Jánosháza

2014.11.15. 13:54

Almafesztivál Jánosházán - Minden, ami alma

Jánosháza - Első alkalommal szerveztek Almafesztivált Jánosházán szombaton. A rendezvény civil kezdeményezésre jött létre, a programokra és a helyi termékekre sokan voltak kíváncsiak.

Peltzer Géza

 

Jánosháza Fő terén két sátrat is állítottak az alkalomra, a sátrak közötti területen szabad tűzön főztek a helyiek. Egész nap szólt a zene, egymást követték a programok, közben meg lehetett kóstolni az almából készült termékeket:  lekvárt, aszalványt, sajtot és pálinkát, de ezeken kívül is volt ízlelni való bőven. Az, hogy a  rendezvény létrejött, elsősorban  a helyi Szív Egyesületnek köszönhető. Szalai Józsefné, egyesületi elnök:

- A rendezvény a vidékfejlesztési államtitkárság segítségével jött létre. Az ötletgazda Marton Ferenc a megyei közgyűlés alelnöke, a társrendező a helyi Millenium Polgári Egyesület volt. Elsősorban almából készült termékek kóstolhatók meg itt, a 31 árus között van népi iparművész, kosárfonó, fazekas is. De lehet itt találkozni egyszerű háziasszonyokkal is, akik nem árulnak, csak kihozták süteményeiket, almalekvárukat.

H. Vörös Márta. Fotó: Tímár Gergely

Faragóné Horváth Éva szervező. Fotó: Tímár Gergely

A szervezők külön figyelmet fordítottak a gyerekekre, akik mézeskalácsfigurákat készíthetnek, vetélkedőn vehettek részt délelőtt. Délután bábelőadást és koncertet is kaptak a kisebbek.

A délelőtti órákban szabad tűznél őrségi cserépedényekben készült az ebéd. Aki regisztrált a rendezvényre, az ingyen kóstolhatta meg  délben a jánosházi babgulyást, a vadpörköltet és a vasi kanászpecsenyét.

Tóth János. Fotó: Tímár Gergely

Faragó Ferenc  helyi kistermelő:

- Paprikakrémeket, lekvárokat hoztunk a fesztiválra, a mi termékeink csak hőkezeltek, nincs bennük tartósítószer, és tiszta fűszerpaprikából készült - hallom a kistermelőtől. - Emellett  Horváth István helyi termelő almáját áruljuk a standon. Hőkezelt, százszázalékos almalé is van nálunk, ami ugyan  még nem itt készült, de tervbe van véve egy ilyen üzem, valamint egy aszaló építése is.

Délután  Kerekes Ferenc, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Vas megyei referense és Majthény László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet, a napot a Barabonto Gastro Rock Zenekar koncertje zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!