Kőszeg

2014.07.16. 16:05

Kőszegen a köztemetőkbe nem szabad állatot bevinni

Kőszeg - A közösségi együttélés alapvető szabályairól hozott önkormányzati rendelet július 15-étől érvényes Kőszegen. Aki nem ismeri és megszegi, fizethet.

Némethy Mária

– Nem baj, ha szigorúbbak a szabályok, itt a sírkertben rendnek kell lenni! – reagál elöljáróban Gugcsó Károly, aki éppen virágokkal díszíti felesége nyughelyét, amikor a patinás kőszegi temetőben megszólítom. Igaz, nem hallott arról, hogy kedd óta új szabályok vannak érvényben a közösségi együttélésre vonatkozóan a városban. Sorolom neki, mi vonatkozik a köztemetőkre: tilos bennük járművel közlekedni, kivételt képez a súlyos mozgássérültet szállító, temetkezést, vagy síremlék ellátási munkát végzők járműve. Halottak napja kivételével gyertyát, mécsest zárás előtt fél órával lehet csak gyújtani, s a tűzveszély elkerülését a gyújtónak kell megtennie. A temetőkbe állatokat bevinni tilos, fát, cserjét – a sírra tett örökzöld kivételével – magánszemély nem ültethet, továbbá a temetőkben végzendő minden munkát – kivéve a sírok gondozását – három nappal előbb írásban be kell jelenteni az üzemeltetőnek.

Gugcsó Károly is hallott a temetőre vonatkozó új szabályokról. Szerinte betarthatók az előírások. Fotó: Némethy Mária

– Mindez helyes, betartható, viszont a lányomnak megmondom: ezen túl pórázzal se hozhatja ide a kutyát – véleményezi a temetői új szabályokat Gugcsó Károly.

A kőszegi kutyatartóknak amúgy tudomásul kell venniük: a több lakó által használt közös udvaron ezen túl bármely lakó kérésére csak elkerítve tartható eb, de bölcsődébe, óvodába, iskolába, ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe (munkakutyák kivételével) még pórázon sem szabad bevinni a kedvencet – kivétel, ha ahhoz az intézmény működtetője hozzájárul. Ugyanez a helyzet üzletek, szórakozóhelyek esetében is.

Plakát sem helyezhető ki ezen túl bárhová Kőszegen – például buszvárókba, hidakra, telefonfülkékbe kifejezetten tilos. Parkolásnál pedig azt kell figyelembe venni, hogy egyetlen kerék sem lehet zöldterületen, vendégjárdán várakozáskor. A szülők, nagyszülők számára fontos feladat, hogy elmondják gyerekeiknek, unokáiknak: tilos a gördeszkázás, görkorcsolyázás, rollerezés, kerékpározás a közterületen elhelyezett emlékműveken, utcabútorzaton, virágágyás szegélyén, lépcsőkön, utcaszegélyeken, kőpadokon, szökőkutakon és a közutak tartozékain. Az új rendelet nem ismerése sok pénzébe kerülhet a tudatlanoknak, a tájékozatlanoknak.

A rendelet alapján helyszíni vagy közigazgatási bírság róható ki a szabályok megszegőivel szemben. Ez terjedhet 30, de akár 500 ezer forintig is attól függően, hogy ki, mit vétett, valamint természetes személyekről vagy jogi személyekről van-e éppen szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!