kultúrházakat   jelöltek ki. Ide bárki betérhet melegedni a nap folyamán. Azt ajánlották még, ha autóval utazunk, vigyünk magunkkal  meleg takarót, termoszban meleg folyadékot, feltöltött mobiltelefont.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján a következő napokban akár mínusz tíz fok alatti hőmérsékletre is lehet számítani. Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője elmondta, hogy szombaton ismét felhősödés kezdődök, valószínű, hogy újabb ciklon érkezik átmeneti enyhüléssel. Hétfőn a hó mellett ónos eső, havas eső, esetleg eső is lehet, majd kedden és főleg szerdán az újabb lehűléssel ismét hó érkezhet a térségünkbe. Ebből a csapadékzónából viszont úgy tűnik, összességében nem lesz annyi a csapadék mennyisége, mint a korábbiakból. Sok csapadék hullott a megyében januárban. A Szombathelyi Főállomáson már csütörtökön délelőttig az 1981-2010-es átlag háromszorosa, több mint 60 milliméter.

Hazaküldték az intézményekből a vidékről bejáró diákokat

A havazás megnehezítette a diákok és a tanárok napját is. Sok bejárós nem tudott eljutni az iskolába. Rumban tanítási szünet volt. 

Az időjárás nagyban megnehezítette a diákok és a tanárok helyzetét is. A rumi iskolában például tanítási szünetet rendeltek el. A kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégiumban nagy szervezőmunkát igényelt, hogy biztonságban tudják a tanulókat - tudtuk meg Horváthné Kutasi Mária igazgatótól.  

- A bejárók többsége nem jött ma iskolába - folytatta az igazgató. - Nemcsak a diákokat érintette a hóhelyzet, hanem a kollégákat is. - ok a kollégista nálunk, közülük azokat engedjük el, akiket a szülő elkért,s biztosnak látjuk a hazajutásukat. A többieknek felajánlottuk, hogy itt maradhatnak hétvégére, biztosítunk nekik szállást és meleg élelmet is. A gyerekek közül nem mindenki örült ennek  a lehetőségnek, ez érthető, hiszen hazavágynak a hét után a családjukhoz. De ebben az időben nem tehetünk mi sem mást.

Az iskolában felvételi vizsgák is lennének pénteken és szombaton, ezekről most többen is lemaradtak az időjárás miatt. Nem kell aggódniuk, kijelöltek pótnapot is, január 24-én délután vizsgázhatnak a gyerekek. Szombathelyen a Paragvári utcai iskolába is sok a bejáró, közülük többen nem is mentek tegnap iskolába. Kőváriné Fekete Marietta igazgató elmondta, a hiányzást az iskola igazolja. Mivel piros riasztás van érvényben, felhívták a bejárós gyerekek szüleit, hogy minél előbb próbálják meg hazavinni a diákokat, vagy akiket lehetett, az osztályfőnökök buszra tettek.


Délelőtti összefoglaló


A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az alábbiakról tájékoztatta a sajtót: Pénteken 13 óráig a Vas megyében működő tűzoltóságok egységei 62 esetben mentettek hóban elakadt, bajbajutott személy- és tehergépjárműveket, menetrend szerinti autóbuszokat, elakadt mentőautókat.

Ez idáig 87 személyt sikerült kimenteni a hó fogságából. A megyében a három hivatásos tűzoltóság egységein kívül öt önkormányzati tűzoltóság és két önkéntes tűzoltó egyesület egységei látják el a mentési feladatokat. Jelenleg is tíz beavatkozás van folyamatban. 
Péntek reggel 8.30-tól felállították a Vas Megyei Védelmi Bizottság operatív törzsét, amely folyamatosan működik. A munkában részt vesznek az áramszolgáltató, a rendőrség, a közútkezelő, volán és a katasztrófavédelem szakemberei.

Szombathelyen hét utcában megszakadt az áramszolgáltatás, az operatív törzs intézkedett a szolgáltató felé, amely a hibát elhárította.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke koordinációs megbeszélést tartott, és felhívta a figyelmet, hogy fordítsanak különös gondot az öregek, betegek ellátására. Kéri a lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek egymásra, és lehetőség szerint segítsenek egymásnak. 8.30-kor készenlétbe helyezték az Őrség Mentőcsoportot.

A 86-os főút tehermentesítése érdekében Szombathelyen a Tesco-parkolóban 143 kamiont, Körmenden a Szarvas-csárdánál 63 kamiont kényszervárakoztatnak.

A közútkezelő 72 gépjárművel és 140 fővel folyamatosan dolgozik az utak felszabadításán. Szombathelyen, Kőszegen, Sárváron, Kőszegen, Vasváron ülésezett a helyi védelmi bizottság. A bizottság döntése alapján Szombathelyen megnyitották az iskolai kollégiumokat, amik hétvégén is üzemelnek.

A Sárvári és Celldömölki Védelmi Bizottság felszólította az illetékességi területéhez tartozó települések polgármestereit, hogy zárják le a településeket, és készüljenek fel a településen rekedtek ellátására.

A szolgálat megerősítésére berendelték a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szabadnapos állományát, valamint mind a Szombathelyi, mind a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságokon két további tartalék szer került beállításra. Megerősített szolgálatot lát el a megyei főügyeleti és műveletirányítási központ is.

A dialízisre berendelt 16 vesebetegből 10 településről a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat és a rendőrség 9 főt már beszállított a műveseállomásra, 7 szállítása folyamatban van. A megyében jelenleg 17 megközelíthetetlen település van, a közútkezelő folyamatosan dolgozik az útviszonyok helyreállításán.

A megközelíthetetlen vasi települések: Acsád, Tormásliget, Mesterháza, Gór, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Kőszegpaty, Nemescsó, Pusztacsó, Vasszilvágy, Vassurány, Nemesládony, Nagygeresd, Csernelházadamonya, Meszlen.

A megyei védelmi bizottság operatív törzse folyamatosan szervezi a mentési munkálatokat, és megtette a szükséges lépéseket a hóhelyzet okozta gondok megoldásának koordinálására. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy semmiképp ne induljanak útnak!


Percről-perce

17:00:

Vas megyében elzárt település: Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy

Vas megyében hóátfúvás miatt lezárták:

- a 86-os főút Szombathely és Hegyfalu, a 80+280 és a 105+140 km szelvény között

- a 88-as főút Sárvár térségében, a 0+150 és a 3+400 km szelvény között, 2013.01.18. 8.30-től

- a 7381-es jelű utat a Karakó és Jánosháza, a 0+961 és a 2+803 km szelvény között, 2013.01.17. 8.00-től

- a 8406-os jelű utat a Pápoc és a megyehatár, a 26+445 és a 29+480 km szelvény között, 2013.01.17. 11.30-től

- a 8432-es jelű utat a Celldömölk és Mesteri, a 0+887 és a 5+434 km szelvény között, 2013.01.17. 18.30-től

- a 8433-as jelű utat Celldömölk és Kemeneskápolna, a 0+000 és a 3+900 km szelvény között, 2013.01.17. 14.30-től

- a 8446-os jelű utat a Sárvár és Ölbő, a 4+750 és a 9+500 km szelvény között, 2013.01.17. 10.30

- a 8454-es jelű utat a Kemenessömjén és Vönöck, a 2+212 és a 4+620 km szelvény között, 2013.01.17. 8.00-től

- a 8455-ös jelű utat a Mersevát és Kemenesszentmárton, a 0+782 és a 3+632 km szelvény között, 2013.01.17. 8.00-től

- a 8614-es jelű utat a Csepreg és Tompolád, a 10+2641 és a 33+791 km szelvény között, 2013.01.18. 5.00-től

- a 8704-es jelű utat Sorokpolány és Rábahídvég, a 0+000 és a 12+079 km szelvény között, 2013.01.18. 8.00-től

15:30:

Elzárt települések: Vas megyében elzárt település: Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy.

Járhatatlan utak

Vas megyében hóátfúvás miatt lezárták:

- 86-os főút, Egyházasdaróc-Szombathely, 60+000 és 74+230 km szelvény között, 2013.01.18. 10.45-től

- 88-as főút, Sárvár térségében, 0+150 és 3+400 km szelvény között, 2013.01.18. 8.30-tól

– a 7381-es jelű utat a Karakó–Jánosháza, 0+961 és 2+803 km szelvény között, 2013.01.17. 8.00-tól

– a 8406-os jelű utat a Pápoc és a megyehatár, 26+445 és 29+480 km szelvény között, 2013.01.17. 11.30-tól

– a 8432-es jelű utat a Celldömölk–Mesteri, 0+887 és 5+434 km szelvény között, 2013.01.17. 18.30-től

– a 8433-as jelű utat Celldömölk–Kemeneskápolna, 0+000 és 3+900 km szelvény között, 2013.01.17. 14.30-tól

– a 8446-os jelű utat a Sárvár–Ölbő, 4+750 és 9+500 km szelvény között, 2013.01.17. 10.30-tól

– a 8454-es jelű utat a Kemenessömjén–Vönöck, 2+212 és 4+620 km szelvény között, 2013.01.17. 8.00-tól

– a 8455-ös jelű utat a Mersevát–Kemenesszentmárton, 0+782 és 3+632 km szelvény között, 2013.01.17. 8.00-tól

– a 8614-es jelű utat a Csepreg–Tompolád, 10+2641 és 33+791 km szelvény között, 2013.01.18. 5.00-tól

– a 8704-es jelű utat Sorokpolány–Rábahídvég, 0+000 és 12+079 km szelvény között, 2013.01.18. 8.00-tól

13:46
Sárvár - Információink szerint ki kellett üríteni a sárvári Flextronics üzemcsarokát, mert a hó súlyától megrogyott az épület teteje. A tűzoltók beavatkozására nem volt szükség, senki nem sérült meg és senki nincs életveszélyben.

13 órakor a Vas megyei helyzet Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékozatatása szerint:
Elzárt települések Vas megyébe: Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy.

Járhatatlan utak Vas megyében hóátfúvás miatt lezárták:
- 86-os főút, Egyházasdaróc-Szombathely, 60+000 és 74+230 km szelvény között, 2013.01.18. 10.45-től
- 88-as főút, Sárvár térségében, 0+150 és 3+400 km szelvény között, 2013.01.18. 8.30-tól
– a 7381-es jelű utat a Karakó–Jánosháza, 0+961 és 2+803 km szelvény között, 2013.01.17. 8.00-tól
– a 8406-os jelű utat a Pápoc és a megyehatár, 26+445 és 29+480 km szelvény között, 2013.01.17. 11.30-tól
– a 8432-es jelű utat a Celldömölk–Mesteri, 0+887 és 5+434 km szelvény között, 2013.01.17. 18.30-től
– a 8433-as jelű utat Celldömölk–Kemeneskápolna, 0+000 és 3+900 km szelvény között, 2013.01.17. 14.30-tól – a 8446-os jelű utat a Sárvár–Ölbő, 4+750 és 9+500 km szelvény között, 2013.01.17. 10.30-tól
– a 8454-es jelű utat a Kemenessömjén–Vönöck, 2+212 és 4+620 km szelvény között, 2013.01.17. 8.00-tól
– a 8455-ös jelű utat a Mersevát–Kemenesszentmárton, 0+782 és 3+632 km szelvény között, 2013.01.17. 8.00-tól – a 8614-es jelű utat a Csepreg–Tompolád, 10+2641 és 33+791 km szelvény között, 2013.01.18. 5.00-tól
– a 8704-es jelű utat Sorokpolány–Rábahídvég, 0+000 és 12+079 km szelvény között, 2013.01.18. 8.00-tól

12:32
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Gencsapáti és Csempeszkopács térségében, műszaki mentés miatt torlódásra kell számítani.

11:45
Személygépkocsival járhatóvá vált a 86-os főút Szombathely és Körmend közötti szakasza


A Vas Megyei Rendőr Főkapitányság arról tájékoztatja a lakosságot, hogy a rendőrök a 86-os számú főút, Szombathely és Körmend közötti szakaszát 11.30 órától megnyitották a személygépkocsi forgalom előtt! A rendőrség az adott útszakaszon a kamionokat továbbra sem engedi közlekedni! 

11:42
Határozatlan időre lezárták a Sárvárról kivezető utakat

A rendkívüli hóhelyzet miatt Sárvárról minden kivezető közutat határozatlan időre lezárt a rendőrség péntek délelőtt tíz órától - közölte a helyi védelmi bizottság elnöke az MTI-vel. Autóbusz-közlekedés a térségben jelenleg nincs, a vasúti közlekedés azonban biztosított - írták közleményükben. A védelmi bizottság felhívta a munkahelyek és az intézmények vezetőit, hogy gondoskodjanak a diákok és a dolgozók elhelyezéséről, ha erre nincs módjuk, vegyék igénybe a polgármesteri hivatalok által kijelölt befogadó helyeket - tették hozzá.

11:06
Alig van autóbusz-közlekedés Vas megyében

Szinte leállt az autóbusz-közlekedés Vas megyében a hófúvás miatt délelőtt - tudtuk meg Pathy Tivadartól, a Vasi Volán közszolgáltatási és kereskedelmi igazgatója. Hozzátette, Sárvár és Celldömölk felé egyáltalán nem tudtak járatokat indítani és Bük környékén sem közlekedtek a buszok. Körmend és Szentgotthárd irányába elindították a járatokat, de késéssel közlekedtek a buszok. A havazás és az erős szél miatt 20-25  perces késéssel közlekedtek a vonatok. A MÁV Zrt. több száz dogozója folyamatosan tisztította váltókat, de a havazás és az erős, időnként viharos erejű szél, valamint a szerelvények által okozott menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat. A hófúvások miatt a Nyugat-Dunántúl több térségében szünetelt az autóbuszos közlekedés, ezért a GYSEV Zrt. a Volán-társaságokkal egyeztetve úgy döntött, hogy péntek délelőttől elfogadja járatain az  érvényes buszbérleteket.

Fotók: Benkő Sándor

09:13
Négy település megközelíthetetlen Vasban

Vép, Acsád, Meszlen és Salköveskút megközelíthetetlen Vas megyében, több településre pedig nagyon nehezen lehet eljutni - tájékoztatta a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője péntek délelőtt az MTI-t. 

Leibinger Eszter közölte: a 86-os út Szombathely és Hegyfalu között, a 84-es út pedig Hegyfalutól Sopron irányába jégbordás, hóátfúvásos. A rendőrök a kamionokat Szombathelyen, valamint Hegyfalu és Répcelak térségében félreállítják.    

Nemesbődnél egy szülő nőt szállító mentőautó csak nagyon nehezen tudott előrejutni, előtte hómaróval vágtak utat a közutasok - tájékoztatott a mentőszolgálat vasi diszpécser.   

Horvát László a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy megfeszített erővel dolgoznak a gépekkel, a viharos szél azonban folyamatosan visszafújja az útra a már eltakarított havat. A helyzet percről percre változik. Több gépet kaptak kölcsön más megyék igazgatóságaitól, ezek is megállás nélkül dolgoznak. Minden erővel próbálják fenntartani a közutak járhatóságát, de azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos - tette hozzá.

08:13
Súlyos hóhelyzet Vas megyében

A megyében Vép, Acsád, Meszlen és Salköveskút jelenleg elzárt, valamint több település is csak nagyon nehezen megközelíthető!A 86-os számú főút Szombathely és Hegyfalu között, valamint a 84-es számú főút Hegyfalutól Sopron irányába jégbordás, hóátfúvásos!A rendőrök a kamionokat Szombathelyen, Hegyfalu belterületén és Répcelak térségében félreállítják!A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az állampolgárokat, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak!Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

06:03
Viharos szél okoz hófúvást Vas megyében

Nagy Györgyi elmondta: éjszaka friss hó nem hullott a megyében, de a viharos szél miatt megyeszerte, főleg a szombathelyi és sárvári részen hóátfúvások vannak.

Lezárták a forgalom elől a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, a Pápoc és a megyehatár, a Csepreg és Újkér, a Csepreg, Bük és Tompaládony, valamint az Ölbő és Sárvár közötti utat - sorolta az ügyeletes.    A 84-es úton a hegyfalui körforgalomtól a megyehatárig csak a személygépkocsikat engedik közlekedni, a kamionokat és teherautókat nem.

Folyamatosan érkeznek jelzések a közútkezelőhöz járművek elakadásáról, de személyi sérüléssel járó baleset tudomásuk szerint eddig nem történt.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: amíg előző nap főleg kamionokat, éjjel inkább bajba jutott személygépkocsikat és utasaikat kellett menteniük a tűzoltóknak, éjféltől 14 esetben vonultak a vasi tűzoltók ilyen műszaki mentéshez.

06:20
Több megyében piros riasztást adtak ki hófúvás miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye egyes kistérségeire hófúvás miatt péntek hajnalban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t. 

Ezeken a területeken egy-három órán belül erős hófúvásra lehet számítani, a viharos szél miatt a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszok várhatóak. Emellett csaknem az egész Dunántúlon érvényben van első- vagy másodfokú riasztás szintén a hófúvás miatt.    Az OKF azt kéri, hogy az érintett területeken, csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos.    A meteorológiai szolgálat egész napra szóló veszélyjelzése szerint hófúvás miatt csak Heves, Nógrád és Pest megye, valamint a főváros területén nincs figyelmeztetés. Ezen felül a pénteken várható jelentős mennyiségű hó miatt figyelmeztetések vannak érvényben Veszprém, Zala, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint a főváros területén.    A meteorológiai szolgálat a péntek hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: az előzetes várakozásokhoz képest nagyobb területet érint pénteken a havazás. Reggel egyre többfelé lehet havazásra számítani, a hó a főváros környékén eleinte olvadni fog. A Tiszántúlon késő délutánig vegyes halmazállapotú csapadék hullhat.

A késő estig lehulló friss hóréteg vastagsága az északi- északkeleti megyékben általában legfeljebb 5 centiméter lehet, Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 centiméter között valószínű,de a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén 15-20 centiméternyinél is több eshet.    Pénteken az ország nagy részén erős lehet a szél, a Dunántúlon és északkeleten már az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó viharos lökések is előfordulhatnak. A Dunától nyugatra és a Dél-Alföldön (délután már az Alföld északabbi részén is) az erős vagy viharos szél a korábban lehullott, illetve a frissen hulló havat hordhatja - olvasható a meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzésében.


A Dunántúl további részein 26 út járhatatlan. Részletek itt 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!