Szombathely

2015.07.09. 14:40

Rákóczi fejedelem legendás alakjáról tartottak konferenciát Szombathelyen

Szombathely - Szakmai konferenciát szerveztek Szombathelyen Rákóczi Ferenc halálának 280. évfordulója kapcsán. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum valamint a Rákóczi Szövetség közös rendezvényének középpontjában a fejedelem és az általa vezetett szabadságharc állt.

II. Rákóczi Ferenc az egyik legismertebb és legelismertebb magyar történelmi személyiség, a nemzet összetartozásának máig vitathatatlan jelképe. 1705-ben választották Erdély és Magyarország vezérlő fejedelmévé. Az általa vezetett szabadságharc célja az volt, hogy kivívja az ország függetlenségét a Habsburg Birodalomtól. Bár a harc elbukott, sikerült megakadályozni az ország beolvadását a birodalomba, és - ha látszólagosan is - a rendi alkotmány fennmaradt. A békekötés után Rákóczi nem volt hajlandó hűségesküt tenni a császárnak, hazájától távol, Rodostóban halt meg 1735-ben. A fejedelem széles európai műveltséggel és kapcsolatokkal rendelkezett, mégis - kockára téve életét és teljes egzisztenciáját - a magyar függetlenség és szabadságharc élére állt. - II. Rákóczi Ferenc olyan személyisége a magyar történelemnek akit soha senki nem kezdett ki, s az ő általa vezetett szabadságharc is egy tiszta időszaka a magyar történelemnek - mondta el Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára, kiemelve, hogy a fejedelem ma is példakép.

A konferenciának Őrvidék Ház adott otthont, amelyet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet működtet. - Az intézet feladata, hogy a 20. század tragédiáira 21. századi modern eszközökkel próbáljon jó válaszokat kínálni" - mondta el Szász Jenő elnök, aláhúzva: jó, ha felelevenítjük azon történelmi pillanatokat, amelyre felépíthető a magyar jövő és ezen történelmi pillanatok sorába II. Rákóczi Ferenc fejedelem élete és jelentősége egyértelműen beleillik.

Hende Csaba előadása a konferencián (bal oldalt az első két személy balról jobbra: Csáky Csongor, főtitkár, Rákóczi Szövetség; Szász Jenő, elnök, Nemzetstratégiai Kutatóintézet). Fotó: SZMK

A rendezvényen a történész szakma és más rokontudományok kiemelkedő kutatói jelentek meg. Farkas Csaba, az Őrvidék Ház igazgatója elmondta, hogy a neves Vas megyei előadók mellett több budapesti szakember is részt vesz a rendezvényen. Kiemelte azt is, hogy minden korosztály számára érdekesnek ígérkezhet a programsorozat.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, a konferencia fővédnöke A Rákóczi szabadságharc Vas megyei vonatkozásai címmel megtartott előadásának bevezetőjében kiemelte: "Ha valaki a közösség szolgálatát tekinti a hivatásának, annak mindvégig ki is kell tartania mellette. Úgy, ahogy Rákóczi is mindvégig kitartott a magyar szabadság ügye mellett". Az előadások három szekcióban, hadtörténeti, eszmetörténeti, kultúrtörténeti és irodalmi aspektusból járták körül Rákóczi életét és az általa vezetett szabadságharc eseményeit.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!