Évente 2500 riasztás

2019.04.16. 11:30

A szomszéd megyéből érkezik a helikopteres segítség

Mindannyian fel­kapjuk a fejünket, ha mentő­helikopter közeledik a Markusovszky kórház sürgősségi tömbjén kialakított leszállóhely felé. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. munkáját az Országos Mentőszolgálat irányítása mellett végzi. Az utóbbi szervezetnél érdeklődtünk a lefedettségről, a műszaki feltételekről.

Tersztyánszky Krisztina

Néhány hete Vasváron landolt a mentőhelikopter. A városban komoly feltűnést és izgalmat keltett a parkoló autók közt leszálló gép Fotó: VN/Kapornakiné Mozsár Anikó

A légimentők – tudtuk meg Győrfi Pál sajtószóvivőtől – jelenleg hét bázist működtetnek: Budaörsön, Miskolcon, Debrecenben, Szentesen, Pécsen, Sármelléken és Balatonfüreden. Ezekről a bázisokról az ország egész területe 15 perc alatt elérhető. A mentő­helikoptereket évente mintegy 2500 alkalommal vetik be. Vas megyébe a leggyorsabban a sármelléki és a balatonfüredi bázisról érnek, de nagyobb baleset esetén más bázisról is érkezhet helikopteres segítség.

2014-ben felvetődött az elképzelés, hogy további helyeken, köztük Sárváron is léte­sülne helikopteres bázis. Kon­dora István polgármester megerősítette: a városvezetéshez többször is érkezett megkeresés a légimentőktől. Legutóbb öt éve, amikor egy területet ki is kértek erre a célra a Hegyközségben, a körforgalomhoz közel. A rendezési tervet is módosították, ám a beruházásból nem lett semmi. A polgármester hangsúlyozta: ha hivatalos megkeresést kapnak, szívesen megteremtik a fejlesztéshez szükséges feltételeket. Annál is inkább, mivel a forgalmas főútvonalak kapcsolódása, a kiterjedt idegenforgalom és a hatalmas ipari potenciál indokolttá teszi, hogy Sárváron közel legyen a segítség.

Néhány hete Vasváron landolt a mentőhelikopter. A városban komoly feltűnést és izgalmat keltett a
parkoló autók közt leszálló gép Fotó: VN/Kapornakiné Mozsár Anikó

Néhány hete nagy izgalmat váltott ki, hogy egy helikopter Vasvár belterületén landolt. Megtudtuk: a leszálláshoz olyan akadálymentes terület kell, amelynek környéken nincsenek könnyen mozdítható tárgyak vagy épületek. A mentőhelikopterek riasztása úgynevezett riasztási protokoll alapján történik. A helikopter által nyújtott magas szakmai színvonal és gyorsaság sürgős, magas időfaktorú eseteknél, baleseteknél, újraélesztésnél indokolt. A személyzet helikoptervezetőből, orvosból és paramedikusból áll. Aktuális hír, hogy szolgálatba álltak az első gépek abból a kilenctagú flottából, amelynek beszerzéséről a kormány tavaly döntött. Az új helikopterek fejlettebb navigációs berendezésekkel, robot­pilótával, éjjellátó képességgel rendelkeznek. A legmodernebb mentéstechnikai eszközökkel felszereltek, és alkalmasak kötéltechnikai mentésre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában