Szombathely

2015.06.17. 17:40

Hűségtúrával zárul a rendezvénysorozat

Szombathely - A fájó Trianon címmel három részből álló rendezvénysorozatot indított a szombathelyi Őrvidékház.

Kezdésként dr. Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum igazgatója tartott előadást, amelynek fókuszában a XX. századi magyar menekültkérdés állt.

A jeles történész főként az első világháborút követő időszakkal foglalkozott, amelynek során 450 ezer erdélyi, felvidéki, délvidéki és kárpátaljai honfitársunkat internálták, és ebből adódóan sokuknak hosszabb-rövidebb ideig marhavagonokban kellett tengetniük a napjaikat.

Dr. Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum Alapítvány elnöke. Fotó: Médiaközpont

A sorozat következő része június 23-án, kedden következik majd, amikor 18 órás kezdéssel Szeleczky Zita életéről, művészetéről tart előadást Vitéz Jávor Zoltán nyugalmazott főiskolai tanár.

Végül pedig június 25-én, csütörtökön délután hat órakor dr. Bottlik József történész lesz az Őrvidékház vendége, aki A Rongyos Gárda harca Őrvidékért címmel dolgozza fel az 1919-ben megalakult irreguláris fegyveres csoport történetének egy szakaszát.

Vas megyében a Trianonhoz kapcsolódó megemlékezések június 27-28-án zárulnak majd, amikor a Sátory Károly önkormányzati képviselő által megálmodott és megszervezett Hűségtúrát rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!