Hírek

2014.08.07. 14:30

Embertelen körülmények közül szabadították ki a csontsovány kutyákat

Borgáta - Életveszélyesen lesoványodott vizslacsaládot mentettek meg állatvédők Borgátán a múlt hétvégén.

Munkatársunktól

Múlt pénteken este érkezett egy telefonhívás Nagy Tímeához, az Állatvédők Vasi Egyesületének önkénteséhez, miszerint egy rosszul tartott kutyapárt és három kölyküket látták az egyik ház udvarán. Másnap kiment a megadott címre Simkó Jánosné alpolgármester asszonnyal, ő értesítette a korábban elköltözött tulajdonost. Amint megérkezett, beengedte a várakozókat az udvarra, miközben elmondta: naponta visszajár megetetni a kutyákat. – Siralmas látvány fogadott minket. Az állatok borzalmas állapotban voltak, a három kölyökből csak egyet találtunk a helyszínen. Az alpolgármester asszony hozott eledelt, amit nagy hévvel habzsoltak be – mesélte Tímea.

A három vizsla megmenekült, Budapesten fogadták be őket. Fotó: Állatvédők Vasi Egyesülete

Hivatali segítség nélkül úgy tűnt, kénytelenek várni hétfőig, hogy kiszabadíthassák a vizslákat. Tímea az egyik közösségi portálra feltöltött néhány fotót, és nem sokra rá több állatvédő egyesület is jelentkezett, buzdítva a helyieket, ne várjanak hétfőig. Vasárnap Tímea rendőrrel és a tulajdonossal újra a házhoz ment. A gazda önként lemondott a vizslákról, így hétfőn az Elveszett Állatok Alapítvány Vizsla Fajtamentés szervezete Budapestre szállította a kutyacsaládot. A tulajdonos ellen feljelentést tesznek. A vizslák jelenleg Menhard Evelin, az Elveszett Állatok Alapítvány Vizsla Fajtamentés csoportvezetőjének felügyelete alatt vannak.

– Még egy bőrkaparék vizsgálat eredményére várunk, hogy kiderüljön, a bolhaekcéma mellett nincs-e más betegségük is – mondta. A kölyök esetében fennáll a fejlődési rendellenesség kialakulása, ugyanis nem képes a hátsó lábait kellő mértékben kinyújtani. A következő időszak az immunrendszerük erősítéséről és a rehabilitációról fog szólni. A felnőtt ebek jó eséllyel tekinthetnek a jövő elé, a kölyök esetében azonban nem biztos a teljes felépülés, ennek ellenére mindhármuknál szóba jöhet az örökbefogadás.

Menhard Evelin a civilek segítségnyújtásának fontosságára is felhívta a figyelmet. – Munkánk során bebizonyosodott, hogy az állatvédők odaadása kevés, a szomszédok odafigyelésére is szükség lenne, hogy több állatot menthessünk ki a földi pokolból. Ha abnormális állapotokat tapasztalnak, fotózzák le, és tegyenek bejelentést, ezzel is sokat segítenek a borzalmas körülmények között sínylődő állatokon – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!