Ismét megrendezik az ünnepet

2024.05.22. 15:14

Szent Orbán-zarándoklat: a szőlő és a bor védőszentjének áldását kérik a Tokaji borvidéken

Ünnepre készül a Tokaji borvidék, 2024. május 25–26-án a monoki Sarlós Boldogasszony Plébánia és a Szent Orbán 1771 Egyesület szervezésével zarándoklatot szerveznek Szent Orbán, a szőlő, a bor, a szőlészek, borászok és kádárok védőszentjének tiszteletére. A szent Monokon őrzött csontereklyéje bejárja Tokaj-Hegyalját, és a zarándokok együtt kérik áldását a borvidéken élő emberekre, munkájukra, földjeikre.

MW

Az egyik korábbi Szent Orbán-zarándoklat résztvevői

Forrás: Szent Orbán 1771 Egyesület

Szent I. Orbán pápa a III. században élt, földi maradványait 1771 óta őrzik a tokaj-hegyaljai Monok településen. Ekkor adományozta az ereklyét XIV. Kelemen pápa Andrássy István grófnak, Monok főurának, hogy biztosítsa a bőséges szőlőtermést a vidék számára. A főúr monoki kastélyában kápolnát építtetett az ereklyének, amely a történelem során a monoki Sarlós Boldogasszony templomba került.

2013 óta évente, ünnepéhez (május 25.) kötődően a borvidék településeinek bevonásával zarándoklatot tartanak a tiszteletére. Az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt a zarándoklat elmaradt. Öröm, hogy idén a monoki Sarlós Boldogasszony Plébánia és a szent kultuszának erősítésére, terjesztésére 2023-ban megalakult Szent Orbán 1771 Egyesület szervezésével ismét megrendezik.

A Tokaji Szent Orbán Zarándoklat május 25-én Monokon, a Sarlós Boldogasszony-templomban veszi kezdetét, ahol az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek celebrálja. A hétvége során az ereklyét több település – Tarcal, Tokaj, Sárospatak, Olaszliszka – fogadja, és május 26-án, vasárnap délután tér vissza Monokra.

A rendezvény részletes programját IDE KATTINTVA találja meg.

Az egyik korábbi Szent Orbán-zarándoklatról készült rövid tévés tudósítást itt lehet megtekinteni:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!