Mennyiből lakhatunk jól ?

2018.08.26. 14:06

A karneválon a streetfood mindent visz

Miből és mennyiből lakhatunk jól a karneváli forgatagban? Ennek néztünk utána, és a helyzet nem is olyan lesújtó. Ezer-ezerötszáz forintból találhatunk valami finomságot, amivel kibírjuk a legközelebbi otthoni étkezésig.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Unger Tamás

A torkosok persze, akik semminek nem tudnak ellenállni, joggal mondják, hogy ezekben a napokban nem lehet pénztárcával bírni egy hosszabb belvárosi sétát. Se szeri, se száma ugyanis a kimért édességes standoknak, a helyi készítésű chipseknek, nassolnivalóknak. A már tartalmasabb fogások közül az idén viszi a pálmát a kürtőskalács, amit mérettől és árustól föggően 700 és 1200 forint között kapni, valamint a laktató kemencés lángos vagy töki pompos, amit általában ezer forint körüli áron kínálnak nagyon sok helyen. Egy ilyennel már el lehet telni egy időre.

 

Igazi, éttermi főfogást csak néhány kitelepült vállalkozónál lehet rendelni, ezek ára az éttermiével vetekszik, a szerényebb fogyasztási körülmények ellenére. Aki a karneválon sem akar a tányérról és az evőeszközről lemondani, talán jobban teszi, ha beül valamelyik vendéglátó helyre. Viszont számos pavilonnál árulnak olyan egyszerű, frissen készült meleg ételt, amit egyszerűen magunkkal vihetünk, és ha elég ügyesek vagyunk, nem is csöpögtetjük le magunkat vele.

Fotó: Unger Tamás

Szombat délutáni mustránk során tehát ezeket részesítettük előnyben. Már korábbi évekből is ismert a Mátyás csemege, ami tulajdonképpen egy tejfölös, tárkonyos sertés ragu, kenyérlángosba töltve. Nagyon ízletes, szaftos, és bár nem a legolcsóbb – 1300 forintért adják – jól lehet lakni egy adaggal, akárcsak az ugyanennyibe kerülő, lecsós csirkefalatokkal töltött Kinizsi csemegével. Valamivel olcsóbban juthatunk hozzá a debreceniek vasalt krumplis lángosához. Ez egy hagyományos tűzhelyen készült, viszonylag vékony lángostészta, amit tetszés szerinti töltelékkel látnak el, majd félbehajtják, és forró vasalóval levasalják, mint a rakott szoknyát. A sima lángos ötszáz forinttal indul, majd a benne elhelyezett tejföllel, sajttal, uborkával, hagymával, szalonnával emelkedik az ár egészen 1500 forintig. Mi már 800 forintért nagyon finomat kaptunk. Ezer forint körül több helyen is lehetett venni velős pirítóst. Ahol vettük, nem spórolták ki belőle a borsot, hamar kívánta az italt. Újdonságként bukkantunk rá a bundázott virslire, amit botra szúrva, kukoricás tésztába tekerve sütnek meg. Finom az íze és csak hatszáz forintba kerül, de az is biztos, hogy felnőtt ember nem lakik vele jól. Gyerekeknek ajánlható, akik általában szeretik a virslit és így egy kis tésztát is kapnak hozzá.

Fotó: Unger Tamás

Igazi ínyencségként az egyik kitelepült étterem szarvasburgerét választottuk. A húspogácsa, az almakarika és a cheddar sajt külön átsütve kerül a buciba, áfonymártással és rukkola salátával megvadítva. Nem épp olcsó: 1890 forint, de egy átlag hamburgerrel nem is lehet egy lapon említeni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában