Körmend

2014.02.10. 16:05

Közösségi nap Egyházasrádócon

A helyi önkéntes tűzoltók közgyűlésére sokan elmentek. Igazi közösségi nap volt ez, köszöntve a parancsnokot.

Kozma Gábor

Az Egyházasrádóci Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1910-ben alakult és azóta folyamatosan és aktívan működik. Az egyesület a Megyei Tűzoltó Szövetség tagja, elnöke Szijj István, parancsnoka pedig Horváth Zoltán. Jelenleg 39 tagú a csapat. 1973-öt község (Egyházasrádóc, Nemesrempehollós, Rádóckölked, Nagykölked, Harasztifalu) egyesült és ekkor Horváth Zoltánt választották az összevont egységek parancsnokává. 1973-tól 1990-ig minden éveben vacsorával és bállal zárul az év, s ez a hagyomány továbbra is fennmaradt, mégpedig közgyűlések formájában.

Az elmúlt szombaton zsúfolásig megtelt az általános iskola ebédlője. Az egyesület tagjai mellett megjelentek a hozzátartozók, barátok, a hivatalos szervek képviselői is. Horváth Zoltán parancsnok köszöntötte elsőnek az egybegyűlteket, szólt az elmúlt esztendő jelentősebb eseményeiről. Az Egyházasrádóci Tűzoltó Egyesület éves munkájáról Szijj István elnök, némi humorral fűszerezett beszámolóját hallgatta a közönség. A szónok büszkén tett említést a nemrégen vásárolt nagyteljesítményű gépkocsira szerelt fecskendőről, mellyel sikeres vizsgát tettek az egyesület tagjai, így engedélyt kaptak arra, hogy önállóan teljesítsenek feladatokat. A pénzügyi beszámolót követően Sőre Zoltán polgármester tett ígéretet arra, hogy az eddigiekhez hasonlóan minden segítséget megad, ahhoz, hogy az önkéntesek magas színvonalon elláthassák feladatukat. Az önkormányzat mintegy félmillió forinttal segíti munkájukat, ezt kiegészítik a tagdíjakból befolyt bevételek és egy helyi vállalkozó is tett felajánlást.

Horváth Zoltán parancsnok (középen) családdal, bajtársakkal (Fotó: Gombás Endre)

Elhangzott: az elmúlt évben volt minden, tűz és víz egyaránt. Ez próbára tette az önkéntes tűzoltókat is, de tagjaik helytálltak az árvízi védekezésben. Győrújbarát mellet csakúgy, mint a körmendi térségben. A hivatásos tűzoltók munkáját a múlt évben tizenhét alkalommal segítették, erről vetítettképes előadáson számoltak be. Méltatta a helyi önkéntesek munkáját a körmendi katasztrófavédelem és a hivatásos tűzoltók parancsnoka is. A nardai önkéntesek pedig tűzoltósisakokat hoztak ajándékba.

A program végeztével Sőre Zoltán polgármesterrel együtt köszönték meg Horváth Zoltán negyven éves parancsnoki munkáját. Elhangzott: köszönet a hozzátartozóknak, a családoknak, amellyel lehetővé tették a felkészülést, a színvonalas munkát. A parancsnok 50 éve tűzoltó, munkáját végig pénz nélkül végezte. Ezzel is erősítve a közösségi szellemet. Végül a tagok döntöttek két új fiatal felvételéről, és együtt vacsoráztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!