Sajtótájékoztató

2024.05.22. 14:31

Teljes felújítás, szoborállítás – felszámolják a feltöredezett aszfalt- és betonréteget az Éhen Gyula téren

Az Éhen Gyula tér rendbetételéről és parkosításáról, valamint szoborállítási kezdeményezésről beszélt a Blaguss-iroda melletti zöldterületnél dr. Nemény András polgármester, Bokányi Adrienn tanácsnok, önkormányzati képviselő, Putz Attila képviselő és Kozma Gábor, az Éhen Gyula Baráti Kör elnöke.

Vaol.hu

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Az elmúlt időszakban több fejlesztés történt a tér környékén, emlékeztetett Bokányi Adrienn, majd azt részletezte, hogy az elkövetkező években hogyan tervezik komplexen megújítani a teret. A fejlesztéseket összehangolják a Blagus-szal, a helyi vállalkozókkal és az Éhen Gyula Baráti Körrel is – utóbbi szoborállítási kezdeményezéssel kereste meg az önkormányzatot.

Kozma Gábor szólt ennek a részleteiről: eredeti helyére, a vasútállomás előtti részre tervezik „visszahozni” az 1935-ben felavatott Éhen Gyula-szobrot, pontosabban egy új műalkotást, ami Szombathely egykori ikonikus polgármesterének állít emléket. Elkezdik az előkészületeket az új mellszobor készíttetésére, ehhez városi közadakozást indítanak, jelentette be.

© Cseh Gábor
Fotó: © Cseh Gábor / Forrás: Cseh Gábor

Nemény András megígérte, a közadakozásban ő lesz az egyik első résztvevő, és támogatják majd az elképzelést városi forrásból is.

Bokányi Adrienn a tér tervezett felújítását látványterven mutatta be: a jelenlegihez képest 30-40 százaléknyi zöldterületet teremtenek az aszfaltozott felületek feltörésével. A meglévő zöldterületeket is áttervezik: fák, virágágyások, évelő növények, rózsabokrok díszítik majd a teret. Burkolatváltásban is gondolkodnak – ezekhez keresnek forrást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában