Már permeteztek

2019.06.20. 11:30

Az időjárás megyénkben is kedvezett a szúnyogok terjedésének

Egyre több ázsiai tigrisszúnyogot találnak Magyarországon. Ezek a vérszívók betegségeket terjeszthetnek.

Lakosi Gabriella

Dr. Vig Károly entomológus gyűjteményében még csak csípő szúnyogok vannak, tigrisszúnyogot nem fogtak

Fotó: Horváth Balázs

Dr. Vig Károly elmondta, ez nem újdonság, már jó pár éve kimutatták az első példányokat Magyarországon. Elképzelhető, hogy megyénkben is előfordulnak. Az állat könnyen felismerhető, de színezete sokkal jobban hasonlít a zebráéra, mint a tigrisére. Nálunk még csak a nyáron behurcolt egyedeket tudják befogni, mert a hidegebb teleket nem élik túl ezek az állatok. A klímaváltozással viszont megnő annak az esélye, hogy áttelelhet egy populáció. Olyan megbetegedésekről még nem tudni, amelyeket ilyen szúnyog okozott volna Magyarországon.

A csípő szúnyogok viszont most jelentős számban vannak jelen megyénkben, mivel az elmúlt hónapok időjárása kedvezett terjedésüknek. Ugyanakkor környezetünkben mi magunk is tehetünk azért, hogy kevesebb legyen a vérszívó. Ehhez a legjobb, ha megszüntetjük a pocsolyákat. Figyeljünk, hogy ne legyen kint például műanyag palack, autógumi, amiben felgyűlhet a víz.Az viszont valószínűleg csak városi legenda, hogy léteznek bizonyos növények, amelyek szúnyogriasztó hatással bírnak. Nem bizonyított, hogy bármelyik virágnak vagy gyógynövénynek lenne ilyen hatása.

A komolyabb eredményeket a biológiai és kémiai védekezéssel lehet elérni. Míg az első esetben szelektív módon a szúnyoglárvákat pusztítják el a vizes területeken, addig a légi permetezéssel a szúnyogok mellett minden repülő rovar elpusztul, ami még nem keresett magának esti menedéket. Szombathelyen a Szent Iván-éj előtt, éppen tegnapelőtt permeteztek kisrepülőgépről.

Dr. Vig Károly entomológus gyűjteményében még csak csípő szúnyogok vannak, tigrisszúnyogot nem fogtak
Fotó: Horváth Balázs

– A melegvérű állatokra nem veszélyes a szer – hívta fel a figyelmet dr. Vig Károly. Szerinte annak sem kell aggódnia, akinek kertjéből a légi permetezés után eltűnnek a madarak. A tollas állatok valószínűleg jól vannak, csak máshová mentek táplálékot keresni.

Az entomológus szólt arról is, hogy a szúnyogcsípés okozta kellemetlenségekre nincsen csodaszer, „ki kell bírni”. A legfontosabb, hogy ne vakarjuk a területet. Az erre kifejlesztett készítmények a bennük található antihisztaminnal is csak enyhíthetnek a tüneteken. Csökkentik a természetes immunválaszt, így gyengébb lesz a viszketés. A problémát egyébként egy fehérje okozza, amit véralvadásgátló hatása miatt juttatnak a bőr alá a szúnyogok.

Sokan gondolják, hogy a gyérítő permetezés után a szúnyogcsípések jobban fájnak, erősebben bedagadnak. Ennek sincs valóságalapja: az a rovar, amit elért a permetszer, elpusztul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában