Kert

2015.09.25. 14:48

Varázslatos őszi kert - Fontos odafigyelni a környezet változásaira is

Körkép - Lassan a természet is felölti őszi ruháját, ez az időszak azonban némi háztáji teendővel is jár.

Vadas Krisztina

Ha jövő tavasszal egy szépen zöldellő kertet szeretnénk csodálni, tanácsos az alábbi munkákat még az ősz elején elvégezni. A lehulló, színes falevelek látványa jól mutat a kertben, de nem árt összegereblyézni őket. Ennek két oka is van: szeptember végén tanácsos még egyszer lenyírni a füvet, ami a szétszóródott falevelektől kicsit macerás lehet. A másik: az összegyűjtött leveleket érdemes komposztálóba tenni, hogy tavasszal jó táptalajt nyújtson a növényeknek. Érdemes ugyanígy tenni az elszáradt egynyári virágokkal is, hiszen ezekből is remek komposzt válhat. A fűnyírás után célszerű a gyepet trágyázni: az őszi trágyázással tavaszra csodálatos pázsitot érhetünk el, azonban ezt sem szabad túlzásba vinni. Négyzetméterenként 5-6 dekát szórjunk ki.

Aki új fát, cserjét vagy évelő növényt szeretne ültetni, annak itt az idő: a hűvösebb napokon már nem érdemes belevágni a növények telepítésébe, és fontos, hogy az időben kiültetett növények téliesítéséről is gondoskodjunk.

Gódor József gondosan ügyel arra, hogy mindig rendben legyen a kert: így jövőre is szép lesz. Fotó: Unger Tamás

A hagymás növényeket is most kell telepíteni ahhoz, hogy tavasszal gyönyörű tulipánokat és nárciszokat találjon a kertjében. A mediterrán dísznövényeket lassan érdemes téli helyükre tenni. Már a 10 fok alatti hőmérséklet is komoly károkat okozhat bennük. Ha rózsa is van az udvarban, érdemes mielőbb visszavágni és felkupacolni a tövét, mert a talajmenti fagyok gyorsan elérkezhetnek. Erre a célra a legjobban a fenyőkéreg alkalmas, de falevelekkel is megoldható a hideg elleni védelem.

Ha tó is ékesíti a kertünket, most érdemes kitakarítani. A nem télálló növényeket vigyük be védett helyre, a vizet pedig engedjük le a tóból. Hasznos lehet az üresen maradt ágyásokat fehér mustármaggal bevetni: kiváló zöldtrágya válik belőle, ha hagyjuk lebomlani. Ne feledkezzünk meg a betakarításról sem: ha vannak gyümölcsfák a kertben, ne felejtsük el leszedni a termést, de a zöldségeket és a fűszernövényeket is gyűjtsük be. Szeptemberben érdemes még elvégezni a növények permetezését is.

A kertben nem csak a növényekről és fákról kell gondoskodni: a kellemes nyári estéknek helyet adó kerti bútorokat is lassan el kell pakolni. Mielőtt azonban a tárolóba kerülnének, ne felejtsük el letakarítani és fertőtleníteni őket. A kerti sütés-főzéshez használatos eszközöket is tisztán tegyük el, nincs is annál rosszabb, mint tavasszal szembesülni a grillrácsra égett maradványokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!