Káld

2015.11.01. 15:24

Régi értékek, új buszok – Dokumentumok, képek Káld egykori életéről

Káld – Szombaton nyitották meg a Települési Értéktárban található helyi értékeket bemutató kiállítást.

Dominekné Bándoli Bernadett

Ez év elején Káldon is települési értéktár bizottságot hoztak létre, amely elvégezte a helyi értékek feltárását, dokumentálását. A Települési Értékklub május elején alakult, együttműködve a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájával, a Káldi Napraforgók Egyesületével és mindazokkal, akik javaslattal éltek a települési értéktárba történő értékek felvételével kapcsolatosan. Rengeteg fénykép, írott dokumentáció érkezett az önkormányzati hivatalba a település múltját bemutató életképekkel. Megelevenedtek a régi tevékenységek, mesterségek, egyházi és családi ünnepek. Ebből az anyagból állt össze a kiállítás.

V. Németh Zsolt, országgyűlési képviselő, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár; Dr. Schmidt József, Káld település polgármestere; Szijártó László, Vas Megyei Közgyűlés Területi, Tervezési és Területfejlesztési Bizottság elnöke; Tausz István, Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke; Balasi István, katolikus plébános látható. Fotó: Szijártó Lászlóné.

Tausz István, a Vas Megyei Értéktár bizottság elnöke nyitotta meg a kiállítást. Beszédében elmondta, nagy jelentősége van az alulról jövő építkezésnek, a helyi, a megyei, az országos érték és a hungarikum összekapcsolódásának. Fontos, hogy a helyi közösségek megőrizzék értékeiket és rádöbbenjenek, hogy ennek mekkora közösségmegtartó ereje van. A megnyitó után üde színfoltként a káldi gyerekek Szent-Mihály napi műsort adtak elő. Ezt a Káldi Asszonykórus helyi népdalcsokra követte Vörös Krisztina vezetésével.

A rendezvényt összekötötték a falubuszok átadásával. Káld két gépjárművel lett gazdagabb, az önkormányzat egy kilencfős, a tájfutó egyesület pedig egy 18 fős kisbuszt kapott A járműveket V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár adta át, kiemelve, hogy az elnyert járművek hozzájárulnak a vidéki élet minőségének javításához. Hangsúlyozta: örvendetes, ha a buszokat a helyi civil szervezetek is felhasználják kulturális, közösségfejlesztő feladatok megoldására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!