Kemenesmagasi

2010.06.07. 09:58

Természetjáró vetélkedő kisiskolásoknak Kemenesmagasiban

A Diana Vadászhölgy Klub Vas megyei szervezete 2010. június 3-án természetjáró vetélkedőt szervezett Kemenesmagasiba, melyen 36 gyermek és négy pedagógus vett részt a helyi általános iskolából.

Mesterházyné Koncz Bernadett

A megyéből öt vadász hölgy jött el, hogy az iskolás gyerekeket megismertessék a természet csodáival, a vadászat értelmével,  hogyan kell óvni, védeni a környezetünket.

A program célja az volt, hogy az iskolában elsajátított tananyagot egy kicsit kibővítve számos képpel és hanganyaggal kiegészítve közelről is megtapasztalhassák a természet sok kis apró csodáját.

A rossz idő ellenére nagyon lelkes volt a csapat.

Rövid bemutatkozás után , indulás Kemenespuszta - a Kemenes-hát legmagasabb pontja - felé gyalog. Néhány gyermek kereső távcsövet kapott a nyakába, így lehetőségük volt egy kicsit közelebbről szemügyre venni a hullámzó búza táblákat és a fák koronáját. 

Tarr Éva a környezet és természet védelemről a szelektív hulladék gyűjtés fontosságáról, Farkas Brigitta a talaj és az avarszint élőlényeiről beszélgetett az apróságokkal. A mezők felé indulva Lődör Nikoletta segítségével az ott látható növényeket és terméseket tanulmányozhatták a gyermekek. Ecker Erzsébet a mező állatvilágát, Balogh Hajnalka az énekesmadarakat mutatta be, a madarak hangját is bemutatva egy cd-felvételről.

Mesterházyné Koncz Bernadett őzről, vaddisznóról, dám vadról és a magyar erdők királyáról, a gím szarvasról beszélgetett a gyermekekkel. Fontos volt eloszlatni a tévhitet, hogy az őz nem a szarvas kicsinye és a szarvas nem szarvat, hanem agancsot hord a fején!

Felmerült a kérdés, hogy miért vadászunk?

A vadászat egyidős az emberrel, eleinte az élelemszerzés és az állatbőr hasznosítása volt a cél, napjainkban pedig többek között azért van szükség a vadászatra, hogy az állatok ne szaporodjanak szabályozatlanul, ne okozzanak a mezőgazdaságban károkat, és a beteg, sérült, oda nem illő egyedek ne örökítsenek tovább.

Az út során katica lárvát, hernyót, csigát, sőt még vaddisznó és őz csapást, mezei nyulat, fácánt, számtalan énekes madarat a levegőben szitáló ölyvet és rókát is láthattak a figyelő kis tekintetek.

Az időjárás nem kedvezett, így az út kétharmadánál az iskola busz sietett a kirándulók segítségére, mert néhány perc alatt megeredt az eső.

A helyi vadásztársaság vadászházánál Sebestyén Zoltán - sportvadász és tanár – gyönyörű természet fotóit csodálhatták meg. Majd következett  - az aznap elhangzottakból - összeállított totó, amit a gyermekek szinte tökéletesen töltöttek ki. Jó illatú sült szalonna – a helyi vágóhíd felajánlásából - csalogatta az addigra már éhes csapatot az asztalhoz.

A nap folyamán gazdára talált a „legaktívabb lány” cím: Hujber Laura 5.osztályos tanuló, és a „legaktívabb fiú” Kollár Krisztián 3. osztály, Horváth Patrik 5. osztályos tanulóknál.

Reméljük, hogy a jövő nemzedéke a mai nap során egy kicsit közelebb került a természethez  fontos, hogy a  modern technika vívmányait félre téve néha kimozdulnak a természetbe,a jó levegőre, sétálni madár csicsergést hallgatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!