Külföldi

2011.07.28. 11:14

Aszteroida lohol a Föld előtt

Egy parányi, mindössze 300 méter átmérőjű aszteroida "lohol" a Föld előtt hűséges "kutyaként". A felfedezésről a Nature csütörtöki számában számoltak be kanadai tudósok.

Vas Népe

A Föld immár a negyedik bolygó Naprendszerünkben, amelynek társául szegődött egy úgynevezett "trójai" aszteroida. Korábban a tudósok kimutatták, hogy a Mars és a Neptunusz rendelkezik néhány társaszteroidával, míg a Jupiter közel ötezerrel.

A 2010TK7 katalógusjelű aszteroidát először az amerikai űrkutatási hivatal WISE (széles látószögű felmérő-felfedező infravörös csillagászati műholdjának) a felvételein észlelték. A parányi égitest pályáját Martin Connors, a kanadai Athabasca Egyetem asztronómusa kollégáival a Hawaiiban működő földi telepítésű teleszkóp segítségével határozta meg, bebizonyítva, hogy "trójai" aszteroidáról van szó.

"A most felfedezett kisbolygó olyannyira +rohan+, hogy a Napnak a Földdel ellentétes oldalán halad a közös keringési pályán" - magyarázta Martin Connors.

Donald K. Yeomans, a NASA földközeli objektumokkal foglalkozó részlegének a szakértője, aki nem volt részese a vizsgálatnak, egyetért azzal, hogy "trójai" aszteroidáról van szó.

"A kutatók már korábban is feltételezték, hogy a Föld rendelkezik társaszteroidával. Meggyőződésem, hogy további ilyen kisbolygókat is felfedezhetünk" - emelte ki  
Donald K. Yeomans.

Az aszteroidák (kisbolygók) kis méretű (bolygónál jóval kisebb), szilárd anyagú égitestek, amelyek csillag körül keringenek. A legtöbb kisbolygó feltehetően a protoplanetáris korongból származik, amelyek nem álltak össze bolygóvá a csillagrendszer kialakulásakor. Néhányuk saját holddal is rendelkezik. A mi Naprendszerünkben a kisbolygók többsége a kisbolygóövben található; ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül, a Mars és a Jupiter pályája között helyezkednek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!