Körmend

2013.05.24. 15:59

Európai társulásban

Körmend - Elfogadták a képviselők, hogy a város az Európai Területi Társulás tagja legyen. Körmend kiterjedt testvérvárosi együttműködéseinek gyökerei 1964-ig nyúlnak vissza.

Kozma Gábor

Ekkor kötötték az első megállapodást a szomszédos ország, Ausztria hasonló adottságú városával, Fürstenfelddel. A kulturális értékeket képviselő csoportok együttműködése azóta is töretlen. A rendszerváltás után Körmend lehetőségei is megnőttek, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokat építhetett.

Az európai kitekintés és kapcsolatépítés eredménye, hogy 2001-ben született megállapodás Körmend, a németországi Kranenburg, valamint a hollandiai Groesbeek és Ubbergen városa között. Az ebből az alkalomból aláírt oklevél tanúsága szerint a fenti városok önkormányzatának vezetősége elhatározta, mint európai szabad polgárok, hogy testvérvárosi kapcsolatot létesítenek egymással.

A cél az, hogy ösztönözzék az önkormányzatok lakóinak baráti kapcsolatát. A kölcsönös baráti találkozók révén egyre mélyülő és hatékony együttműködés jött létre a polgári csoportok között. A 2012-es év egy újabb, régebben gyökerező kulturális kapcsolat eredményét hozta.

Az elmúlt év júliusában testvérvárosi szerződést írtak alá Körmend és a szlovéniai Muraszombat képviselői, hivatalosan is megkezdve az együtt gondolkodást és munkálkodást. Mindez jó ajánlólevél volt egy uniós projekthez való csatlakozáshoz. Az Európai Területi Társulás (ETT) a gazdasági és társadalmi kohéziót segíti elő úgy, hogy összehangolja az egyes országok térségeinek fejlesztését.

Körmendnek ez jó lehetőségeket teremt mind a turizmusban, mind a környezetvédelemben, munkahelyteremtésben. A képviselők Bebes István polgármester előterjesztése alapján elfogadták a csatlakozást az ETT-hez, s várják a szakminiszter jóváhagyó aláírását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!