Körmend

2014.02.03. 14:35

A költségvetés idén sem lesz megengedő Körmenden

Az idei költségvetés volt a téma a legutóbbi közgyűlésen. A büdzsé előnnyel indul, de takarékos lesz.

Kozma Gábor

Az adósságrendezés révén Körmend jó helyzetbe került, hiszen több száz milliós teher ment le a válláról. Ugyanakkor ára van az állami injekciónak, hiszen az önkormányzatok csak szigorú feltételek közepette juthatnak hitelhez. Ez pedig azt is jelenti, hogy a beruházásokra, fejlesztésekre csak korlátozottan állnak rendelkezésre pénzügyi források. Ezért is kell megbecsülni minden forintot, másrészről pedig folytatni szükséges a költségtakarékos politikát.

Ezt húzta alá a vitában Bebes István polgármester, amikor a tervezet fő számait ismertette. A bevételi oldalon az önkormányzat óvodai feladatok ellátására 224 milliós támogatásra számíthat, szociális intézmények esetében ez a szám 92 millió. Gyermekétkeztetésre 44, könyvtári és közművelődési célokra pedig 13,3 milliós támogatás érkezhet. A büdzsé persze akármilyen stabil, függ a polgárok évközbeni anyagi helyzetétől, az adózási fegyelemtől és a nem várt kiadásoktól is (tavaly ötször módosították hasonló okok miatt a költségvetést). Az önkormányzat most több mint félmilliárdos iparűzési adóval számol, alacsonynak tűnik viszont az idegenforgalmi adóbevétel: 1 millió forint. A friss adónemnek számító talajterhelési díjból is ennyit remélnek, míg gépjárműadóból, amely a teljes bevétel 40 százaléka, 31 milliót. Ha ezek a számok jönnek és a gazdaság sem billen meg, akkor a költségvetés tartható. Amint a polgármester kifejtette, nem megengedő, hanem takarékos, de kiszámítható büdzséről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!